Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Λιβύη: Υποστράτηγος ομολογεί ότι δεν «υλοποιείται» η αποχώρηση μισθοφόρων


 Η Λιβύη προσπαθεί με διπλωματικά, πολιτικά και στρατιωτικά μέσα να επιτύχει την εκδίωξη και την αποχώρηση των ξένων μαχητών και μισθοφόρων από το έδαφός της, ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί όχι μόνο τις περιφερειακές δυνάμεις της Βόρειας Αφρικής, αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση και σαφώς την Τουρκία, η οποία έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης στην «διατήρηση» του προβλήματος.

Ωστόσο, η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπής της χώρας, η οποία συνίσταται από πέντε Αξιωματικούς που τάσσονται στο πλευρό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) και πέντε Αξιωματικούς που είναι με το πλευρό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) του Στρατάρχη Χάφταρ, δεν έχει εργαστεί ιδιαίτερα στο κομμάτι αυτό, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ανησυχίες και αρκετοί να προειδοποιούν για «στασιμότητα».

Αυτό εξάλλου αποκάλυψε και ο Υποστράτηγος Al-Tamimi, ο οποίος είναι μέλος της συγκεκριμένης Επιτροπής, λέγοντας ότι οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την εξέταση και την λήψη αποφάσεων αναφορικά με το ζήτημα των μαχητών και των μισθοφόρων βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, τονίζοντας πως δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος ως προς την εφαμοργή των διατάξεων που συμφωνήθηκαν πριν από οκτώ περίπου μήνες στη συμφωνία εκεχειρίας που επετεύχθη στη Γενεύη.

«Στάσιμη» η κατάσταση

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του σε περιφερειακό φόρουμ στην Τύνιδα σχετικά με την κατάσταση των μισθοφόρων στη Λιβύη και τους κινδύνους που επιφυλάσσουν για την περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη, ο Υποστράτηγος αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του, στο γεγονός ότι ενώ υπάρχει συναίνεση μεταξύ των Αξιωματικών της Μικτή Στρατιωτική Επιτροπής της Λιβύης για την απομάκρυνση των μισθοφόρων και των ξένων δυνάμεων από την επικράτεια της χώρας, εντούτοις δεν έχουν προχωρήσει οι απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση του στόχου, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «στάσιμη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR) δήλωσε ότι τις τελευταίες ημέρες, δεκάδες υποστηριζόμενοι Σύριοι μισθοφόροι, που υποστηρίζονται από τηνΤουρκία, επαναπατρίστηκαν στη χώρα τους από τη Λιβύη. Συγκεκριμένα, η έκθεση έκανε λόγο για περίπου 140 μαχητές από τις οργανώσεις Al-Hamza, Faylaq Al-Majd, Sultan Sultan και Al-Mu’tasim.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Με πληροφορίες από: Libya Review / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις