Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Νέος ποινικός κώδικας: Τι προβλέπει για τους βιαστές ανηλίκων και τις παραγραφές

 


Τις αλλαγές που φέρνει το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφορικά με τα αδικήματα γενετήσιας αξιοπρέπειας μας εξηγεί ο νομικός Μάρκος Κουντουράδας. "Τα 10 χρόνια κάθειρξης των βιαστών γίνονταν 5 χρόνια φυλάκισης, και στην πενταετία βγαίναν έξω! Αυτά τελειώνει. Από τα 3/5 έκτισης της ποινής πάμε στα 4/5. Αυτό είναι σωστό" σημειώνει.

Ισόβια κάθειρξη είναι στο εξής η προβλεπόμενη ποινή για το αδίκημα του βιασμού σε βάρος ανηλίκου, σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου αναφορικά με τα αδικήματα γενετήσιας αξιοπρέπειας και την υφ’ όρων απόλυση καταδικασθέντων, που μόλις κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

«Πάμε σαφώς προς αυστηροποίηση των ποινών και σε ισόβια για ειδεχθή εγκλήματα όπως ο βιασμός ανηλίκου. Κινούμαστε προς της σωστή κατεύθυνση, με τον όρο μόνον τα ισόβια και είναι όντως ισόβια. Θα πρέπει δηλαδή να δούμε ο νόμος να εφαρμοστεί στην πράξη χωρίς τη δυνατότητα για "παραθυράκια"» είναι το άμεσο σχόλιο του νομικού Μάρκου Κουντουρούδα, από τους πρωτοστατούντες κατά το Νόμου Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια.

«Η σημαντική αλλαγή -διευκρινίζει- είναι ότι η παραγραφή για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκου θα αρχίζει από την ενηλικίωσή του και για ένα έτος, εφόσον η πράξη είναι πλημμέλημα και για τρία έτη εφόσον είναι κακούργημα».

Στο μεταξύ, «οι πράξεις της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας και της προσβολή της γενετήσιας ευπρέπειας για τους ανηλίκους θα διώκεται πλέον αυτεπαγγέλτως» προσθέτει ο νομικός, που υπογραμμίζει ότι το αδίκημα των γενετήσιων πράξεων με ανηλίκους ή ενώπιον τους (άρθρο 339 ΠΚ), στη βασική του μορφή «θα τιμωρείται πλέον μόνο ως κακούργημα».

«Στα 15 έτη παραγράφονταν τα αδικήματα του βιασμού ανηλίκου. Πλέον ο χρόνος μετρά μετά την ενηλικίωση» συνεχίζει ο νομικός, ωστόσο, τονίζει, «πρέπει να υπάρχει πρόληψη και αποτροπή της χρήσης των ευνοϊκών διατάξεων περί αναστολή. Αυξάνονται λοιπόν και τα όρια απ΄τα οποία κάποιος είχε το δικαίωμα να υποβάλλει αναστολή εκτέλεση της ποινής με την προϋπόθεση της καλής συμπεριφοράς».

«Με το ισχύον καθεστώς, στα 16 έτη» σύμφωνα με τον κ. Κουντουρούδα, «ακόμη και με κακούργημα ήταν δυνατό να αφεθείς ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Επίσης, τα 10 χρόνια κάθειρξης των βιαστών γίνονταν 5 χρόνια φυλάκισης, και στην πενταετία βγαίναν έξω! Αυτά φαίνεται πως θα να τελειώσουνε. Ήμασταν στα 3/5 έκτισης της ποινής και πάμε στα 4/5. Αυτό είναι σωστό» καταλήγει.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις