Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Και μία και δύο και… τρεις κάλπες

 


Με βασικό επιχείρημα ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει στο τραπέζι για συζήτηση τις… τριπλές εκλογές.

Το αφήγημα αυτό, το οποίο διέρρευσε από συνεργάτες του πρωθυπουργού και διακινήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, προϋποθέτει φυσικά ότι η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα και κοντά στην αυτοδυναμία.

Παράλληλα ωστόσο κάποιοι ρίχνουν στην πιάτσα και το σενάριο για τεχνοκράτη πρωθυπουργό εάν δεν σταθεί δυνατόν να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας. Πολιτικοί παράγοντες το ερμηνεύουν ως «μία ύστατη προσπάθεια διάσωσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη και εγκλωβισμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ο πρώτος άλλωστε που το έβαλε προς συζήτηση από το βήμα της Βουλής ήταν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, όταν, ερμηνεύοντας την πρόταση για εκλογές που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού δεν σημαίνει και προκήρυξη εκλογών. Σε σχετικό του άρθρο μάλιστα στην «Καθημερινή» μνημόνευσε την κυβέρνηση Παπαδήμου και όσα είχαν συμβεί το 2011 μετά την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Κακή εικόνα της Ν.Δ.

Τα σενάρια για τριπλές εκλογές ξεκινούν ωστόσο από μία απλή παραδοχή. Ότι η Ν.Δ. ούτε με το δικό της εκλογικό σύστημα (με 38% ένα κόμμα μπορεί να έχει αυτοδυναμία) δεν θα καταφέρει να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο χρόνος, ωστόσο, κατά τον οποίο ξεκίνησε αυτή η συζήτηση έχει τη σημασία του, καθώς κάποιοι τον συνδέουν με το κλίμα ευφορίας που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση λέγοντας ότι μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα θα έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία. Η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα έσπευσε μάλιστα να προσδιορίσει και τον χρόνο, λέγοντας ότι στα μέσα του επόμενου μήνα όλα θα είναι διαφορετικά.

Πολιτικά, ωστόσο, οι συζήτηση για κάλπες και πρόωρες εκλογές – τρεις στον αριθμό – συνδέεται με την κακή εικόνα της Ν.Δ., που φαίνεται κυρίως στους ποιοτικούς δημοσκοπικούς δείκτες. Οι περισσότερες μετρήσεις εμφανίζουν την κυβέρνηση να έχει πρόβλημα τόσο στη διαχείριση της πανδημίας όσο και στην οικονομία, αφού η ακρίβεια καλπάζει.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός σκέπτεται να στήσει κάλπες την άνοιξη, καθώς κάθε ημέρα που περνάει το κλίμα για την κυβέρνησή του επιβαρύνεται. Με δεδομένο ακόμα ότι τον Μάρτιο τελειώνει η δημοσιονομική χαλάρωση που σημειώθηκε εξαιτίας της πανδημίας και άρα θα ξεκινήσει μια νέα περίοδος για την οικονομία, τα πράγματα περιπλέκονται καθώς η κυβέρνηση θα δεσμευθεί σε νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

Για να ξεκινήσει πάντως η εκλογική διαδικασία, εφόσον ο πρωθυπουργός αποφασίσει να στήσει πρόωρες κάλπες, θα πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επικαλεστεί ένα «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» – μάλλον τα ελληνοτουρκικά. Να σημειωθεί ότι, βάσει του άρθρου 41 παρ. 2 του Συντάγματος, «αποκλείεται η διάλυση της νέας Βουλής για το ίδιο θέμα».

Το μπλόκο της «απλής»

Όπως είναι γνωστό οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και άρα θεωρείται βέβαιο ότι κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει να έχει αυτοδυναμία. Αλλά, ακόμα και αν υπάρξει ένα θαύμα και η Ν.Δ. καταφέρει να αποσπάσει τη συντριπτική πλειονότητα των ψήφων των πολιτών – δηλαδή το 50% –, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της θα είναι οριακή.

Εάν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία, σύμφωνα με το Σύνταγμα θα πρέπει να εκκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορεί να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Έτσι θα παραδώσει την εντολή στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει νέα κυβέρνηση.

Σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός θα παραιτηθεί και θα προκηρύξει εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με το νέο σύστημα που ψήφισε η Ν.Δ. Εάν και σε αυτή την περίπτωση η Ν.Δ. – που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να είναι πρώτο κόμμα – δεν καταφέρει να έχει αυτοδυναμία, τότε ο Μητσοτάκης θα πρέπει να στραφεί στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων.

Οι πιθανοί εταίροι

Οι κυβερνητικοί εταίροι του αρχηγού της Ν.Δ. θα μπορούσαν να είναι ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τον νέο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, αυτό το ενδεχόμενο θεωρείται μάλλον αδύνατον, καθώς ο Ανδρουλάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό αυτόματα θα σήμαινε τη διάσπαση του κόμματός του, αφού ακόμα και σήμερα ένα κομμάτι της Χαριλάου Τρικούπη δεν επιθυμεί να συμπορευθεί με τη Ν.Δ.

Ο Βελόπουλος ίσως να συναινούσε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας εάν το σύνολο των ψηφοφόρων του δεν ήταν τόσο αρνητικό στο να στηρίξει μια κυβέρνηση με τον Μητσοτάκη, καθώς πολύ μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης είναι αντιεμβολιαστές. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει στριμώξει αυτό το κομμάτι της κοινωνίας με περιορισμούς, ακόμα και με αναστολή εργασίας, τα πράγματα μάλλον είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τον φιλόδοξο πολιτικό.

Και εδώ έρχεται τα σενάριο της τρίτης κάλπης, όπως ακριβώς είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1989-90. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι, ακόμα και αν βρισκόταν κυβερνητικός εταίρος για να στηρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός δεν θα το δεχόταν και θα πήγαινε σε τρίτες κάλπες.

Οι εμπνευστές αυτού του σεναρίου – «κάν’ το όπως ο πατέρας σου» – υποστηρίζουν πως, με δεδομένο ότι πλέον θα έχουμε φτάσει στις αρχές καλοκαιριού, οι πολίτες θα πιεστούν και μέσα από έναν έμμεσο εκβιασμό θα αποφασίσουν να στηρίξουν τη Ν.Δ. και τον Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις