Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Αλλαγη ωρας 2022: Αντίστροφη μέτρηση – Πότε γυρίζουμε τους δείκτες

 


Αλλαγη ωρας 2022: Μία ώρα μπροστά θα πάμε τους δείκτες των ρολογιών μας την τελευταία Κυριακή του μήνα, στις 28 Μαρτίου 2021.

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου γυρίσαμε στη χειμερινή ώρα και πλέον έμεινε κάτι περισσότερο από ένας μήνας για να επιστρέψουμε στη θερινή.

Αν και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για την κατάργηση της θερινής ώρας, και φέτος τον Μάρτιο θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μια ώρα μπροστά και θα περάσουμε στη θερινή ώρα.

Και το 2022 θα συνεχιστεί το «μπρος-πίσω» στα ρολόγια μας, καθώς την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 θα μετακινήσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μια ώρα μπροστά.

Αν και η πρόταση της Κομισιόν το καλοκαίρι του 2018 να καταργηθεί η αλλαγή ώρας στην Ευρώπη είχε περάσει και οι χώρες της ΕΕ είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ποια ζώνη ώρας θα διαλέξουν, ωστόσο το θέμα φαίνεται να έχει μπει «στον πάγο».

Η αρχική πρόταση ήθελε το 2019 ως την τελευταία χρονιά που οι δείκτες των ρολογιών στην Ευρώπη θα άλλαζαν στις 31 Μαρτίου, δίνοντας στα κράτη – μέλη το περιθώριο να περάσουν και στη χειμερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού και το ενδιαφέρον να στρέφεται εκεί, το μέτρο κατάργησης της αλλαγής ώρας δεν θεσπίστηκε ποτέ.

Και πιο συγκεκριμένα, η τελική απόφαση βρίσκεται στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το δεύτερο να έχει εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν και το πρώτο να μην έχει ακόμα οριστικοποιήσει τη θέση του.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχή της θερινής ώρας έγινε στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, και ακολούθησε η Μεγάλη Βρετανία.

Αλλαγη ωρας 2022: H θερινή ώρα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ανέκαθεν, η θερινή ώρα άλλαζε πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά) για το καλοκαίρι και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω) για το χειμώνα (χειμερινή ώρα).

Ήταν το 1976, όταν με αφορμή την πετρελαϊκή κρίση, «όπου αποφασίστηκε στην Ευρώπη η καθιέρωση της θερινής ώρας με στόχο την εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός για τις ώρες εργασίας και την εξοικονόμηση ενέργειας».

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε, επειδή στις 28 Ιουλίου 1916 στις 04:00 ώρα, τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά κατά την εισδοχή της ζώνης ώρας που είχε αποφασιστεί παγκοσμίως.

Έτσι η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα. Τα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί μια απλή μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.

Στη δεκαετία όμως του ’70, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με έναρξη το 1975.

Η αλλαγή της ώρας γίνεται σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να την εφαρμόζουν ως νόμο, και πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στις 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT), ενώ τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους στις 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς. Επομένως η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο.

Υποτίθεται ότι 2021 θα ήταν η τελευταία φορά που θα γυρνούσαμε τους δείκτες των ρολογιών μας, καθώς είχαν προηγηθεί συζητήσεις για την κατάργηση του μέτρου της αλλαγής ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες ωστόσο κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Ετσι, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου γυρίσαμε στη χειμερινή ώρα και πλέον έμεινε κάτι περισσότερο από ένας μήνας για να επιστρέψουμε στη θερινή.

Συγκεκριμένα η αλλαγή της ώρας στη θερινή, όταν και θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά, θα γίνει Κυριακή 27 Μαρτίου που είναι και η τελευταία του πρώτου μήνα της Άνοιξης.

Αλλαγη ωρας 2022: Γιατί υιοθετήθηκε το μέτρο

Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το σύστημα το 1907 και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε λίγο αργότερα.

Από το 2002, η Ευρωπαϊκή Ένωση όρισε ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να προσαρμόσουν τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και του Οκτωβρίου, με εξαίρεση την Ισλανδία.

Σύμφωνα με το express.co.uk, το σύστημα χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην Αυστραλία και σε ορισμένα άλλα μέρη με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στη συνέχεια, το 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε για τον τερματισμό της πρακτικής, αφού μια δημοσκόπηση 4,8 εκατομμυρίων Ευρωπαίων έδειξε ότι η πλειοψηφία υποστήριζε την κατάργησή της, σημειώνει το abcnews.go.com.

Οι επικριτές του μέτρου επικαλούνταν μελέτες που δείχνουν σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της αλλαγής των ρολογιών μια ώρα μπροστά ή πίσω.

Η συζήτηση για την κατάργηση της αλλαγής ώρας

Το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τον τερματισμό της αλλαγής ώρας το 2019 σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας παράλληλα τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Κομισιόν.

Η τελική απόφαση, ωστόσο, βρίσκεται στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το δεύτερο να έχει εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν και το πρώτο να μην έχει ακόμα οριστικοποιήσει τη θέση του.

Η απόφαση προέβλεπε ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021 για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα.

Αν και η απόφαση έπρεπε να τεθεί σε ισχύ το 2021, η πανδημία του κορωνοϊού καθυστέρησε την εφαρμογή της, καθώς δεν αποτέλεσε προτεραιότητα στην ατζέντα των κρατών – μελών, σύμφωνα με το abcnews.go.com.

Η τύχη της θερινής ώρας στην Ευρώπη παραμένει ασαφής.

Παράλληλα δεν υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ποια ώρα θα υιοθετήσουν.

«Συμφωνούμε για την αλλαγή της ώρας, αλλά έχουμε κολλήσει στο αν θα παραμείνουμε τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα», είπε η Karima Delli, Γαλλίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM TV το 2019 .

«Έχουμε πραγματικό πρόβλημα».

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις