Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Κινδύνευσε η ζωή τους από TA XHMIKA των MAT


 Στέργιος Ζιαμπάκας

Αγρια και αναίτια καταστολή αντιμετώπισαν εργατοϋπάλληλοι που συμμετείχαν την περασμένη Παρασκευή στη συγκέντρωση

διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ● Το χειρότερο είναι πως τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν άγνωστο κοκτέιλ χημικών που προκάλεσε σοκ στον οργανισμό πολλών συγκεντρωμένων ● Συνδικαλιστές κατέληξαν με πρησμένα μάτια και πρόσωπα και με κίνδυνο να φραγούν οι αεραγωγοί και να εμποδίζεται η αναπνοή.

Πρησμένα μάτια, πρησμένα πρόσωπα, σοκ σε οργανισμούς ανθρώπινων σωμάτων με κίνδυνο να φραγούν οι αεραγωγοί της αναπνοής. Πρόκειται για τις βαρύτερες των επιπτώσεων που αντιμετώπισαν εργατοϋπάλληλοι που συμμετείχαν την περασμένη Παρασκευή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) από την αναίτια –όπως κατήγγειλαν οι παρευρισκόμενοι– και άγρια, σε κάθε περίπτωση, καταστολή με ρίψη χημικών από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Η αστυνομία επιτέθηκε δύο φορές, όπως έχουν καταγγείλει συνδικαλιστικά όργανα εργαζομένων, στους συγκεντρωθέντες που διαμαρτύρονταν για τις αλλαγές που προωθούνται για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, οι οποίες επιφέρουν ολική ή μερική περικοπή του επιδόματος σε περίπου 15.000 δικαιούχους, κάτι που μεταφράζεται σε μείωση των μηνιαίων αποδοχών τους έως και κατά 20%.

Μία φορά κατά την έναρξη της κινητοποίησης, όταν οι εργαζόμενοι επιχείρησαν να κλείσουν την οδό Πανεπιστημίου, και μια δεύτερη όταν η επιτροπή των εκπροσώπων τους ανέβαινε τις σκάλες του ΓΛΚ για να συναντήσει τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, τα ΜΑΤ ψέκασαν με χημικά ένα πλήθος που αποτελούνταν από καθαρίστριες, εργάτες καθαριότητας, εργατοτεχνίτες, υγειονομικούς και εργάτες άλλων βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Τι περιείχε το κοκτέιλ των χημικών; Είναι το μείζον ερώτημα που εγείρεται από τις άκρως σοκαριστικές εικόνες των θυμάτων της αστυνομικής βίας.

Νοσηλεύτηκε

Ο Χρύσανθος Κυριαζής, ένας από τους συγκεντρωθέντες, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, πρόεδρος επίσης του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης, νοσηλεύτηκε στον «Ευαγγελισμό». Την περασμένη Παρασκευή δέχτηκε τα χημικά των ΜΑΤ. Αμέσως τα μάτια του πρήστηκαν. Αδυνατούσε να τα ανοίξει. «Το Σάββατο το πρωί, το πρήξιμο ήταν πιο έντονο και το βράδυ προχώρησε σε όλο το πρόσωπο. Την Κυριακή είδα ότι δεν υπάρχει καμία βελτίωση και πήγα στον “Ευαγγελισμό”, όπου με κράτησαν για να με παρακολουθήσουν», περιγράφει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.» από το δωμάτιο νοσηλείας του.

Οι γιατροί διέγνωσαν αλλεργικό σοκ και του χορήγησαν ενδοφλέβια κορτιζόνη. Οι φόβοι των γιατρών ήταν μη φράξουν αεραγωγοί από το πρήξιμο και αντιμετωπίσει ο εργαζόμενος προβλήματα αναπνοής. Η ενδοφλέβια κορτιζόνη έφερε αποτελέσματα, το πρήξιμο άρχισε να υποχωρεί. Ο κ. Κυριαζής, την ώρα που μιλήσαμε τηλεφωνικά, ανέμενε να μάθει από τους γιατρούς αν θα έπαιρνε εξιτήριο χθες το βράδυ ή σήμερα το πρωί. Θα πρέπει όμως να ακολουθήσει και το προσεχές διάστημα φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών. Ουδέποτε στο παρελθόν ήρθε αντιμέτωπος με αντίστοιχο πρόβλημα υγείας.

Αν και οι γιατροί δεν έχουν καταλήξει με σαφήνεια στην αιτία του σοκ, ο κ. Κυριαζής δηλώνει σίγουρος ότι σχετίζεται με τη ρίψη χημικών από τα ΜΑΤ. «Δεν ξέρουμε τι χρησιμοποιήθηκε», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.». Και δεν ήταν ο μόνος που το πρόσωπό του παραμορφώθηκε.

Πρήξιμο στο πρόσωπο και μόλυνση στα μάτια έπαθε ο Νίκος Διακογεωργίου, μέλος του κεντρικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας του «Ημεροδρόμου», που ανάρτησε και τις σχετικές φωτογραφίες των συνδικαλιστών. Επίσης, όπως περιέγραψε στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Πετρόπουλος (γενικός γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ με την παράταξη ΔΑΣ-ΟΤΑ), και στον Σπύρο Κωνσταντά (οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ και πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ) πρήστηκε αρχικά το μάτι και στη συνέχεια όλη η δεξιά πλευρά του προσώπου την περασμένη Παρασκευή από τη ρίψη χημικών, με την κατάστασή του όμως να βελτιώνεται ταχύτερα συγκριτικά με τους προαναφερθέντες συναδέλφους του.

Από πλευράς Συνδικάτου ΟΤΑ εξετάζεται το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη για τη ρίψη των χημικών. Εμπειροι συνδικαλιστές όλοι οι παραπάνω, με συνεχή συμμετοχή σε εργασιακές διεκδικήσεις και αντιμέτωποι ουκ ολίγες φορές με τα χημικά των ΜΑΤ, για πρώτη φορά εμφάνισαν τέτοιες τρομακτικές επιπτώσεις στον οργανισμό τους.

«Η Αστυνομία λειτούργησε θα έλεγε κανείς εγκληματικά», τονίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει ως δολοφονική την επίθεση στον Χρ. Κυριαζή και συμπληρώνει: «Η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Αυτό της βίαιης καταστολής ειρηνικών διαδηλώσεων για αιτήματα απολύτως δίκαια. Εδωσε εντολή να χρησιμοποιηθεί βία και να χτυπηθούν εργαζόμενοι που καθημερινά πασχίζουν να προστατεύσουν τους συνανθρώπους τους φροντίζοντας εν μέσω πανδημίας να είναι καθαροί οι Δήμοι, οι χώροι των σχολείων και τα γραφεία των υπουργών».

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις