Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Εναέρια μέσα: Εκλιπαρούν οι δήμαρχοι - «Υπάρχουν αλλά δεν τα βλέπετε» λέει η κυβέρνηση - Τελικά που και πόσα είναι;


 Από την πρώτη ημέρα που ξέσπασαν οι φωτιές στην Ελλάδα (από την προηγούμενη Δευτέρα) υπήρχε το ερώτημα: «Πού είναι τα εναέρια μέσα;». 

Όπως και στη φωτιά που ξέσπασε πριν λίγο καιρό και έκαψε τα Γεράνεια Όρη, έτσι και τώρα παρουσιάστηκαν σοβαρές ελλείψεις σε ότι αφορά τα πτητικά μέσα, με τη διαφορά πως τώρα οι φωτιές ήταν περισσότερες, κάτι που έκανε την κατάσταση ακόμα χειρότερη. 

«Ένα αεροπλάνο ρε παιδιά, καιγόμαστε», φωνάζουν εδώ και οκτώ (!) ημέρες οι κάτοικοι της Εύβοιας, με την κυβέρνηση να αδιαφορεί. Μάλιστα έφτασε στο σημείο χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να πει πως κατανοεί «ακόμα και την οργισμένη απορία εκείνων που αναζητούσαν, για παράδειγμα, εναέρια βοήθεια, χωρίς να γνωρίζουν αν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούσαν αλλού ή αν οι συνθήκες ήταν απαγορευτικές».

Ναι, ο πρωθυπουργός είπε ότι κατανοεί (!) την οργή των κατοίκων που βλέπουν τα σπίτια τους να καίγονται γιατί δεν υπάρχουν εναέρια μέσα, γιατί σύμφωνα με τον Κ.Μητσοτάκη επικρατούν «απαγορευτικές συνθήκες», ή πως επιχειρούσαν κάπου αλλού. Όμως που επιχειρούσαν; Καθώς κανείς στην Ελλάδα δεν είδε εναέρια μέσα, ίσως μόνο στη φωτιά στην Αττική υπήρχαν κάποια, αλλά ακόμα και εκεί ήταν ελάχιστα. Στις υπόλοιπες περιοχές... τα έβλεπαν με το κιάλι ή γι' ακρίβεια δεν τα έβλεπαν ούτε μ' αυτό. 

Παράλληλα ο Κ.Μητσοτάκης ζήτησε συγγνώμη για όποιες αστοχίες υπήρξαν, χωρίς βεβαίως να αναφερθεί σε αυτές.

Και ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης είχε υποστηρίξει πως «σύμφωνα με πληροφορίες» (Αρχηγός της Πυροσβεστικής έχει πληροφορίες και όχι γνώση;) έχουν «διατεθεί πολλά εναέρια μέσα», τα οποία οι πολίτες «δεν μπορούν να διακρίνουν, είτε είναι σε άλλο σημείο».

Φτάσαμε μάλιστα μέχρι και το σημείο ο Άκης Σκέρτσος να διαφημίζει τα χρήματα που έχει δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ενίσχυση του πυροσβεστικού στόλου και να ισχυρίζεται πως η Ελλάδα έχει 74 εναέρια μέσα, την ώρα που η Ελλάδα καιγόταν. Με τον ΣΥΡΙΖΑ βέβαια να του απαντάει ότι αυτά είναι 28 και όχι 74. 

Η κυβέρνηση τις τελευταίες 2-3 ημέρες έχει ζητήσει εναέρια μέσα από τους πάντες, ήδη η Ρωσία στέλνει 2 αεροσκάφη Ilyushin Il-76 και 2 ελικόπτερα Mil Mi-8, ενώ δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη θα στείλει μέχρι και η Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν (όταν βέβαια θα έχουν σβήσει οι φωτιές). Ενώ ήδη επιχειρούν στη χώρα μας περίπου 10 εναέρια μέσα από το εξωτερικό. 

Άρα μάλλον υπάρχουν ελλείψεις και η Ελλάδα δεν έχει τόσα πολλά εναέρια μέσα όπως υποστηρίζει ο Α.Σκέρτσος. 

Πόσα Canadair διαθέτει η Ελλάδα

«Στην Ελλάδα έχουμε 7 καινούρια Canadair και άλλα 11 πιο παλιά, ηλικίας 40 και 50 ετών», είπε ο ναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης.

Για το ενδεχόμενο να αποκτηθούν περισσότερα εναέρια μέσα είπε πως αυτό δεν αποτελεί μια εύκολη περίπτωση. «Ο στόλος συμπληρώνεται με ενοικιαζόμενα μέσα κάθε χρόνο. Δεν γίνεται όμως να πάμε του χρόνου και να αγοράσουμε 30 αεροπλάνα και να τα έχουμε άμεσα διαθέσιμα. Δεν είναι σούπερ μάρκετ, θα τα έχουμε σε 10 χρόνια».

Δηλαδή η Ελλάδα έχει σύνολο 18 Canadair. Πόσα απ' αυτά όμως ήταν διαθέσιμα την προηγούμενη Δευτέρα; Μόλις τα 3! Αφού τα υπόλοιπα 15 είχαν φθορές (εννιά CL-215 και έξι CL-415). 

Άρα μάλλον τα Canadair δεν επιχειρούν σε άλλο σημείο, ούτε φταίει η κακή όραση των πολιτών, αλλά είναι καθηλωμένα στο έδαφος, λόγω -μάλλον- κακής συντήρησης εξαιτίας της αδιαφορίας της κυβέρνησης. 



Εκλιπαρούν οι δήμαρχοι

«Είμαστε μόνοι μας! Παλεύουμε μόνοι μας!» τονίζει σε δραματικό τόνο από το απόγευμα της Κυριακής ο δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς καλώντας τους κατοίκους να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην ανάσχεση της εκτεταμένης πυρκαγιάς συμβάλλοντας είτε στην κατάσβεση είτε στην απαιτούμενη υλοτόμηση προκειμένου να φτιαχτούν οι αναγκαίες αντιπυρικές ζώνες.

Και χθες διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις σε νερό για την πυρόσβεση, όπου οι κάτοικοι των χωριών της Ιστιαίας - Αιδηψού μαζί με τους πυροσβέστες προσπαθούσαν να σώσουν τις δασικές περιοχές. Το μεσημέρι ο δήμαρχος Γ. Κοντζιάς απηύθυνε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έκκληση προς τους κατοίκους της Ιστιαίας «να περιορίσουν την άσκοπη χρήση νερού» επειδή όπως υπενθύμισε: «Είμαστε μόνοι μας!».

 

«Προέχει τόσο η ασφάλεια των χωριών μας όσο και η αδιάλειπτη παροχή νερού στα σπίτια όλων μας» υπογράμμισε στο μήνυμά του ο δήμαρχος Ιστιαίας εξηγώντας: «Οι υδροφόρες που αντλούν νερό από το δίκτυο και τροφοδοτούν τα πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούν επιβαρύνουν το δίκτυο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου Ιστιαίας να μην έχουν νερό».

Ο δήμαρχος Γ. Κοντζιάς ήδη καλούσε από την 7η Αυγούστου να έρθουν εναέρια μέσα, καθώς καιγόταν ο όμορος δήμος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας  Άννας. Τα εναέρια μέσα στον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού έρχονταν με μεγάλη καθυστέρηση. Χθες, παρά τη μεγάλη φωτιά στη δασική έκταση της Γαλατσώνας, μόλις λίγο πριν από τις 2.30 το μεσημέρι ήρθαν τα πρώτα ελικόπτερα για να κάνουν ρίψεις νερού. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν ισχνές και πολλές φορές ξέμεναν από νερό σε ορεινές και δύσβατες περιοχές.

Νωρίτερα, από την περιοχή των Καματριάδων του δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού, οι κάτοικοι αντιστέκονταν στη δεύτερη επίθεση της φωτιάς. «Έχουμε φτιάξει τα δικά μας κλιμάκια με τις δικές μας υδροφόρες» είπαν οι κάτοικοι στην ΕΡΤ και τόνιζαν: «Η Πολιτεία μάς έχει εγκαταλείψει! Πέρυσι μας έστειλαν πέντε αεροπλάνα να ρίξουν νερό. Φέτος δεν μας έστειλαν τίποτα και καίγεται το ρετσινόδασος!».

Σε κατάσταση απελπισίας και ο δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας  Άννας Γιώργος Τσαμπουρνιώτης. «Έχει εξομαλυνθεί το μέτωπο με τις φωτιές, όμως δυστυχώς έχει καεί όλη η βόρεια Εύβοια» είπε αποκαρδιωμένος στην Αυγή. «Αυτή τη στιγμή κατευθυνόμαστε μαζί με πέντε δημάρχους προς το μέτωπο του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού. Πρέπει αυτή η φωτιά επιτέλους να σβήσει!».

Αναφερόμενος στην καταστροφή στον δήμο του μίλησε για πολύ σημαντική έλλειψη από εγχώρια πυροσβεστικά μέσα. «Είναι σαν να εισβάλλει στο σπίτι σου κάποιος με καλάσνικοφ και εσύ να θες να τον πολεμήσεις με νεροπίστολο» είπε ο Γ. Τσαμπουρνιώτης προσθέτοντας: «Τα εναέρια μέσα ήρθαν μόλις χθες (Κυριακή 8.8.2021) μετά από επτά μέρες που καιγόμασταν!». «Ευτυχώς που είχαμε και τους Ρουμάνους πυροσβέστες, που ήταν πολύ οργανωμένοι!» είπε με ανακούφιση ο Γ. Τσαμπουρνιώτης.

Να σημειωθεί πως μέχρι τις 10 το πρωί της Τρίτης δεν είχε πετάξει ούτε ένα αεροσκάφος στην Εύβοια. 

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις