Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

ΗΠΑ: Ούτε στο Ιντσιρλίκ, ούτε πουθενά, “έξω” οι S-400 από την Τουρκία…


 Το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών έκλεισε διά παντός το θέμα του ρωσικού συστήματος S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Μόσχα. Και υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόσφερε ποτέ καμία ένδειξη ότι είναι πρόθυμη να δεχτεί, την κατοχή από την Τουρκία, των S-400, άρα ούτε τη μεταφορά τους στη βάση του Ινσιρλίκ. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την είδηση της Hellas Journal, ότι δηλαδή η Τουρκία πρέπει να απαλλαγεί από το ρωσικό σύστημα. Επίσης διαψεύδονται τα νέα fake news της Άγκυρας ότι η Αμερική δέχθηκε την πρόταση όπως μεταφερθούν οι S-400 στη νατοϊκή βάση του Ινσιρλίκ, η οποία ελέγχεται από την Τουρκία.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Ο κ. Νεντ Πράις ρωτήθηκε επί τούτου από Αμερικανό δημοσιογράφο για τις πληροφορίες που διαρρέει η τουρκική κυβέρνηση για να δημιουργήσει κλίμα ενόψει της συνάντησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν. Το σχέδιο των Τούρκων, που απέρριψε η Ουάσιγκτον, ήταν να θέσει ως ύστατη υποχώρησή της την πρόταση για μεταφορά του ρωσικού συστήματος στο Ινσιρλίκ και αυτό να ελέγχεται από κοινή επιτροπή Τούρκων και Αμερικανών αξιωματικών. Αυτή την δική της πρόταση, η τουρκική κυβέρνηση την παρουσίασε ως αμερικανική, παρασύροντας αρκετά μέσα ενημέρωσης τα οποία την μετέδωσαν ως γεγονός.

Ο εκπρόσωπος, τόνισε τα εξής: «Οι ρωσικοί S-400 – και να είμαστε πολύ σαφείς σχετικά με αυτό – δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ. Απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ. Είναι ασυνεπείς με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Προτρέπουμε την Τουρκία και συνεχίζουμε να προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει αυτό το σύστημα. Στην πραγματικότητα, η κατοχή αυτού του συστήματος από την Τουρκία πυροδότησε κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς η Τουρκία να αναγνωρίσει την ασυμβατότητα του συστήματος S-400 με το καθεστώς του – με το καθεστώς της, ως συμμάχου του ΝΑΤΟ». Ο κ. Πράις αποκάλυψε ότι τα παραπάνω μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στους Τούρκους αξιωματούχους με τους οποίους συνομιλεί. Και αναμένει ότι το ίδιο θα πράξει τη Δευτέρα και ο πρόεδρος Μπάιντεν κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν.

Δήλωσε σχετικά: «Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Μπλίνκεν (εννοεί στους Τούρκους). Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, φυσικά, θα έχει την ευκαιρία να δει τους Τούρκους ομολόγους του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες. Δεν θα ήθελα να προηγηθώ αυτής της συνομιλίας, αλλά η αντίθεσή μας στο σύστημα S-400 και η βαθιά μας πεποίθηση ότι είναι ασυμβίβαστο με το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ είναι κάτι που έχουμε επανειλημμένα καταστήσει σαφές στους Τούρκους». ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις