Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Πέρασε μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ. το νομοσχέδιο που οδηγεί σε αποκλεισμό επαγγελματίες και παραγωγούς


 Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές με το οποίο επιχειρείται να πάψουν να αποτελούν διέξοδο για τους βιοπαλαιστές αγροτοπαραγωγούς και εμπόρους, αλλά και για τα λαϊκά στρώματα που προμηθεύονται πιο φθηνά και ποιοτικά εμπορεύματα. Πέρασε μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ.

Αυτά είναι τα «καλά» της ενισχυμένης πλειοψηφίας που δεν εκπροσωπεί τον λαό καθώς είναι μειοψηφία.

Δεκτό κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους όμως μόνο των βουλευτών της Ν.Δ., έγινε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις λαϊκές και υπαίθριες αγορές, που συγκέντρωσε την έντονη κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσαν 158 βουλευτές ενώ 139 βουλευτές ψήφισαν «κατά».

Αντίστοιχη πλειοψηφία συγκέντρωσε και το άρθρο 67 του νομοσχεδίου, που εξουσιοδοτεί τον εκάστοτε υπουργό για την έκδοση υπουργικών αποφάσεων που θα ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες της λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου. Ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου είχαν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και για το άρθρο 67.

Αψιμαχίες… άνευ αποτελέσματος…

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι «μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις και αλλαγές, το νομοσχέδιο ικανοποιεί το 99% των αιτημάτων όλων των φορέων που έχουν ακουστεί» και δήλωσε υπερήφανος για τον τρόπο που διαμορφώθηκε αυτό το νομοσχέδιο. «Ο σωστός τρόπος νομοθέτησης είναι όλοι μαζί να συνδιαμορφώνουμε νομοσχέδια που απηχούν την αντίληψη της κοινωνίας, ιδιαιτέρως για σοβαρά λαϊκά ζητήματα. Ό,τι και να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά στην Ελλάδα, δεν παραχωρούμε στην Αριστερά ούτε τον λαϊκό μας χαρακτήρα, ούτε την εκπροσώπηση της μεσαίας τάξης, ούτε την εκπροσώπηση των αγροτών. Εμείς είμαστε η λαϊκή παράταξη του τόπου και αυτό αποδεικνύουμε σήμερα», είπε ο υπουργός.


«Αντί να έρθετε εδώ να συνεννοηθούμε σαν πολιτισμένοι άνθρωποι, καλόπιστα, για να εξασφαλίσουμε στους ανθρώπους των λαϊκών αγορών ένα αξιοπρεπές μέλλον, έρχεστε εδώ και λέτε ότι καταργούμε τις λαϊκές αγορές, ότι πάμε κόντρα στον Ελευθέριο Βενιζέλο, ότι δίνουμε τις λαϊκές αγορές στα σούπερ μάρκετ, τα οποία είναι μόνο στη φαντασία σας», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.


Μεταρρύθμιση αναγκαία για το υπαίθριο εμπόριο που δεν θίγει σε καμία περίπτωση τον χαρακτήρα των λαϊκών αγορών, που θέτει το αναγκαίο πλαίσιο διαφάνειας και ισονομίας, χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που πήραν τον λόγο χθες και σήμερα στην ολομέλεια και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός.

Ο εισηγητής της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν έχει εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει με τις λαϊκές αγορές και ότι πολλοί βουλευτές της είναι σε κατάσταση… last year. Ο κ. Σιμόπουλος επέμεινε ότι η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου των λαϊκών αγορών έχει συμβάλει με τις παρατηρήσεις της στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου του σχεδίου νόμου.

  • «Σήμερα, αποδεικνύεται ότι είναι το λάθος νομοσχέδιο τη λάθος στιγμή. Μόλις ανακοινώθηκε ότι έχουμε 6.700 κρούσματα και 59 νεκρούς», παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης που πρόσθεσε πως η σημερινή κυβέρνηση καταργεί τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που είχε τη στήριξη της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου, ένα νόμο για τον οποίο οι παραγωγοί έχουν πει ότι χρειαζόταν βελτιώσεις και όχι συλλήβδην κατάργησή του, η οποία προχωράει σήμερα χωρίς επαρκή αιτιολόγηση.
  • Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης προκάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να πάνε μια βόλτα στις λαϊκές αγορές για να φανεί αν το νομοσχέδιο το στηρίζει ο κόσμος που εργάζεται σε αυτές. Είναι ένα νομοσχέδιο που διώχνει τον μικρό παραγωγό την ίδια στιγμή που αυτή η κυβέρνηση τα δίνει όλα στους μεγάλους παίκτες, είπε ο κ. Αρσένης και κατήγγειλε ότι με το άρθρο 67 του νομοσχέδιο δίνονται στον υπουργό όλες οι εξουσίες για να κάνει ό,τι θέλει
  • «Στεκόμαστε απέναντι στη διάλυση ενός θεσμού που λειτουργεί εδώ και 93 χρόνια», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Απόστολος Πάνας και τόνισε ότι οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν είναι ουσιαστικές ενώ παραμένουν οι διατάξεις που δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στους ανθρώπους των λαϊκών αγορών που διαφωνούν στη μεγάλη τους πλειοψηφία με το νομοσχέδιο.
    Οι λαϊκές αγορές είναι θεσμός που έχει λειτουργήσει ρυθμιστικά για την αγορά, ανέφερε ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου, που υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που χτυπάει τον σκληρό πυρήνα των λαϊκών αγορών και επιχειρεί να αλλάξει τον βασικό χαρακτήρα τους, επιχειρεί να μετατρέψει παραγωγούς σε εμπόρους και να βάλει ουσιαστικά εμπόδια ώστε η παραγωγή να φτάσει απευθείας στον καταναλωτή.
  • Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης είπε ότι παρά τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης, δεν αλλάζει η βασική κατεύθυνση του νομοσχεδίου που είναι η μετατροπή των λαϊκών αγορών σε εμπορικές αγορές. Το νομοσχέδιο ενισχύει και οξύνει τον ανταγωνισμό και σύντομα παραγωγοί και έμποροι θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι μπαίνουν εμπόδια για τους παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές για να εγκαταλείψουν τις λαϊκές αγορές και αυτό θα το πληρώσουν και τα νοικοκυριά.
    Στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξουν χαρακτήρα οι λαϊκές αγορές που αποτελούν διέξοδο για το εισόδημα μικρών παραγωγών και εμπόρων και για τα λαϊκά στρώματα, να μπορούν να προμηθεύονται φτηνά και καλής ποιότητας εμπορεύματα, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Παίρνετε μέτρα για να προσαρμοστούν οι λαϊκές αγορές στην αντικειμενική διαδικασία της συγκέντρωσης, σε όλο και λιγότερα χέρια, είτε αυτό αφορά την παραγωγή, την μεταποίηση, την αγορά και άλλες διαδικασίες, εκτοπίζοντας βέβαια τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις».
  • Με το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, η κυβέρνηση τα δίνει όλα στα σούπερ μάρκετ, κατακρεουργώντας τον μοναδικό τους ανταγωνιστή, τις λαϊκές αγορές, ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, σε παρέμβαση του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο στην Ολομέλεια. «Είστε ατζέντηδες αρπαχτικών, μονοπωλίων και εταιρειών συμμετοχών. Αυτό δεν θα ήταν τόσο κακό από μόνο του, αν δεν κάνατε τα πάντα για να μεγεθύνετε, αντί να αποσβένετε τους κραδασμούς που έρχονται από έξω», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.
  • «Νομοσχέδιο λάθος που έρχεται στη λάθος στιγμή», χαρακτήρισε μιλώντας στη Βουλή, το σχέδιο νόμου ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Έχουμε ενεργειακή κρίση, έχουμε άνοδο τιμών και εσείς χωρίς σχέδιο και πρόβλεψη φέρνετε ένα νομοσχέδιο το οποίο αντί να λύνει προβλήματα δημιουργεί καινούργια, γιατί έχει την αγγλοσαξωνική λογική του “διαίρει και βασίλευε”», είπε ο κ. Βελόπουλος.
    Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας είπε ότι το κόμμα του λέει κατηγορηματικά “όχι” στο νομοσχέδιο γιατί ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και οδηγεί στην έξοδο από τις λαϊκές αγορές τους παραγωγούς. Αυτό, είπε, γίνεται με τρόπο ώστε στο μέλλον οι μεγάλες εταιρείας θα βαφτίζουν τους υπαλλήλους τους επαγγελματίες πωλητές και θα μπουν στις λαϊκές αγορές.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις