Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Φωτιές: Η απόλυτη καταστροφή! Χάρτες και αριθμοί που εκθέτουν το “σχέδιο” κατάσβεσης…Αν υπήρχε


Με πράσινο η φωτιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο τον Μάιο, με κόκκινο η φωτιά που καίει ακόμα στα Βίλια. Ο χάρτης με στοιχεία από το Copernicus.

Με απλά λόγια δεν θα μείνει τίποτα… Μπορούν λοιπόν στην κυβέρνηση να συνεχίσουν να “αλληλοσυγχαίρονται” και να προσπαθούν να μας πείσουν ότι η διαχείριση των πυρκαγιών ήταν περίπου…υποδειγματική! “Έγιναν και κάποια λάθη”, όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος!

Οι αριθμοί δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής και διαψεύδουν το “έγιναν κάποια λάθη”. Έγιναν σχεδόν παντού μόνο λάθη με την κυβέρνηση να επιμένει στη λάθος στρατηγική παρά τις φωνές και τις καταστροφές.

Ο πρώην υπαρχηγός του ΠΣ Ανδριανό Γκουρμπάτσης γράφει:


Το meteo.gr σε άρθρο του που υπογράφουν Θ.Μ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος με στοιχεία αποκαλύπτει ότι φέτος έχουμε 43% αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών και 500% αύξηση της καμένης γης. Γράφουν:

Επιμένουν τα αρνητικά στατιστικά στοιχεία για την πορεία της φετινής αντιπυρικής περιόδου στη χώρα μας, όπως αυτά προκύπτουν από τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS – https://effis.jrc.ec.europa.eu). Ειδικότερα, παρότι ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών του 2021 στη χώρα μας παρουσιάζει αύξηση 43% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008 – 2020 (Εικόνα 1), η συνολική καμένη έκταση καταγράφει εξαιρετικά μεγάλη αύξηση ίση με περίπου 500% ως προς τον αντίστοιχο μέσο όρο της ίδιας περιόδου (Εικόνα 2). Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση αυτά τα στοιχεία, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των 15 εξετασθέντων χωρών της Μεσογείου.

Εικόνα 1. Αριθμός χαρτογραφημένων από το EFFIS δασικών πυρκαγιών στις χώρες της Μεσογείου έως και το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Αυγούστου 2021.

Εικόνα 2. Συνολική καμένη έκταση με βάση τα στοιχεία του EFFIS στις χώρες της Μεσογείου έως και το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Αυγούστου 2021.
Σε απόλυτους αριθμούς, μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Αυγούστου 2021, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 66 μεγάλες δασικές πυρκαγιές (Εικόνα 1), οι οποίες έκαψαν συνολική έκταση ίση με 1.264.040 στρέμματα (Εικόνα 2). Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα αυτά, προκύπτει ότι η μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 19.000 στρέμματα για το 2021 (έως και 20.08.2021), γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας πρώτη στη Μεσόγειο, με πολύ σημαντική διαφορά ακόμα και από τη δεύτερη Τουρκία (Εικόνα 3).

Εικόνα 3. Μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά με βάση τα στοιχεία του EFFIS στις χώρες της Μεσογείου έως και το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Αυγούστου 2021.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις