Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Επιδομα παιδιου: Μεγάλη αλλαγή στα ποσά – Αυξημένο KEA


 Επιδομα παιδιου: Τι αλλάζει στο σχετικό επίδομα και πιο συγκεκριμένα στα ποσά που θα δοθούν. Ποιοι θα λάβουν διπλό ΚΕΑ…

Τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την αύξηση στις τιμές των καυσίμων και το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας εξειδίκευσαν οι αρμόδιοι υπουργοί το πρωί της Πέμπτης (17/3).

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις έχουν ως εξής:

1. Αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, συνεχίζεται η επιδότηση του φυσικού αερίου και επιδοτούνται και επιχειρήσεις. Το κόστος για τον Απρίλιο είναι 640 εκατ. ευρώ.

2. Ενισχύονται πριν από το Πάσχα 1,4 εκατομμύρια ευάλωτα νοικοκυριά:

Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους

Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες

Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ στα ΑμεΑ

Επιδομα παιδιου: Μεγάλη αλλαγή στα ποσά – Αυξημένο ΚΕΑ

Χορηγείται επιπλέον 1,5 δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο

Χορηγείται διπλή δόση στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 324 εκατ. ευρώ.

3. Παρέχεται επιδότηση καυσίμου:

-Θα υπάρξει απευθείας επιδότηση καυσίμου για 3 μήνες σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Θα επιδοτούνται 60 λίτρα καυσίμου ανά μήνα, με 0,22 ευρώ ανά λίτρο, ενώ για τις νησιωτικές περιοχές θα είναι 0,27 ευρώ ανά λίτρο. Ο υπουργός είπε ότι η μέση μηνιαία κατανάλωση είναι 54 λίτρα.

Επιδοτείται απευθείας το πετρέλαιο κίνησης με 0,15 ευρώ ανά λίτρο.

Χορηγείται τον Απρίλιο ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ.

4. Αυξάνονται σε 96 από 60 οι δόσεις για την αποπληρωμή των «επιστρεπτέων προκαταβολών». Παραμένουν οι μειώσεις για την επιστροφή των ποσών των κρατικών δανείων, όπως η έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή. Όπως είπε ο υπουργός, το κράτος χορήγησε δάνεια ύψους 8,3 δισ. ευρώ μέσω των «επιστρεπτέων προκαταβολών» και θα εισπράξει 3 δισ. ευρώ.

Επιδομα παιδιου: Επίδομα μητρότητας: Αίτηση και μέσω ΚΕΠ

Την δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της αίτηση και μέσω των ΚΕΠ προβλέπει κοινή απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θόδωρου Λιβάνιου.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι πρότινος η δυνατότητα για ηλεκτρονική υποβολή χορήγησης επιδόματος μητρότητας παρεχόταν μόνο μέσω της αντίστοιχης ηλεκτρονικής υπηρεσίας, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ.

Η ρύθμιση αφορά στα επιδόματα μητρότητας και λοχείας, για τα οποία στο εξής οι ενδιαφερόμενες θα μπορούν να διεκπεραιώνουν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης μέσω των ΚΕΠ, δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη (myKEPlive).

Η απόφαση καθορίζει τα βήματα που θα ακολουθούν οι υπάλληλοι των ΚΕΠ και τα στοιχεία των ασφαλισμένων που θα καταχωρούν στην ηλεκτρονική υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ, ανάλογα με την κατηγορία ασφάλισης (μισθωτές, αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες) και το είδος του επιδόματος.

Η ισχύς της απόφασης αρχίζει ένα μήνα μετά τη δημοσίευση της.

Επιδομα παιδιου: Οι επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο

Διπλάσια επιδότηση για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις επιχειρήσεις, επιπλέον ενίσχυση για μικρές επιχειρήσεις και αρτοποιεία και αύξηση 80% της κρατικής ενίσχυσης για τα νοικοκυριά ανακοίνωσε για τον Απρίλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την παρουσίαση των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων.

Συνολικά, οι επιδοτήσεις που έχουν δοθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου φθάνουν τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν οι εκπτώσεις που χορηγούν η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ το συνολικό κονδύλι φθάνει στα 3,5 δισ. ευρώ. «Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα σε σχέση με τον πληθυσμό και τα οικονομικά μεγέθη όσο η Ελλάδα. Η στήριξη θα συνεχιστεί για όσο διαρκεί η κρίση», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Ειδικότερα, για τον Απρίλιο οι επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια διαμορφώνονται ως εξής:

– Για τους οικιακούς καταναλωτές σε παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εμβαδού και εισοδήματος (περίπου 4,2 εκατ. μετρητές): Για κατανάλωση έως 150 κιλοβατώρες επιδότηση 27 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 151-300 κιλοβατώρες 21 λεπτά. Έτσι, η συνολική επιδότηση για τις 300 κιλοβατώρες διαμορφώνεται σε 72 ευρώ, από 40 ευρώ τον Μάρτιο, δηλαδή είναι αυξημένη κατά 80%.

– Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση γίνεται 29 λεπτά ανά κιλοβατώρα για 300 κιλοβατώρες. Δηλαδή 87 ευρώ από 53 τον Μάρτιο.

– Για μη οικιακούς καταναλωτές (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά τιμολόγια κ.ά,) η επιδότηση διπλασιάζεται σε 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 65 ευρώ τον Μάρτιο, για το σύνολο της κατανάλωσης. Για πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με παροχές ισχύος μέχρι 25 KVA καθώς για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής δίνεται επιπλέον επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, άρα το σύνολο της επιδότησης φθάνει τα 230 ευρώ.

Για όλες τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 KVA θα εφαρμοστεί αναδρομική επιδότησή του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, με στόχο να απορροφηθεί το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η αναδρομική επιδότηση θα δοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Απρίλιο.

Για τους πολίτες, οι οποίοι στην περυσινή δήλωση εισοδήματος δεν είχαν δηλώσει αριθμό παροχής κύριας κατοικίας, στην νέα υποβολή δήλωσης θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής, προκειμένου να τους δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο η επιδότηση που τους αναλογεί.

Επίσης, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, στις νέες φορολογικές δηλώσεις δημιουργείται πεδίο για τη συμπλήρωση αριθμού παροχής φοιτητικής κατοικίας. Σε αυτές τις παροχές, που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η επιδότηση που τους αναλογεί θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Οι επιδοτήσεις του φυσικού αερίου για τον Απρίλιο θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα, καθώς οι τιμές στη διεθνή αγορά παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα.

Για τον Μάρτιο, όπως είναι γνωστό, η επιδότηση τόσο για οικιακούς όσο και για επαγγελματικούς καταναλωτές διαμορφώνεται σε 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ άλλα 20 ευρώ είναι η έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προς τους πελάτες της, που μετακυλίεται στους τελικούς καταναλωτές.

Ο κ. Σκρέκας υπενθύμισε την πρόταση έξι σημείων που υπέβαλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ΕΕ για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία αποδεικνύει ότι η πράσινη μετάβαση είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια. Μόνη λύση είναι η απεξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που επιβάλλεται τόσο για οικονομικούς όσο και για περιβαλοντικούς λόγους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει η Ελλάδα αυτόνομη και ανταγωνιστική χώρα με αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού και ηλιακού δυναμικού και κόμβος πράσινης ενέργειας και Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου», κατέληξε ο υπουργός.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις