Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Σεξισμός στον αθλητισμό: Η ομοσπονδία handball αλλάζει τον ενδυματολογικό κώδικα για τις γυναίκες


 Μετά από κατηγορίες για σεξισμό, η ομοσπονδία beach handball (χειροσφαίρισης) αποφάσισε να αλλάξει τον ενδυματολογικό κώδικα για τις γυναίκες.

Οι γυναικείες ομάδες beach handball δεν θα υποχρεούνται πλέον να φορούν μπικίνι, όταν αγωνίζονται. Τη σχετική τροποποίηση εισήγαγε η Διεθνής Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης (IHF) μετά από πολλές επικρίσεις και κατηγορίες για σεξισμό, που δέχθηκε, εξαιτίας της στολής που είναι επιβεβλημένο να φοράνε οι γυναίκες αθλήτριες.

Έτσι, αποφάσισε ότι από εδώ και στο εξής οι αθλήτριες του κλάδου της παραλίας θα μπορούν να φορούν στενά σορτς και τοπ, που να καλύπτουν ολόκληρο τον κορμό τους.

Οι παλιοί κανονισμοί

Σύμφωνα με τους παλιούς κανονισμούς, οι αθλήτριες έπρεπε να φορούν ένα μικροσκοπικό μπικίνι το πάνω μέρος του οποίου έπρεπε να είναι ένα τυπικό αθλητικό σουτιέν χωρίς μανίκια, ενώ το κάτω κομμάτι δεν θα έπρεπε να είναι «πάνω από 10 εκατοστά πλάτος σε κάθε πλευρά».

Όπως αναφέρει η αγγλική εφημερίδα The Guardian , οι υπουργοί αθλητισμού πέντε ευρωπαϊκών χωρών (Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Ισλανδίας και Φινλανδίας) έστειλαν κοινή επιστολή στην IHF ζητώντας να αλλάξει τους αρχικούς κανονισμούς που αφορούσαν στην ένδυση των αθλητριών.

Ο σκοπός του αιτήματος

Σκοπός του αιτήματος ήταν «όχι μόνο να συγκρατήσει τους σημερινούς αθλητές, αλλά και να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει όλους τους αθλητές ανεξαρτήτως φύλου ή προέλευσης να παραμείνουν στον αθλητισμό».

Το κεντρικό σημείο των κατηγοριών για σεξισμό είναι ότι μέχρι τώρα οι κανονισμοί ήταν διαφορετικοί για τις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Οι γυναίκες διαγωνίζονταν με μπικίνι - ένα είδος στολής που σεξουαλοποιεί το σώμα τους και τις κάνει να νιώθουν άβολα όταν έχουν περίοδο -, ενώ οι άντρες επιτρεπόταν να παίζουν με φαρδιά φανελάκια και σορτς μέχρι το γόνατο.

Παρά τις αλλαγές που εισήχθησαν πρόσφατα για να δοθεί στις αθλήτριες η δυνατότητα να φορούν άλλες στολές, η διαμάχη συνεχίζεται σχετικά με την υποχρέωση να είναι «σφιχτό» στο σώμα και όχι «φαρδύ» όπως στην περίπτωση των ανδρών.
Η ομάδα που άρχισε τη διαμάχη
Η διαμάχη αναζωπυρώθηκε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, όταν οι παίκτες της νορβηγικής ομάδας μπιτς χάντμπολ ξεκίνησαν εκστρατεία κατά την οποία απαιτούσαν από την Πειθαρχική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος να τους επιτρέπει να αλλάξουν τις στολές τους κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Η Επιτροπή επέβαλε ποινή 1.500 ευρώ στη νορβηγικά ομάδα, για χρήση «ακατάλληλης ενδυμασίας», καθώς αντιμετώπισε την Ισπανία, με σορτς.
Μετά από αυτό το γεγονός, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Pink προσφέρθηκε να πληρώσει το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη σκανδιναβική ομάδα.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις