Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Συντάξεις-αναδρομικά: Πώς θα φορολογηθούν – Τι πρέπει να κάνουν 1,1 εκατ. συνταξιούχοι




 Εφτασε η «ώρα του λογαριασμού» για τα αναδρομικά που εισέπραξαν 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχοι για τα φορολογικά έτη 2015 έως και 2016, τα οποία τώρα θα φορολογηθούν με συντελεστές από 22% έως 45%, και στην περίπτωση που τα συνολικά εισοδήματα υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ, επιβαρύνονται και με ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας συνταξιούχοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα έλαβαν τον Οκτώβριο του 2020 αναδρομικά συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Ως γνωστόν, το ποσό που δόθηκε αφορούσε μόνο τις κύριες συντάξεις και δεν δόθηκαν αναδρομικά για τις επικουρικές συντάξεις.

Τα ποσά που καταβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 ως αναδρομικά σε συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων επιβληθείσες κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4387/2016 και καταβλήθηκαν στους δικαιούχους χωρίς να διενεργηθεί επί αυτών παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, χαρακτηρίζονται «αναδρομικά κύριας σύνταξης που φορολογούνται στο έτος που ανάγονται».

Τροποιητικές

Τώρα, όσοι συνταξιούχοι εισέπραξαν αναδρομικά στο τέλος του 2020, καλούνται να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 για να δηλώσουν τα αναδρομικά ποσά από κύριες συντάξεις που εισέπραξαν τον Οκτώβριο του 2020. Το πιο βαρύ ίσως είναι ότι ο φόρος που προκύπτει εξοφλείται εφάπαξ έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 με βάση τους συντελεστές φορολογίας για τα έτη στα οποία ανάγονται τα επιμέρους ποσά των αναδρομικών. Μια επιπλέον επιβάρυνση είναι το γεγονός ότι, όπως και σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, τα ποσά των αναδρομικών δεν θα φορολογηθούν αυτοτελώς. Θα προστεθούν στα ήδη δηλωθέντα εισοδήματα από κύριες και επικουρικές συντάξεις και θα υπάρξουν περιπτώσεις που συνταξιούχοι θα αλλάξουν κλιμάκιο, και άρα συντελεστή φορολογίας, πληρώνοντας πολύ περισσότερα σε φόρους.

Οι τροποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά θα πρέπει να υποβληθούν για κάθε έτος ξεχωριστά. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που έλαβε το 2020 αναδρομικά για το έτος 2016, για την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2017, αντιστοίχως για τα αναδρομικά που αντιστοιχούν σε συντάξεις του 2015 θα πρέπει να γίνει τροποποιητική της δήλωσης του 2016.

Η σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ όπου θα δηλωθούν για να φορολογηθούν τα ποσά των αναδρομικών της συγκεκριμένης περιόδου είναι ανοιχτή από την περασμένη Δευτέρα.

Οδηγίες

Με βάση τις σχετικές οδηγίες που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ σχετικά με την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων:

* Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά, επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης, π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 οι φορολογούμενοι θα επιλέξουν ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018.

* Στη συνέχεια οι υπόχρεοι συνταξιούχοι επιλέγουν τροποποιητική δήλωση και δήλωση αναδρομικών Ε1. Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν προσυμπληρώσει τα συγκεκριμένα ποσά στους κωδικούς 303-304 των εντύπων Ε1 τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων που θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet οι συνταξιούχοι.

* Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά, οι συνταξιούχοι υποβάλλουν οριστικά τη δήλωση και παίρνουν μια πρώτη γεύση από την προσωρινή εκκαθάριση που εμφανίζεται στο Taxisnet.

Οι επιπλέον φόροι

Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Στα ποσά που εισέπραξαν αναδρομικά οι συνταξιούχοι επιβάλλονται φορολογικοί συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φθάνουν έως 45%, ενώ στην περίπτωση που τα συνολικά εισοδήματα των φορολογουμένων υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ, στα ποσά των αναδρομικών επιβάλλεται και ειδική εισφορά αλληλεγγύης, «φουσκώνοντας» ακόμη περισσότερο το λογαριασμό της εφορίας. Με την επιβάρυνση και τις εισφοράς αλληλεγγύης ο επιπλέον φόρος μπορεί δυνητικά και ανάλογα με το ύψος του ποσού να φτάσει να φορολογηθεί με συντελεστή έως και 55%.

Υπολογισμός

Αναλυτικότερα, τα αναδρομικά που εισέπραξαν οι συνταξιούχοι για το 11μηνο Ιούνιος 2015-2016, αφού προστεθούν στα εισοδήματα των ετών 2015 και 2016, θα φορολογηθούν στο σύνολο που θα προκύψει με συντελεστές:

* 22% έως 42% της φορολογικής κλίμακας που ίσχυε το 2015,

* 22% έως 45% της φορολογικής κλίμακας που ίσχυε το 2016, όταν έγιναν οι μεγάλες αλλαγές στη βασική φορολογική κλίμακα, αλλά και την κλιμάκωση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης οι οποίες αύξησαν οριζόντια την επιβάρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Περαιτέρω, εφόσον τα συνολικά εισοδήματα των δικαιούχων συνταξιούχων ήταν μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ τα έτη 2015 και 2016, στα ποσά των αναδρομικών θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές κλιμακούμενους από 2% έως 8% για το έτος 2015, και με συντελεστές από 2,2% έως 10% για το έτος 2016. Στις περιπτώσεις αυτές η τελική επιβάρυνσή των αναδρομικών θα φθάσει στα επίπεδα του 24% έως 55%. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα βρεθούν για όσους μετά την προσθήκη των αναδρομικών αλλάζουν φορολογικό κλιμάκιο, δηλαδή από το 22% ανεβαίνουν στο 32% ή στο 42% για το 2015 και από το 22% στο 29% ή στο 37% ή στο 45% για το φορολογικό έτος 2016.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις