Σάββατο 22 Μαΐου 2021

«CΟVΙD arm» ή το «σφράγισμα του εμβολίου»: Τι είναι και ποιο εμβόλιο προκαλεί αυτή την παρενέργεια;


 Το «COVID arm» αποτελεί μία διαφορετική παρενέργεια που εμφανίζεται μετά τον εμβολιασμό έναντι κατά του κορωνοϊού στο χέρι που έγινε η ένεση του εμβολίου που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "σφράγισμα του εμβολίου".

Πρόκειται για ένα κόκκινο εξάνθημα στο μπράτσο γύρω από το σημείο της ένεσης που μπορεί να εμφανιστεί περίπου μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση του εμβολίου, αν και ο χρόνος μπορεί να διαφέρει. Συνήθως εμφανίζεται και μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Το «COVID arm» είναι μια παρενέργεια του εμβολίου της Moderna.

Η εμφάνιση του εξανθήματος μπορεί κάποιους να τους τρομάξει γιατί δεν είναι ένα απλό μικρό κόκκινο εξάνθημα. Μπορεί να καλύψει όλο το μπράτσο, προκαλεί φαγούρα και το σημείο του εξανθήματος είναι ιδιαίτερα ζεστό.

Εάν αυτό το εξάνθημα αναπτυχθεί και είναι ενοχλητικό, πιέστε το ελαφρά με ένα δροσερό, καθαρό υγρό πανί ή βάλτε λίγο πάγο τυλιγμένο σε μια πετσέτα.

Για τη λήψη αντιισταμινικού καλό θα είναι να μιλήσετε με το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, γιατί τα αντιισταμινικά μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, οπότε ένα άτομο δεν πρέπει να οδηγεί μέχρι να είναι σίγουρο για τις επιδράσεις του φαρμάκου.

Το εξάνθημα διαρκεί περίπου 5 ημέρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει έως και 3 εβδομάδες. Δεν υπάρχει ανάγκη ανησυχίας εάν αναπτυχθεί μετά και διαρκεί περισσότερο από άλλες παρενέργειες του εμβολίου.

Μάλιστα, για αυτή την παρενέργεια έχουν γίνει και επιστημονικές μελέτες.

Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο διαπίστωσε ότι ορισμένοι λήπτες του εμβολίου COVID-19 της Moderna παρουσίασαν εξανθήματα αρκετές μέρες μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση. Μια άλλη μελέτη δημοσιεύθηκε στις 12 Μαΐου στο JAMA Dermatology με επικεφαλής ερευνητές από το New Haven, Yale School of Medicine.

Οι ερευνητές εξέτασαν 16 ασθενείς από 25 έως 85 ετών που παρουσίασαν κόκκινες κηλίδες και φαγούρα στα χέρια τους μετά τη λήψη του εμβολίου COVID-19, από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 12 Φεβρουαρίου 2021.

Οι ερευνητές τόνισαν το γεγονός ότι τέτοιες αντιδράσεις είναι σπάνιες, αναφέροντας την κλινική δοκιμή που οδήγησε στην έγκριση έκτακτης χρήσης του εμβολίου, στην οποία 312 τέτοιες περιπτώσεις αναφέρθηκαν από περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις