Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

MΠΟPEI να εκτιναχθεί ο χρυσός πάνω από τα 2.100 δολάρια; - Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ τρομάζει τις αγορές

 


Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός με Ρωσία και Κίνα έχει μειώσει τη χρήση του αμερικανικού νομίσματος

Ο χρυσός θεωρείται ότι μπορεί να φτάσει σε νέο ιστορικό υψηλό ακόμα και 2.100 δολαρίων ανά ουγκιά φέτος, σύμφωνα με αναλυτή της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Fat Prophets.

Αυτό θα οφείλεται στην αδυναμία του δολαρίου και στον πρωτοφανή πληθωρισμό της αμερικανικής οικονομίας δήλωσε ο Ντέιβιντ Λένοξ στο CNBC.

«Πιστεύουμε ότι κατά τη διάρκεια του 2022, θα δούμε την τιμή του χρυσού σε υψηλό ρεκόρ όλων των εποχών, αλλά δεν μπορούμε να τον δούμε να ανεβαίνει πολύ πιο πάνω από αυτό το ρεκόρ μόλις φτάσει εκεί», είπε.

Οι τιμές του χρυσού έκλεισαν στην τιμή ρεκόρ των 2.063 δολαρίων τον Αύγουστο του 2020, ενώ το πρωί της Τετάρτης ήταν υπό διαπραγμάτευση στα 1.814 δολάρια στις ασιατικές αγορές.

Υπενθυμίζουμε ότι ο αμερικανικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο 1982 τον Νοέμβριο που μας πέρασε όταν ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ότι έφτασε το 6,8%, ενώ για τον Οκτώβριο του 2021 ήταν στο 6,2%.

Εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,5% για τον μήνα και 4,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, που ήταν η πιο έντονη αύξηση από τα μέσα του 1991.

Όλα αυτά οδηγούν σε αποδυνάμωση του δολαρίου μάλιστα ο Λένοξ εκτίμησε ότι το αμερικανικό δολάριο θα υποχωρήσει, το οποίο θα είναι «δώρο» για τον χρυσό.

Δολάριο και χρυσός έχουν αντίστροφη πορεία. Όταν ανεβαίνει το ένα, πέφτει το άλλο.

Άλλωστε το δολάριο πήρε την θέση του χρυσού την δεκαετία του ΄70 ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Ο στόχος ήταν να τον αντικαταστήσει και όλες οι συναλλαγές να γίνονται σε δολάρια δίνοντας μία πρωτοφανή ισχύ στις ΗΠΑ οι οποίες κυριολεκτικά τύπωναν όσα δολάρια ήθελαν.

Γιατί το χρήμα δεν είναι αυταπόδεικτη αξία αλλά προϊόν.

Και ως τέτοιο, έχει και αυτό αξία που πέφτει ή αυξάνεται αναλόγως των συγκυριών.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ πριν από έναν χρόνο ήταν περίπου 1%. Ο χρυσός θεωρείται ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και αυξάνεται η αξία του καθώς το δολάριο υποχωρεί.

Οι ΗΠΑ δεν είχαν πληθωρισμό τόσα χρόνια διότι κατόρθωναν να «εξάγουν» τα δολάρια που τύπωναν.

Όμως η ζήτησή τους πλέον δεν επαρκεί για να τα «απορροφήσει».

Η ενεργειακή κρίση, η κρίση στις μεταφορές και στα τρόφιμα, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει άνευ προηγουμένου οικονομική καταστροφή.

Και τότε όλοι στρέφονται στον «αιώνιo» χρυσό (ο οποίος δε διαβρώνεται ποτέ).

«Πιστεύουμε ότι η υψηλή δυναμική του πληθωρισμού και το χαμηλότερο δολάριο ΗΠΑ θα οδηγήσει την τιμή του χρυσού υψηλότερα το 2022», πρόσθεσε.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων θα μπορούσαν επίσης να ανεβάσουν τις τιμές του χρυσού νωρίτερα από το αναμενόμενο, εκτίμησε ο Λένοξ.

Συγκεκριμένα, η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία είναι «ένα σημείο έντασης που θα μπορούσε γρήγορα να μετατραπεί σε κάτι καταστροφικό», είπε.

«Αν συνέβαινε αυτό, τότε θα βλέπαμε την τιμή του χρυσού να αντιδρά αρκετά έντονα και να πιάνει τα… 2.100 δολάρια [στόχος] πιθανότατα πολύ νωρίτερα», πρόσθεσε ο αναλυτής της Fat Prophets.

Βασικό ρόλο πάντως στην έλλειψη ζήτησης δολαρίων που προξενεί αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ είναι οι προσπάθειες Κίνας και Ρωσίας για αποδολαριοποίηση των συναλλαγών τους και της σφαίρας επιρροής τους.

Με βάση τα δεδομένα της κοινότητας της Παγκόσμιας Διατραπεζικής Οικονομικής Επικοινωνίας, τη γνωστή  SWIFT, η οποία διεκπεραιώνει εντολές πληρωμής για πάνω 11.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον πλανήτη η χρήση του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές το 2020 μειώθηκε κατά 4,6%, από τον 2019, φτάνοντας το 37,64% του συνόλου των συναλλαγών την χρονιά εκείνη. 

Το ευρώ είχε οριακά μεγαλύτερο μερίδιο, φτάνοντας το 37,82%, μια αύξηση της τάξης του 6% σε σχέση με τα τέλη του 2019.

Το δολάριο παραμένει το νόμισμα στο οποίο διεξάγεται το μισό εμπόριο διεθνώς, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, ενώ αντιστοιχεί στο 85% των αγοραπωλησιών συναλλάγματος. Επίσης, οι μισοί διεθνείς τίτλοι χρέους και δάνεια στον κόσμο παραμένουν σε δολάρια.

Όμως η χρήση του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές παρουσιάζει υποχώρηση, το ίδιο και η συναλλαγματική του αξία και αυτό δεν οφείλεται στην πανδημία όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν αλλά στον πολιτικό ανταγωνισμό.

Πρόκειται για συγκεκριμένο σχεδιασμό Ρώσων και Κινέζων αλλά και των Γερμανών επί Μέρκελ καθώς η Γερμανία του Σολτς, όπως παραδοσιακά είναι η πολιτική του SPD, είναι φίλα προσκείμενη σε αμερικανικές πρακτικές (πλην του πρώην καγκελάριου Γ.Σρέντερ που τήρησε άκρως γερμανοκεντρική στάση).

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν ο μεγάλος ηγέτης του SPD και πρώην καγκελάριος της Γερμανίας (Δυτικής Γερμανίας όπως ήταν τότε), είχε παραιτηθεί από την καγκελαρία κατηγορούμενος ούτε λίγο ούτε πολύ ως πράκτορας της CIA ενώ ο στενός του συνεργάτης Günter Guillaume είχε συλληφθεί ως πράκτορας της ανατολικογερμανικής Στάζι.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ο Βίλι Μπραντ δρούσε για λογαριασμό της αμερικανικής στρατιωτικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας (CIC, Counter Intelligence Corps) επί τέσσερα χρόνια.

Ο Μπραντ, που υπηρέτησε ως καγκελάριος από το 1969 μέχρι το 1974, φέρεται να παρείχε πληροφορίες στη CIC από το 1948 μέχρι τις 17 Μαρτίου 1952.

Επιστρέφοντας στις κινεζικές πρακτικές, σύμφωνα με ανάλυση του πανεπιστημίου Renmin της Κίνας, οι εμπορικές συμφωνίες σε γουάν και ρούβλι έφτασαν το 24% κατά το α’ εξάμηνο του 2020.

Μόσχα και Πεκίνο χρησιμοποιούν τα δικά τους νομίσματα ιδίως για το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ τους μειώνοντας το κόστος συναλλαγών και την εξάρτηση από το δολάριο.

Ενδεικτικά, το 2014 οι δύο χώρες υπέγραψαν νομισματικό swap αξίας 150 δισ. γουάν (24,5 δισ. δολάρια), για τρία χρόνια, και το οποίο ανανεώθηκε το 2017. Να θυμίσουμε ότι oι Αμερικανοί έχουν απειλήσει ακόμα και με αποκλεισμό του Πεκίνου από το δολαριακό σύστημα πληρωμών και όχι μόνο τους Ρώσους όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν.

Η Κίνα έχει μειώσει σημαντικά τις ποσότητες αμερικανικών ομολόγων που κατέχει, φτάνοντας το 1,07 τρισ. δολάρια, δηλαδή το χαμηλότερο από το Μάρτιο του 2017.

Ο στόχος της Κίνας είναι να μειώσει την έκθεσή της στα αμερικανικά ομόλογα κατά 20%, στα περίπου 800 δισ. δολάρια.

Με βάση τα στοιχεία του 2015, από τα συνολικά αποθέματά της, το 58% είναι σε δολάρια.

Αυτός είναι και ο λόγος για την διάδοση της χρήσης ενός ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών για τις εγχώριες εμπορικές συναλλαγές της Κίνας.

Το ευρώ αντίθετα τείνει να γίνει το νέο αποθεματικό νόμισμα.

Ενδεικτικά το 43% των ρωσικών εξαγωγών στην ΕΕ έγινε σε ευρώ, από 38% που ήταν στο τέλος του 2019.

Επίσης, σε ευρώ είναι πια το 20% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων. 

Το δολάριο αποτελεί το 65% των αποθεμάτων.

Είναι σαφές όμως ότι δεν έχει την κυριαρχία που είχε άλλοτε γιατί οι έτερες μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να μειώσουν τη χρήση και την εξάπλωσή του.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσευούμενα δολάρια μέσα στις ΗΠΑ, που προκαλούν πληθωρισμός.

Η πιθανότητα πολεμικών επεισοδίων στην Ουκρανία και την Ταϊβάν θα ανάγκαζε Ρωσία και Κίνα να «κόψουν» άμεσα κάθε συναλλαγή με το δολάριο και να ξεκινήσουν «ξεφόρτωμα» του στις παγκόσμιες αγορές.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις