Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

To χαμηλό πέταγμα των Phantom στο Καστελλόριζο που “ταρακούνησε” τα τουρκικά παράλια

 Σείστηκαν τα τουρκικά παράλια του Κας από το χαμηλό πέταγμα ενός ζεύγους Phantom στο Καστελλόριζο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα F-4 Phantom είναι τα πιο εμβληματικά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Μπορεί να μετρούν 4+ δεκαετίες ζωής, μπορεί να είναι 2ης γενιάς μαχητικά,

μπορεί δομικά να μην αντέχουν πάνω από 7,5 G, όμως συνεχίζουν να σπέρνουν τον πανικό στην αντίπαλη αεράμυνα ενώ σε κατά μέτωπο αναμετρήσεις κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, την Δευτέρα βρισκόταν σε εξέλιξη η άσκηση «ΤΡΙΑΙΝΑ» του Πολεμικού Ναυτικού. Χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες και χωρίς οι Τούρκοι να αντιληφθούν τι ακριβώς συμβαίνει, ξαφνικά είδαν την θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελλόριζου, που η Ελλάδα είχε δεσμεύσει με NAVTEX, να γεμίζει από μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.

Όμως, η μεγάλη έκπληξη ήρθε από αέρος. Ενώ θα περίμενε κάποιος να πετούσαν μαχητικά F-16 ή Mirage, τους ελληνικούς αιθέρες άρχισαν να σκίζουν 2 μαχητικά F-4 Phantom, που είχαν απογειωθεί από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.

Phantom

Ολοκληρώνοντας την άσκηση, η οποία τελούσε υπό τις οδηγίες του ΓΕΕΘΑ, οι πιλότοι των Phantom έλαβαν εντολή για πέταγμα πάνω από το Καστελλόριζο, με σκοπό την ανύψωση του ηθικού των κατοίκων.

Πράγματι, πέταξαν πάνω από στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, με το ένα εκ των δύο μαχητικών να κάνει ιδιαίτερα χαμηλή διέλευση, μόλις λίγων εκατοντάδων μέτρων, τραντάζοντας τις τζαμαρίες όχι μόνο του Καστελλόριζου αλλά και απέναντι στην πόλη Κας (Αντίφελλος όπως είναι η ελληνική ονομασία) στα τουρκικά παράλια.

Σε γενικές γραμμές, όλος ο ελλαδικός χώρος έχει γεμίσει από μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και συμμαχικών χωρών, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να έχουν βραχυκυκλώσει.

Phantom

Εκτός από τα αμερικανικά F-15 που απογειώνονται από την 110 Πτέρυγα Μάχης, στη Λάρισα και πετούν σε διάφορα σημεία μαζί με ελληνικά μαχητικά, είναι τα F-16 των ΗΑΕ και της Αιγύπτου, που επίσης βρίσκονται στην χώρα μας, στην 115 Πτέρυγα Μάχης, στη Σούδα, λαμβάνοντας μέρος στην πολυεθνική άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ.

Κι αυτό είναι μία μεγάλη επιτυχία του δόγματος της αμυντικής διπλωματίας που εφαρμόζει το ΓΕΕΘΑ, εφαρμόζοντας τις πολιτικές που έχει χαράξει το υπουργείο Εξωτερικών και ακολουθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις