Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Αποζημιώσεις: Αναδρομικά έως και… 18 μηνών σε ιδιοκτήτες ακινήτων


 Εν αναμονή των αποζημιώσεων τους βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων: Μέσα στις επόμενες ημέρες υπολογίζεται πως θα ξεκινήσει η καταβολή των ενισχύσεων που αφορούν σε εκμισθωτές, οι οποίοι περιμένουν ως και 18 μήνες για να λάβουν τα χρήματα που τους αναλογούν.

Τα ποσά αυτά θα τους χορηγηθούν αναδρομικά, καθώς όπως όλα δείχνουν ήρθε η ώρα των πληρωμών έπειτα από μια μακρά διαδικασία υποβολής των σχετικών δηλώσεων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ώρα πληρωμών για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων: Έπειτα από πολύμηνη αναμονή και αφού ολοκληρώθηκε μια σειρά από απαραίτητες διαδικασίες υποβολής δηλώσεων Covid και διορθώσεων παλαιότερων λαθών, έρχεται και η πολυαναμενόμενη εξόφληση των σχετικών αποζημιώσεων τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Χρήματα στον λογαριασμό τους αναμένεται να δουν όσοι είχαν εντοπίσει λάθη στις αιτήσεις τους και προχώρησαν σε διόρθωση των αιτήσεων τους. Για αυτές τις περιπτώσεις οι δικαιούχοι περιμένουν αναδρομικά έως και 18 μηνών. Ακόμη τις αποζημιώσεις τους θα λάβουν και όσοι ολοκλήρωσαν την δήλωση Covid για τα μειωμένα του Ιουλίου.

Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς

Άλλες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων που θα πρέπει να δουν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, είναι:

  • Εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων υπέβαλαν αρχικές ή τροποποιητικές Δηλώσεις Covid ή/και Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 μέχρι και Απρίλιο 2021. Σε όσους είχαν υποβάλει ήδη «Δηλώσεις COVID», η ΑΑΔΕ είχε αποστείλει σχετική ειδοποίηση, προκειμένου να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις τους.
  • Εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων, που δεν έχουν υποβάλει δήλωση Covid για τους μήνες Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020 και υπέβαλαν τη δήλωση τους έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Επίσης αποζημιώσεις θα λάβουν και όσοι:

  • Ανήκουν σε περιπτώσεις υπεκμισθώσεων περισσότερων ακινήτων που περιέχονται σε μία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης του αρχικού εκμισθωτή για τους μήνες Μάρτιο 2020 κι μετά και υπέβαλαν τροποποιητικές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης, ώστε να προσδιορίσουν ποια από τα ακίνητα υπεκμισθώνουν περαιτέρω στους υπομισθωτές τους.
  • είχαν υποβάλλει δηλώσεις COVID ή και πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, για Ιανουάριο μέχρι και Μάιο 2021, από εκμισθωτές – υπεκμισθωτές ακινήτων.
  • είχαν υποβάλει δηλώσεις COVID για τους μήνες Μάρτιο μέχρι και Δεκέμβριο του 2020, από εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων που δεν είχαν υποβάλει ως τότε δήλωση.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Να σημειωθεί πως για τα μηδενικά ενοίκια οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν με το 80% του μισθώματος ενώ τα νομικά πρόσωπα θα λάβουν το 60% του ενοικίου. Οι ιδιοκτήτες που εισέπραξαν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της απώλειας που έχουν υποστεί.

Όπως και να έχει οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να λάβουν την αποζημίωση «κουρεμένου» ενοικίου θα πρέπει:

  • Να δηλώσουν τον λογαριασμό ΙΒΑΝ στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του Taxisnet, ώστε να καταστεί εφικτή η καταβολή των αποζημιώσεων σε αυτούς.
  • Να έχουν υποβάλει δηλώσεις COVID για τους μήνες που έχουν λάβει προκαταβολή αποζημίωσης, γιατί αλλιώς χάνουν το δικαίωμα αποζημίωσης και θα πρέπει γι’ αυτούς να κινηθεί η σχετική διαδικασία αναζήτησης των ποσών που έλαβαν.

    «Θολό» το τοπίο για τον μήνα Αύγουστο

«Θολό» πάντως παραμένει μέχρι και σήμερα το τοπίο για τον μήνα Αύγουστο, στοιχείο που έχει προκαλέσει προστριβές μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών ακινήτων: Και αυτό γιατί έως σήμερα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το εάν κάποιες επιχειρήσεις είχαν δικαίωμα σε απαλλαγή από το ενοίκιο, ούτε βεβαίως έχει γνωστοποιηθεί κάποια λίστα με σχετικούς ΚΑΔ για τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού!

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις