Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Έχεις ηλεκτρικό αμάξι; Δες το «πρόβλημα» με τη μπαταρία το χειμώνα

 


Ηλεκτρικό αμάξι: Έχεις ή θέλεις να αγοράσεις στο μέλλον ηλεκτρικό αμάξι; Δες για να ξέρεις τι συμβαίνει με την μπαταρία του.

Ένα από τα θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι το πόσο επηρεάζει την απόδοση της μπαταρίας η θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Είναι ήδη γνωστό ότι το κρύο επιδρά σε κάθε μπαταρία ιόντων-λιθίου, και το ίδιο συμβαίνει και στις μπαταρίες των αυτοκινήτων.

Το βρετανικό έντυπο “What Car?” αποφάσισε να κάνει μία δοκιμή έτσι ώστε να εξετάσει την πτώση της απόδοσης της μπαταρίας σε μερικά από τα πιο δημοφιλή αυτοκίνητα της αγοράς.

Ηλεκτρικό αμάξι: Τι έδειξε η έρευνα

Το τεστ έγινε στις ίδιες συνθήκες και στην ίδια διαδρομή, μία φορά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και μία σε χειμερινές συνθήκες. Και τα αποτελέσματα ήταν άκρως αποκαλυπτικά.

Η Porsche Taycan Performance S είχε πτώση της απόδοσης 20,10%, η Ford Mustang Mach-E Extended Range RWD κατά 18%, το Skoda Enyaq iV 60 κατά 15,7% και το Fiat 500 42kWh κατά 15,7%.

Από την δοκιμή προέκυψε και κάτι εξίσου ενδιαφέρον. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που είχαν αντλία θερμότητας για να θερμάνουν την καμπίνα επιβάρυναν πολύ λιγότερο την μπαταρία τους από εκείνα με τα κλασικά συστήματα κλιματισμού.

Από τα πέντε μοντέλα που εξετάστηκαν στις χειμερινές συνθήκες, σύμφωνα με το newsauto, όσα είχαν αντλία θερμότητας παρουσίασαν μείωση της αυτονομίας τους κατά 25,4% όταν τα ηλεκτρικά με τα συμβατικά συστήματα κλιματισμού είχαν μείωση της αυτονομίας τους κατά 33,6%.

Ηλεκτρικό αμάξι: Αυξήθηκε η επιδότηση

Αύξηση της επιδότησης για την αγορά νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο 30% από 20% και έως το ποσό των 8.000 ευρώ από 6.000 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα και νέες αυξημένες επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις, περιλαμβάνει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», που αναμένεται να ανοίξει μέσα τον Απρίλιο με αναδρομική ισχύ από τον Δεκέμβριο του 2021 και συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα, που κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί σήμερα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπει προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου στα νησιά, ενώ στα υψηλά επίπεδα του 40% με μέγιστο ποσό τα 800 ευρώ του πρώτου προγράμματος παραμένουν οι επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων, που κάλυψαν τη μερίδα του λέοντος του πρώτου προγράμματος (69%).

Το νέο πρόγραμμα δίνει έμφαση στους εταιρικούς στόλους αυτοκινήτων, αυξάνοντας την επιδότηση, αλλά και τον επιτρεπόμενο αριθμό επιδοτούμενων οχημάτων στα 20 από 3 έως σήμερα και 6 για όσες εταιρείες δραστηριοποιούνται στα νησιά, με την επιδότηση να αυξάνεται από 15% στο 25% επί της λιανικής τιμής προ φόρων με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ.

Προβλέπει επίσης κατάργηση της υποχρέωσης εξαγοράς του οχήματος στη λήξη της περιόδου χρονομίσθωσης (leasing), ενώ δίνει τη δυνατότητα επιδότησης σε ποσοστό 40% για την αγορά έως και 10 ηλεκτρικών ποδηλάτων και για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενοικίασης ποδηλάτων τουρισμού και διανομής φαγητού κατ’ οίκον.

Σημαντική επιδότηση που θα αγγίξει τις 22.500 ευρώ θα υπάρξει και για την αντικατάσταση των συμβατικών ταξί με ηλεκτροκίνητα μέσω ξεχωριστού προγράμματος που θα χρηματοδοτηθεί με 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο στόχος που έχει τεθεί στον κλιματικό νόμο είναι η κυκλοφορία μόνο ηλεκτροκίνητων ταξί στα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης από το 2025.

Με την εκκίνηση του νέου προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» και την αξιοποίηση κεφαλαίων ύψους 220 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης επιχειρείται μια νέα ώθηση στην ηλεκτροκίνηση, που θα καταστήσει εφικτούς τους στόχους που έχουν τεθεί στον κλιματικό νόμο για κατάργηση της πώλησης οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2030.

Τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου του προγράμματος

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» έκλεισε με 19.000 αιτήσεις και τζίρο 70 εκατ. ευρώ στην αγορά, εκ των οποίων το 69% ήταν τα ηλεκτρικά ποδήλατα. Κομβικός παράγοντας, πάντως, για τους ρυθμούς ανάπτυξης της νέας αγοράς και την επίτευξη των εθνικών στόχων είναι η επέκταση του δικτύου φόρτισης, με έμφαση στην ποιότητα των εγκαταστάσεων αλλά και στη γεωγραφική κατανομή.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τελικοί χρήστες είναι το ange anxiety λόγω μη επαρκούς ανάπτυξης του δικτύου των υποδομών φόρτισης.

«Είναι σημαντικό το δίκτυο να προηγείται των οχημάτων», τονίζουν εκπρόσωποι του κλάδου. Στο βασικό οδικό δίκτυο, υπάρχει κάλυψη με φορτιστές σε πυκνότητα έως 60 χλμ. και στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, είναι έως το 2025 να υπάρχουν 12.000 σημεία φόρτισης και 25.000 το 2030. Στις υποδομές φόρτισης θα εστιάσει το ΥΠΕΝ, το οποίο σύμφωνα με τη γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, έχει ζητήσει τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μια ανάλυση της ελληνικής αγοράς.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις