Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

MOIPAZOYN ΨΕΥΤΙΚΟ ΦΟΒΟ... Η Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε για απολύσεις εργαζομένων που δεν θα εμβολιάζονται… και μετά τα πήρε πίσω!


 «Ήταν λάθος» αναγκάστηκε να διευκρινίσει επισήμως η υφυπ. Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την σύνδεση της υποχρεωτικής άδειας άνευ αποδοχών με απόλυση.

«Η πρωινή μου διατύπωση περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές δομές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων με απολύσεις, ήταν λάθος. Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού, με απόλυση», δήλωσε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης με επίσημη ανακοίνωση στην ιστοθέση του υπουργείου Εργασίας η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η ίδια είχε προαναγγείλει δυνατότητα απολύσεων και αντικατάστασης με διαδικασίες fast track για εργαζόμενους, αρχικά στα γηροκομεία και συναφείς μονάδες φροντίδας, ως μέρος οι των σχεδιασμών της κυβέρνησης Μητσοτάκη για υποχρεωτική αναστολή εργασίας, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Μιχαηλίδου ξεκίνησε παρουσιάζοντας μία εικόνα καλύτερη από άλλες χώρες στα γηροκομεία, παρότι τόσο η ίδια όσο και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουν δεχθεί επανειλημμένα σκληρή κριτική για σοβαρά κύματα κρουσμάτων σε δεκάδες δομές φροντίδας ηλικιωμένων, που έχουν οδηγήσει σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και σε εισαγγελικές παρεμβάσεις. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, σε:

Κυψέλη, Περιστέρι, Μαρούσι, Ηράκλειο Αττικής, Πειραιά, Γλυφάδα, Άγιο Παντελεήμονα, Μοσχάτο, Θεσσαλονίκη, Θέρμη, Βόλο, Καλάβρυτα, Λαμία, Φλώρινα, Καβάλα, Λάρισα, Πολίχνη, Σιδηρόκαστρο, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Σέρρες.

Η κα Μιχαηλίδου παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των εμβολιασμένων εργαζόμενων σε αυτές τις δομές είναι χαμηλός «στις ιδιωτικές δομές γύρω στο 65% και στις δημόσιες γύρω στο 43%».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ) Στέλιος Προσαλίκας χρησιμοποίησε σε δικές του αναφορές διαφορετική κατηγοριοποίηση, με «κερδοσκοπικού» και «μη κερδοσκοπικού» χαρακτήρα δομές, που ουσιαστικά αναφέρονται στις περισσότερες περιπτώσεις όχι σε «δημόσιες» δομές αλλά δομές που ελέγχει άμεσα ή έμμεσα η Εκκλησία.Σε κάθε περίπτωση, «στους τρόφιμους το ποσοστό είναι ψηλότερο, στους εργαζόμενους είμαστε πίσω» όπως είπε.

Μετά την εφαρμογή των εξαγγελιών Μητσοτάκη στις 16 Αυγούστου, κατά την κα Μιχαηλίδου «όταν ο εργοδότης δει ότι μέχρι τότε δεν έχει εμβολιαστεί ο εργαζόμενός του, τότε δεν μπορεί πλέον να προσέρχεται ο εργαζόμενος στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Έχει δηλαδή ευθύνη ο εργοδότης, να μην επιτρέπει στον εργαζόμενο να δουλεύει και να εισέρχεται στη δομή του. Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν είναι υποχρεωμένος, δεν πρέπει να παρέχει υπηρεσίες στη δομή, ενώ ο εργοδότης δεν υποχρεούται να καταβάλλει τον μισθό του. Αυτό σημαίνει ότι είτε σε ιδιωτική είτε σε δημόσια δομή, ο εργοδότης μπορεί να κάνει πρόσληψη άλλου στη θέση αυτού που έχει βγει με άδεια άνευ αποδοχών. Στο δημόσιο τομέα, προβλέπουμε ότι με fast track διαδικασίες σε λιγότερο από ένα μήνα θα προσλάβουμε νέο κόσμο … οι ιδιώτες μπορούν να προσλάβουν νέους εργαζόμενους και συζητούμε το να δώσουν περίοδο προσαρμογής, απόφασης αν θέλετε, στον εργαζόμενο που δεν έχει εμβολιαστεί, ώστε να αποφασίσει αν θα εμβολιαστεί ή όχι».

Λέμε ότι «16 Αυγούστου δεν έχεις κάνει την πρώτη δόση, άρα δεν μπορείς πια να προσέρχεσαι στη δομή. Φεύγεις με άδεια άλλων αποδοχών και εγώ προσλαμβάνω άλλων. Σχεδιάζουμε η άδεια άνευ αποδοχών να έχει ένα “ταβάνι”, π.χ. ενός μήνα. Μετά από ένα μήνα ο εργοδότης να μπορεί να πει ότι ο εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι ικανός να προστατεύσει τους ωφελούμενους της δομής. Άρα, μετά από αυτόν τον ένα μήνα (δεν έχουμε καθορίσει ακόμα το περιθώριο) να μπορεί να απολυθεί».

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις