Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Crypto: Το παρασκήνιο πίσω από τη μεγάλη κλοπή της Vulcan Forged


 Ενδιαφέροντα στοιχεία μάθαμε σχετικά με την κλοπή νομισμάτων αξίας 140 εκατομμυρίων στην Vulcan Forged. Όπως αναφέραμε χθες, χάκερς έκλεψαν 4,5 εκατομμύρια PYR, δηλαδή σχεδόν το 9% της συνολικής ποσότητας, μαζί με σχετικά μικρότερες ποσότητες Ethereum (ETH), Polygon (MATIC) και LAVA. Το LAVA είναι το δεύτερο token της εταιρία, το οποίο χρησιμοποιείται για τα fees.

Η ειδικευμένη στο blockchain gaming εταιρία, με έδρα στο Μαρούσι, διαθέτει έξι παιχνίδια σε μια πλατφόρμα χτισμένη πάνω στο δίκτυο του Polygon. Επίσης διαθέτει ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο και μια αγορά για NFTs. Ο CEO της εταιρίας Jamie Thomson υποσχέθηκε χθες το βράδυ από ένα βίντεο στο Twitter, ότι το σύνολο των κλεμμένων θα επιστραφεί στους ιδιοκτήτες τους. Πράγματι, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως η υπόσχεση πραγματοποιήθηκε. Το πρόβλημα για την Vulcan Forged είναι ότι η αποζημίωση δόθηκε από το treasury, κάτι που ίσως σημαίνει πως τα σχέδια τους να φτιάξουν το δικό τους blockchain, το Elysium, ίσως αναβληθούν.

Σε ανάλογες περιπτώσεις οι πλατφόρμες πολλές φορές «καίνε» τα νομίσματα απενεργοποιώντας τα έξυπνα συμβόλαια, έτσι ώστε να μην μπορεί να επωφεληθεί ο εισβολέας. Ωστόσο σε αυτή τη περίπτωση δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα γιατί οι χάκερς κατάφεραν να πουλήσουν ήδη ένα πολύ μεγάλο μέρος από τη λεία τους, κυρίως από τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια Uniswap και 1Inch.

Κυρίως όμως, το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι κατάφεραν να αποσπάσουν τα ιδιωτικά κλειδιά και μάλιστα από τα 96 κορυφαία σε ποσότητα πορτοφόλια. Σύμφωνα με την Etherscan, υπάρχουν 6.501 πορτοφόλια που κατέχουν PYR, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται σε ανταλλακτήρια.

Πως τα κατάφεραν; Επειδή μπόρεσαν να πάρουν μαζικά τα PIN των χρηστών, δηλαδή τους κωδικούς εξουσιοδότησης που επικοινωνούν με τη πλατφόρμα της Venly. Πρόκειται για ένα διπλό κωδικό που απαιτείται όταν ζητάς την μεταφορά των token σου. Η Venly είναι η εταιρία πάροχος πορτοφολιών της Vulcan. Ωστόσο τα PIN βρέθηκαν από τον σέρβερ του Vulcan. Οι χάκερς απέσπασαν τα ιδιωτικά κλειδιά χρησιμοποιώντας τα διαπιστευτήρια της Vulcan. Κατόπιν μεταβιβάσανε τα PYR, LAVA σε ένα Metamusk πορτοφόλι. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι χάκερς έχουν χρησιμοποιήσει και κάποιο ανταλλακτήριο που απαιτεί KYC, έτσι βρίσκονται στα ίχνη τους.

Στην αρχή υπήρχε η εντύπωση πως παραβιάστηκε η Venly. Ωστόσο όπως ανάφερε ο Tim Dierckxsens, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Venly «κανένας από τους άλλους πελάτες μας ή τους τελικούς χρήστες δεν επηρεάστηκε. Οι χρήστες πορτοφολιών Venly B2B και B2C εκτός του Vulcan Forged είναι ασφαλείς».

Ποιος ο λόγος να έχουν τα PIN των χρηστών στην Vulcan Forged; Είναι συνηθισμένη πρακτική να φτιάχνεις πορτοφόλια από το site αυτών των εταιριών, επειδή πολλοί χρήστες των παιχνιδιών δεν έχουν εξοικείωση με πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων. Όταν ανοίγεις λογαριασμό στο Vulcan, μέσω του Venly σου φτιάχνει ένα Ethereum wallet αυτόματα.

Φυσικά όποιος έχει φτιάξει εκεί πορτοφόλι και επιθυμεί να μεταφέρει τα token του σε οποιοδήποτε άλλο Ethereum πορτοφόλι (όπως Metamusk ή Enjin) έχει αυτή την επιλογή. Οι περισσότεροι όμως δεν το κάνουν είτε επειδή δεν θέλουν να χρησιμοποιούν πολλά πορτοφόλια είτε επειδή εκεί γίνονται staking τα PYR, λαμβάνοντας καθημερινή αμοιβή σε LAVA.

Παρά το χτύπημα, θετική είναι η ανταπόκριση της κοινότητας, όπως φαίνεται από τα σχόλια στο Twitter και κυρίως στο Discord. Όχι μόνο παρέμεινε ήρεμη, αλλά η Vulcan Forged έσπευσε να τους στείλει μηνύματα συμπαράστασης. Φυσικά σημαντικό ρόλο έπαιξε η άμεση διαβεβαίωση του CEO της εταιρίας, Jamie Thomson, ότι τα θύματα θα αποζημιωθούν στο ακέραιο.

Το κρυπτονόμισμα PYR παρά τη σημαντική υποχώρηση μετά το περιστατικό, συνεχίζει να κρατάει τη στήριξη των 20 δολαρίων. Η κίνηση της τιμής επιβεβαιώνει τη στάση της κοινότητας, η οποία δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, αν υπολογίσουμε πως η πλειονότητα των ρευστοποιήσεων έχει πραγματοποιηθεί από τους χάκερς, αλλά και το επιβαρυμένο κλίμα που υπάρχει στην γενικότερη αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Σημαδιακή ημέρα για το Bitcoin

Όλοι αγαπούν μια καλή ιστορία και η ιστορία γέννησης του Bitcoin είναι πραγματικά συναρπαστική. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ο δημιουργός. Μπορεί να είναι Γιαπωνέζος (όπως παραπέμπει το ψευδώνυμο του) ή οποιαδήποτε άλλη εθνότητα. Ένας μόνος του ή ομάδα ανθρώπων. Άντρας ή γυναίκα. Εξωγήινος χρονοταξιδιώτης ή προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη ή οπαδός του Πανιωνίου.

Πιθανότατα δεν θα μάθουμε πότε. Τα τελευταία του ίχνη ήταν πριν ακριβώς 11 χρόνια. Το τελευταίο δημόσιο μήνυμα του, πριν χαθεί στις 12 Δεκέμβρη 2010, ήταν: «Υπάρχει περισσότερη δουλειά να κάνουμε στο θέμα της ασφάλειας».

Σήμερα, το νόμισμα που ίδρυσε, αξίζει σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, έχει δεκάδες εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο και μόλις χθες ολοκλήρωσε την εξόρυξη του 90% της μέγιστης ποσότητας που θα υπάρξει ποτέ. Τα υπόλοιπα 10% αναμένεται να εξορυχθεί μέχρι το 2140.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξαναρχίσανε. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και τα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν θα έχουν οι VIP πελάτες του.

ΠΗΓΗ

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις