Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Σαμψών: Ο “γίγαντας” που έσπαγε μάρμαρα με το κεφάλι, η απώλεια που τον τσάκισε και το τέλος από πνευμονία

 


Ο Γιάννης Κεσκελίδης ή Κεσκιλίδης, ή γνωστός με το προσωνύμιο «Σαμψών», ήταν Έλληνας πρωτοπαλαιστής και μασίστας. Γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1929 και απεβίωσε στις 25 Μαΐου 2019.

Της: Έπη Τρίμη

Προέρχονταν από οικογένεια ποντίων οι οποίοι έφθασαν και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα ύστερα από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.Μαζί με τον Παναγή Κουταλιανό έγραψαν ιστορία ως μασίστες.

Η σωματική ρώμη και ο λαϊκός αγώνας δρόμου “Ολύμπιος Σαμψών”

Όταν ήταν ακόμα σε μικρή ηλικία ο «Σαμψών» η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα όπου ασχολήθηκε από μικρός με τον αθλητισμό, καθώς εντάχθηκε στο δυναμικό του Πειραϊκού Συνδέσμου, ως αθλητής ελευθέρας πάλης. Τα επόμενα χρόνια διακρίθηκε σε σωρεία διοργανώσεων στη χώρα και στο εξωτερικό, ενώ από τη δεκαετία του ’50 ασχολήθηκε με αγώνες επιδείξεως της τεράστιας δύναμής του σε ανοικτούς χώρους (πλατείες, πάρκα κλπ) δίνοντας παραστάσεις που τον κατέστησαν πάρα πολύ δημοφιλή, έως του σημείου από πολλούς να χαρακτηρισθεί σαν “λαϊκός ήρωας”.

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 διοργανώθηκε στη γειτονιά του, τη Νέα Ιωνία ο λαϊκός αγώνας δρόμου “Ολύμπιος Σαμψών”  προς τιμή του. Ο Γιάννης Κεσκελίδης ήταν παρών, παραδίδοντας τα βραβεία στους νικητές.

Το χτύπημα που του άλλαξε τη ζωή

Το σπινθηροβόλο βλέμμα του υπερήλικα Γιάννη Κεσκιλίδη ήταν το μόνο που θύμιζε τον θρυλικό Σαμψών, που με τους άθλους του μεγάλωσαν γενιές και γενιές.

«Νιώθω μοναξιά… Από τότε που έχασα τη γυναίκα μου, το στήριγμά μου, αφέθηκα. Ζω για να ζω. Η μόνη παρηγοριά μου πλέον είναι τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Νοσταλγώ όσα έζησα όταν ο κόσμος με χειροκροτούσε στις αλάνες και τις πλατείες. Με αγάπησε ο κόσμος και τον αγάπησα πολύ. Όλα αυτά, όμως, είναι παρελθόν. Πλέον… σιωπή» είχε πει με τα μάτια του να δακρύζουν.

«Για μένα το χειροκρότημα ήταν τα πάντα. Ήταν μια δικαίωση και μια αναγνώριση. Ο κόσμος με λάτρεψε. Γύρισα όλη την Ελλάδα δεκάδες φορές, προσφέροντας θέαμα. Το ίδιο γύρισα και την Ανατολή. Πήγα παντού. Πόνεσα, μάτωσα, έσπασα σπόνδυλο, όμως άντεξα γιατί έπρεπε να επιβιώσει η οικογένειά μου.

Πλέον, κλείστηκα σπίτι. Δεν αντέχω…»\έλεγε με τα μάτια του να χαμηλώνουν σχεδόν βουρκωμένα.



Η νοσηλεία και το τέλος

Ο «Σαμψών» έφυγε από τη ζωή ξημερώματα Σαββάτου 25 Μαΐου 2019, μετά από σύντομη νοσηλεία στο “Αγία Όλγα” λόγω πνευμονίας.

Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Μαΐου στη Νέα Ιωνία. Σύμφωνα με τα παιδιά του, «έφυγε, όπως το επιθυμούσε, γρήγορα και ανώδυνα». Όπως έγινε γνωστό πέθανε από ανακοπή καρδιάς.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις