Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Χαμηλότερος κίνδυνος για έμφραγμα κι εγκεφαλικό, αν παίρνετε τα χάπια για την πίεση αυτήν την ώρα!

 


Το σώμα σας έχει το δικό του “κύκλο εργασιών”. Κατά κανόνα ακολουθεί το χρονικό διάστημα μιας ολόκληρης ημέρας, δηλαδή από τον έναν βραδινό ύπνο έως τον επόμενο.

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό σας να λειτουργήσει καλύτερα.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα χάπια για την πίεση μπορεί να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση και να αποτρέψουν περισσότερα καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά, όταν λαμβάνονται τη νύχτα, παρά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη πριν από μερικά χρόνια, Ισπανοί ερευνητές εξέτασαν τον χρόνο λήψης φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση σε 661 άνδρες και γυναίκες με ήπια νεφρική νόσο. Όλοι τους έπαιρναν ήδη ένα ή περισσότερα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Οι μισοί κλήθηκαν να πάρουν όλα τα χάπια τους για την αρτηριακή πίεση το πρωί. Οι άλλοι πήραν τουλάχιστον ένα από τα χάπια τους για την αρτηριακή πίεση πριν πάνε για ύπνο.

Μετά από κατά μέσο όρο 5½ χρόνια, διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • οι συμμετέχοντες στην μελέτη που έπαιρναν τουλάχιστον ένα χάπι για την πίεση τη νύχτα είχαν καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης
  • είχαν επίσης περίπου κατά 33% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα, ή εγκεφαλικό, ή να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια

Τι συμβαίνει με τα χάπια για την πίεση

Στους περισσότερους ανθρώπους, η αρτηριακή πίεση αρχίζει να αυξάνεται λίγο πριν σηκωθούν από το κρεβάτι το πρωί και φτάνει στο αποκορύφωμά της γύρω στο μεσημέρι. Πέφτει κατά τη διάρκεια του ύπνου, φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας ανάμεσα στα μεσάνυχτα και στις 3-4:00 π.μ.

Αυτή η πτώση μερικές φορές ονομάζεται «βουτιά». Αλλά τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν συχνά μικρή, ή καθόλου μείωση της αρτηριακής τους πίεσης τη νύχτα. Ένας πιθανός λόγος γι’ αυτό είναι ότι τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση που λαμβάνονται το πρωί, έχουν εξαντληθεί στον οργανισμό.

Με βάση αυτή και άλλες μελέτες, είναι καιρός να επανεξετάσουμε τον καλύτερο χρόνο για να παίρνετε τα χάπια για την πίεση.

Για να αποφασίσετε πότε θα πάρετε τα χάπια για την πίεση, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να επιλέξετε μια ώρα που διασφαλίζει, ότι θα παίρνετε το φάρμακό σας κάθε μέρα.

  • Εάν παίρνετε μόνο ένα χάπι, ρωτήστε τον γιατρό σας εάν η λήψη του τη νύχτα μπορεί να είναι καλύτερη για εσάς
  • Εάν παίρνετε περισσότερα από ένα φάρμακα, τότε έχει νόημα η λήψη τουλάχιστον ενός από αυτά το βράδυ πριν τον ύπνο

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην αλλάξετε από μόνοι σας τις ώρες που παίρνετε τα χάπια για την πίεση!

Μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους ο γιατρός σας προτιμά να παίρνετε το φάρμακό σας το πρωί. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με την λήψη χαπιών για την αρτηριακή πίεση τη νύχτα.

Το να σηκώνεστε πολύ γρήγορα από το κρεβάτι το βράδυ (π.χ. για να πάτε στην τουαλέτα) μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική μείωση της αρτηριακής πίεσης και σε πτώσεις και τραυματισμούς.

 ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ

Iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις