Αίσθηση Ελευθέριας... Νιώστε τη!!! Με τον Χρήστο Παπαπαναγιώτου Frik 22/5/2022

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Σύνοδος Κορυφής EE: Συμβιβαστική λύση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας – Τι αποφάσισαν οι «27»


 Ρητή αναφορά στο πλαφόν των τιμών φυσικού αερίου

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:30 η επεισοδιακή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από μια

μαραθώνια συνεδρίαση κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινές αποφάσεις για τη μείωση των τιμών ενέργειας.

Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο ικανοποίησαν τα αιτήματα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, καθώς και του Βελγίου, αλλά και αυτά της Ολλανδίας, της Δανίας και της Γερμανίας.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι ηγέτες της ΕΕ χορήγησαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία ειδική άδεια να διαχειρίζονται τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πιο συγκεκριμένα, η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα αποφέρει μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος για τους καταναλωτές.

Η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι αυτό ήταν εφικτό επειδή αυτές οι δύο χώρες έχουν σχετικά υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα και πολύ λίγες διασυνδέσεις με άλλα μέρη του δικτύου της ΕΕ.

«Συμφωνήσαμε για μια ειδική μεταχείριση που είναι δυνατή για την Ιβηρική χερσόνησο, έτσι ώστε η Ιβηρική χερσόνησος να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την πολύ συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να διαχειριστεί τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος» είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στο Βρυξέλλες.

Ρητή αναφορά στο πλαφόν των τιμών φυσικού αερίου

Παράλληλα, στο κείμενο των συμπερασμάτων, γίνεται αναφορά και στο πλαφόν των τιμών φυσικού αερίου, κάτι που είχε αποκαλύψει και ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες.

Ο έλληνας πρωθυπουργός συντάχθηκε με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου ως προς την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Μετά το πέρας της μαραθώνιας και γεμάτη εντάσεις Συνόδου Κορυφής των «27» ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων λέγοντας πως «θα συμπεριληφθεί ρητή αναφορά για επιλογή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατόν».

Ωστόσο, δεν θέλησε να γίνει περισσότερος συγκεκριμένος, την ώρα που πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως Ισπανία και Πορτογαλία κατάφεραν να συμπεριληφθούν στις χώρες που θα λάβουν «ειδική μεταχείριση» για τις αυξημένες τιμές ενέργειας, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο έλληνας πρωθυπουργός είπε πως «καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι σε θέση να επωμιστεί μόνη της το βάρος των υπέρογκων τιμών» και τόνισε πως «παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του τρόπου που η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος» και παρέπεμψε στις προτάσεις που θα υποβάλει η κομισιόν εντός του Μαΐου.

Θρίλερ με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας

Νωρίτερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, θύμωσε βλέποντας ένα tweet το οποίο έλεγε ότι είναι έτοιμος να βάλει βέτο στα συμπεράσματα, σηκώθηκε και βγήκε έξω ζητώντας να πάρει αέρα.

«Πολύ ωραία! Πάω να πάρω λίγο αέρα και να καθαρίσει το μυαλό μου και αν έχετε κάτι καινούριο να μου πείτε, πείτε το», είπε απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ηγέτες ο κ. Σάντσεθ.Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις