Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

F-15 στην Ουκρανία: Πως ο Μπάιντεν μπορεί να κάνει «ρουά-ματ» στον Πούτιν με τα μαχητικά


 Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση κάνει με τοποθέτηση του ο Στίβεν Μπλανκ, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής (Foreign Policy Research Institute) για το πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να κάνει «ρουά-ματ» στον Πρόεδρο Πούτιν, με την προμΉθεια αμερικανικών μαχητικών F-15 στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες ημέρες η ένταση στην ανατολική Ουκρανία και στην ευρύτερη περιοχή κλιμακώνεται σταδιακά και επικίνδυνα, με τη μαζική άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των «δηλώσεων» στο πιο υψηλό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναλυτής Στίβεν Μπλανκ προτείνει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στη διοίκησή του ότι πρέπει να προμηθεύσουν την Ουκρανία με τα αξιόπιστα και πολύ αποτελεσματικά μαχητικά αεροσκάφη F-15 καθώς μια τέτοια κίνηση θα αναβάθμιζε σημαντικά την ουκρανική πολεμική αεροπορία και παράλληλα θα εμπόδιζε τη Ρωσία να προκαλέσει σημαντικά πλήγματα με τις αεροπορικές της δυνάμεις.

Επί του παρόντος η Ουκρανία διαθέτει έναν σημαντικό αριθμό μαχητικών MiG-29, τα οποία θέλει να αντικαταστήσει, καθώς και περίπου τριάντα Su-27 που βρίσκονται σε επιχειρησιακή λειτουργία, με τον αναλυτή να προσθέτει ότι αν οι ΗΠΑ προμηθεύσουν ή «δανείσουν» στο Κίεβο περίπου 100 μαχητικά F-15, έξι με οκτώ αεροσκάφη E-2C-2000 Hawkeye και οκτώ έως 12 αεροσκάφη εναερίου ανεφοδιασμού τύπου KC-135R, τότε αλλάζουν δραματικά οι ισορροπίες ισχύος στην περιοχή.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Βέβαια, μια τέτοια κίνηση συνεπάγεται και τεράστιο οικονομικό κόστος για την Ουκρανία, καθώς στο «πακέτο» θα περιλαμβάνονται και τα σχετικά οπλικά συστήματα, πυρομαχικά, συστήματα υποστήριξης και συντήρησης, που θα εκτόξευαν ακόμα περισσότερο την τιμή του.

Όμως όλα αυτά, για τον Στίβεν Μπλανκ, είναι επιθυμητά, εφόσον με αυτόν τον τρόπο η Μόσχα θα λάμβανε το «μήνυμα» αποτροπής που είναι αναγκαίο ώστε να μην προκληθεί νέα στρατιωτική σύγκρουση μεγάλης κλίμακας στην περιοχή

Με πληροφορίες από: Defence Blog / Φωτογραφίες από USAF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις