Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών συναντάται ο πρωθυπουργός


 Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα στις 10:00 το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 11:00 ο πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει την παρουσίαση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών για τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής που θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στις 13:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

Κυρ. Μητσοτάκης: Όπου ο εμβολιασμός προχωρεί, ο ιός υποχωρεί

«Αυτό ακριβώς σας ζητώ να κάνουμε. Επιστρατεύοντας ξανά τη σχέση εμπιστοσύνης Πολιτείας και πολιτών, που φέρνει θαυμαστά αποτελέσματα. Ακολουθώντας τις οδηγίες της επιστήμης και του κράτους. Και κάνοντας πράξη το μόνο σύνθημα που οδηγεί στην αισιόδοξη επόμενη μέρα: Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε!», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του προς τους πολίτες για την πανδημία και τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Σημείωσε ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα επιβράδυνε τον έλεγχο της επιδημίας, επισημαίνοντας πως «τώρα, παντού το εμβόλιο δίνει τη νίκη». «Γιατί όπου ο εμβολιασμός προχωρεί, ο ιός υποχωρεί» ανέφερε χαρακτηριστικά γεγονός που «βλέπουμε να συμβαίνει σε χώρες με μεγαλύτερα ποσοστά θωράκισης από εμάς, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες».

Πέντε συμπληρωματικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας

Επισημαίνοντας ότι όλα τα κράτη προσαρμόζουν συνεχώς τη στάση τους ανάλογα με τη συμπεριφορά του ιού, τις τοπικές, δημογραφικές ιδιομορφίες αλλά και την ισορροπία μεταξύ της επάρκειας ενός μέτρου και της δυνατότητάς του να εφαρμοστεί και να αποδώσει, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα εξής συμπληρωματικά μέτρα:

«Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν.

Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.

Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν ”κορόιδα” και ”έξυπνοι” σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.

Και πέμπτον, αλλά πρώτης σημασίας, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή», δήλωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι με αυτό το σχέδιο προχωρούμε στο επόμενο δίμηνο.

«Για να έχουμε φέτος καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι. Και μέχρι τότε οι συνεχείς έλεγχοι, τα πολλά τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας να σταθεροποιήσουν και να μειώσουν τα κρούσματα. Και οι εμβολιασμοί πρώτης και τρίτης δόσης, ιδίως στους άνω των 60, να μειώσουν τις νοσηλείες και τα θύματα.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμη ότι ειδικά για την ισχύ των πιστοποιητικών με επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εισηγηθεί και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο. «Ώστε να αποφύγουμε κάθε ρωγμή στο τείχος ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί στην ήπειρό μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «αν το σύνολο των μεγάλων ηλικιών εμβολιαστεί, ο κορωνοϊός θα μετατραπεί σε ένα είδος εποχιακής γρίπης. Και αν όλοι τηρήσουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής, τότε ίσως εξαφανιστεί. Με τη στάση του καθένα μας στο σπίτι, στη δουλειά, στις συναναστροφές μας, με το να γίνουμε οι ίδιοι φύλακες της υγείας μας».

Εν τω μεταξύ, ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό με τρίτη δόση, για όλους τους άνω των 18, που έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού (ή δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με το μονοδοσικό Johnson & Johnson). Οι πολίτες θα μπορούν έτσι να κλείνουν εγκαίρως το ραντεβού τους, ώστε η αναμνηστική δόση να πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση του εξαμήνου.

Κοινωνικό πακέτο ΟΑΕΔ ύψους 107 εκατ. ευρώ

Σε εφαρμογή μπαίνει το «κοινωνικό πακέτο» του ΟΑΕΔ, συνολικού ύψους 107 εκατ. ευρώ, για την στήριξη της απασχόλησης στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου και τη δίκαιη και ομαλή μετάβασή τους στη μεταλιγνιτική εποχή. Η αρχή γίνεται με δυο προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν 5.400 νέες θέσεις εργασίας, που «ανοίγουν» τις επόμενες ημέρες και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τα επόμενα προγράμματα. Πιο συγκεκριμένα:

-Από σήμερα Παρασκευή ξεκινούν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για την πρόσληψη σε θέσεις πλήρους απασχόλησης 3.400 ανέργων, πρώην εργαζομένων σε επιχειρήσεις των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης.

-Τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου ξεκινούν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας 2.000 ανέργων 18-29 ετών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (1.450 θέσεις) και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας, Σπάρτης, Οιχαλίας και Καλαμάτας της Περιφέρειας Πελοποννήσου (550 θέσεις).

Το κοινωνικό πακέτο εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της απολιγνιτοποίησης. Αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία που στόχο έχουν να μην υπάρξει κενό στην απασχόληση έως την πλήρη ενεργοποίηση όλων των προγραμμάτων του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, που θα κινητοποιήσουν κονδύλια άνω των 5 δις. ευρώ για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου για της λιγνιτικές περιοχές.

Το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα

Σημαντική αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη καταγράφουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. O μέσος όρος αύξησης του πληθωρισμού στην ΕΕ ήταν 4,4%. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση με το χαμηλότερο πληθωρισμό, καταγράφοντας αύξηση 2,8%, κάτι που επεσήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο στην Ευρωζώνη ήταν 4,1% (από 3,4% τον Σεπτέμβριο) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση 4,4%, (από 3,6% τον Σεπτέμβριο).

Όπως μάλιστα επισημαίνεται από την Eurostat, κομβικό ρόλο στις ανατιμήσεις, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, διαδραματίζει η ενέργεια, οι τιμές της οποίας αυξήθηκαν κατά  23,7% σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν στη Μάλτα (1,4%), την Πορτογαλία (1,8%), τη Φινλανδία και την Ελλάδα (και οι δύο 2,8%), ενώ τα υψηλότερα στη Λιθουανία (8,2%), την Εσθονία (6,8%) και την Ουγγαρία (6,6%).

Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές σημειώθηκαν και στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ένωσης. Στη Γερμανία ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 4,6%, στη Γαλλία και την Ιταλία στο 3,2%, και στην Ισπανία στο 5,4%.

Νέος κλιματικός νόμος – Χαράσσεται Οδικός Χάρτης με στόχο την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050

Παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και τον υφυπουργό Γιώργο Αμυρά και μπαίνει άμεσα σε δημόσια διαβούλευση ο πρώτος Εθνικός Κλιματικός Νόμος που καταρτίζεται στη χώρα μας. Ο νέος νόμος ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για τη σταδιακή μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης Χαράσσει ουσιαστικά τον Οδικό Χάρτη που θα υιοθετήσει η χώρα μας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, με πρώτο σταθμό την μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 Ο νόμος αυτός περιλαμβάνει:

-Εθνικούς ποσοτικούς στόχους και τον επιμερισμό τους στους 7 κυριότερους τομείς.

-Ενσωμάτωση στις τομεακές πολιτικές των μέτρων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

-Σύστημα διακυβέρνησης και δείκτες παρακολούθησης.

-Γενικές κατευθύνσεις και συγκεκριμένα μέτρα.

Οι προβλεπόμενες θεσμικές καινοτομίες

Ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος προβλέπει τη θεσμοθέτηση:

-Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΕΣΠΚΑ) που θα καταρτίζεται από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και θα επαναξιολογείται ανά δεκαετία.

-Περιφερειακά Σχέδια για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) που θα καταρτίζονται από τις Περιφέρειες και θα αξιολογούνται ανά επταετία. -Εθνικό Παρατηρητήριο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

-Ανάληψη δράσεων για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η Ελλάδα σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετεωρολογίας.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις