Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Χαμηλώνει ο εκλογικός συναγερμός

 


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλές φορές δηλώσει πως η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει την τετραετία. Υπήρχαν φορές ωστόσο που οι αντίπαλοί του δεν τον πίστεψαν.

Ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού η Κουμουνδούρου έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε προειδοποιήσει το κόμμα να μην πιαστεί στον ύπνο.

Η θεωρία πάνω στην οποία βασιζόταν το σενάριο ήταν απλή: η κυβέρνηση, ύστερα από ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι, θα αναζητούσε στο «ξέφωτο» του φθινοπώρου την ευκαιρία διπλών καλπών, τελειώνοντας με τους όρους της τις εκλογές με απλή αναλογική, πριν έρθει ο οικονομικός λογαριασμός της πανδημίας. Οι εξελίξεις του Αυγούστου ωστόσο κάνουν αυτό το σενάριο να μοιάζει πιο μακρινό.

Το καλοκαίρι δεν ήταν ήσυχο. Αφενός η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και αφετέρου οι πυρκαγιές που καίνε ακόμη τάραξαν τον μήνα που συνήθως γίνονται τα «μπάνια του λαού», δημιουργώντας ειδικά όσον αφορά τη διαχείριση στις φωτιές ένα νέο πεδίο κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση, που προκάλεσε και το «συγγνώμη» του Μητσοτάκη.

Σε αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί το νέο προσφυγικό κύμα που αναμένεται να έρθει από το Αφγανιστάν, για την αντιμετώπιση του οποίου έχουν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το «ξέφωτο» του φθινοπώρου, επομένως, δεν μοιάζει πια τόσο με ξέφωτο – το ξεκίνημα της νέας σεζόν θα βρει πολλαπλά μέτωπα για την κυβέρνηση, η οποία θα έχει να αντιμετωπίσει και το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών που δεν μειώνεται όσο γρήγορα θα ήθελαν οι ειδικοί.

Παρότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πια αρχίσει να μιλούν ανοιχτά προεκλογικά (με τον Τσίπρα να δηλώνει ποιες μεταρρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης θα ακυρώσει), οι εκτιμήσεις και στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλουν το σενάριο των καλπών να απομακρύνεται – τουλάχιστον για την ώρα.

Τις ίδιες εκτιμήσεις κάνουν και στο Κίνημα Αλλαγής, θεωρώντας πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα ρισκάρει σε αυτή τη φάση μια εκλογική αναμέτρηση που μπορεί να είναι επιτυχής μεν, αλλά θα δείξει φθορά. «Αν πάει τώρα σε εκλογές, τότε σημαίνει πως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα απ’ όσο πιστεύουμε» λέει κεντροαριστερό στέλεχος.

Πάντως, ούτε στο ένα αντιπολιτευτικό στρατόπεδο ούτε στο άλλο θεωρούν πιθανή την εξάντληση της τετραετίας – απλώς ότι το φθινόπωρο του ’21 δεν θα αποτελέσει την ευκαιρία που ίσως πίστευε το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Γι’ αυτό τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής επικεντρώνουν πλέον την κριτική τους σε συγκεκριμένα ζητήματα. Αυτό θα γίνει εμφανές και στη συνεδρίαση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, η οποια γίνεται με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά και με πεδίο συζήτησης τις πυρκαγιές των τελευταίων εβδομάδων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για τον ΣΥΡΙΖΑ η διαρκής επαγρύπνηση εν όψει πρόωρων εκλογών είναι και ένας τρόπος να κρατούνται χαμηλά οι εσωκομματικές εντάσεις αλλά και να μη συζητείται ιδιαίτερα το επικείμενο συνέδριο, το οποίο λόγω πανδημίας (αλλά και γιατί δεν υπήρξε συμφωνία στον κατάλληλο τρόπο διεξαγωγής του εξ αποστάσεως) δεν έχει ακόμη οριστεί χρονικά.

Αντί αυτού, πριν από λίγο διάστημα έγινε μια Συνδιάσκεψη, που πολλοί στην εσωκομματική αντιπολίτευση φοβήθηκαν ότι χρησιμοποιήθηκε για να υποκαταστήσει το συνέδριο.

Στο Κίνημα Αλλαγής, από την άλλη, ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πριν από τα Χριστούγεννα θα έπαυε τις εσωκομματικές διαδικασίες, δημιουργώντας νέες ισορροπίες για τους υποψηφίους.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις