Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Εμβόλιο AstraZeneca: Αναστέλλονται οι έρευνες – Ασθενής παρουσίασε σοβαρή ανεπιθύμητη αντίδραση

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Ανακοινώθηκε η προσωρινή αναστολή της έρευνας, που βρίσκεται στη Φάση 3, του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, από την AstraZeneca και
το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έπειτα από την εμφάνιση σοβαρής ανεπιθύμητης αντίδρασης σε έναν ασθενή, που συμμετείχε εθελοντικά στο πρόγραμμα, στη Βρετανία.
Εκπρόσωπος της AstraZeneca, δήλωσε ότι η «τυπική διαδικασία αναθεώρησης της εταιρείας προκάλεσε μια παύση στον εμβολιασμό για να επιτρέψει την επανεξέταση των δεδομένων ασφαλείας».
Περισσότερες λεπτομέρειες δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, αν και διευκρινίστηκε ότι δεν κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς που παρουσίασε την αντίδραση στο εμβόλιο.
Ο εκπρόσωπος της AstraZeneca χαρακτήρισε την παύση της έρευνας ως «ρουτίνα δράσης που πρέπει να γίνεται όποτε υπάρχει δυνητικά ανεξήγητη ασθένεια σε μία από τις δοκιμές της έρευνας, διασφαλίζοντας ότι διατηρούμε την ακεραιότητα των δοκιμών».
​Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η εταιρεία «εργάζεται για να επισπεύσει την αναθεώρηση του μεμονωμένου συμβάντος για να ελαχιστοποιήσει τυχόν πιθανές επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα της δοκιμής».
Οι ερευνητές αναζητούν τώρα παρόμοιες περιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών, χτενίζοντας βάσεις δεδομένων που ελέγχθηκαν από το λεγόμενο Συμβούλιο Παρακολούθησης Δεδομένων και Ασφάλειας.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι κατασκευαστές του εμβολίου της Οξφόρδης για τον κορωνοϊό αποποιούνται κάθε ευθύνη για παρενέργειες από την μαζική χρήση του από τους κατοίκους των χωρών που θα το προμηθευτούν.
Στις ΗΠΑ συνηθίζεται οι φαρμακευτικές εταιρείες να αποποιούνται τις ευθύνες για τα προϊόντα τους αλλά όχι στην Ευρώπη. Το ότι η εταιρεία βιάζεται να αποποιηθεί ευθύνες για τυχόν παρενέργειες σημαίνει ότι και οι ίδιοι ανησυχούν για το πόσο γρήγορα παρασκευάστηκε το εμβόλιο.
Με αυτά και με αυτά, πολύ δύσκολα θα πειστεί ο κόσμος να κάνει το εμβόλιο τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια. Επί της ουσία το πρώτο χρονικό διάστημα κυκλοφορίας των εμβολίων θα είναι σαν μια μη επίσημη συνέχιση των κλινικών δοκιμών…
Μέχρι αυτή την στιγμή το μόνο εγκεκριμένο εμβόλιο είναι το ρωσικό το οποίο ήδη το έχουν αγοράσει 20 χώρες.
Η AstraZeneca ξεκίνησε τη δοκιμή της Φάσης 3 μόνο στις ΗΠΑ στα τέλη Αυγούστου. Η αμερικανική δοκιμή διεξάγεται επί του παρόντος σε 62 ιστότοπους σε ολόκληρη τη χώρα αν και ορισμένοι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει την εγγραφή συμμετεχόντων. Οι δοκιμές Φάσης 2/3 ξεκίνησαν προηγουμένως στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.
Επίσης, δεν ήταν σαφές σε ποια κλινική δοκιμή εμφανίστηκε η ανεπιθύμητη ενέργεια.
Ήδη η Ρωσία κέρδισε την κούρσα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού καθώς η πρώτη παρτίδα του εμβολίου Sputnik V, που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας της Ρωσίας, Γκαμαλέγια καθώς και από το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), τέθηκε σε δημόσια κυκλοφορία, με αποστολές σε διάφορες περιοχές να προγραμματίζονται στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Υγείας της Ρωσίας.
«Η πρώτη παρτίδα του εμβολίου “Gam-COVID-Vac” [Sputnik V] για την πρόληψη της μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό, κατασκευασμένο από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέγια του Υπουργείου Υγείας της Ρωσίας, έχει περάσει τα απαραίτητα τεστ ποιότητας στα εργαστήρια της Roszdravnadzor [ρυθμιστή ιατρικών εξαρτημάτων] και έχει διατεθεί προς δημόσια κυκλοφορία» αναφέρει το Υπουργείο μέσω ανακοίνωσής του.
Το ρωσικό Υπουργείο Υγείας καταχώρισε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορvνοϊού, με την ονομασία Sputnik V, στις 11 Αυγούστου. H ονομασία δεν ήταν τυχαία καθώς η Μόσχα με το όνομα Sputnik είχε κερδίσει και την κούρσα για το ποιος θα βγάλει πρώτος δορυφόρο στο διάστημα το 1957.
Είτε αρέσει είτε όχι, η παραγωγή του εμβολίου και ποιος θα το βγάλει πρώτος είναι πολιτικό ζήτημα. Τότε θεωρούνταν ως δείγμα ισχύος του σοβιετικού σοσιαλιστικού συστήματος έναντι του αμερικανικού καπιταλιστικού. Τώρα η σύγκρουση έχει γίνει καθαρά κρατική-εθνική με γεωπολιτική διάσταση.
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΠΑΤΑ (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ) ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ:


pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις