Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Πολιτική ακροβασία στη σκιά «ουρανοκατέβατων κερδών» των ενεργειακών εταιρειών

 


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής προανήγγειλε τη δρομολόγηση ελέγχου στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων

ενέργειας και τη νομοθέτηση έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη τους όταν από τις 20 Φεβρουαρίου τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η Κομισιόν είχαν κάνει σχετικές προτάσεις αλλά και εφτά κράτη-μέλη της ΕΕ εφάρμοσαν την έκτακτη φορολόγηση.

Με την ενεργειακή ακρίβεια να έχει πλήξει ανελέητα τα νοικοκυριά η κυβέρνηση εξακολουθεί να κινείται με ρυθμούς χελώνας προκειμένου να μπει ένα φρένο στις εξωπραγματικές ανατιμήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

Από τις 20 Φεβρουαρίου τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η Κομισιόν χτυπούν ηχηρό καμπανάκι για παρεμβάσεις όμως χρειάστηκε ένας μήνας ώστε η κυβέρνηση να πάρει μπρος και να ξεκινήσει διαδικασίες για νομοθέτηση έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη τους.

Έλεγχος και... βλέπουμε

Σήμερα, από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε τη δρομολόγηση ελέγχου στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας και τη νομοθέτηση έκτακτης εισφοράς στα τυχόν υπερκέρδη τους.




Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέφερε το αίτημα για άμεση φορολόγηση των«ουρανοκατέβατων» κερδών των εταιρειών ενέργειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε: «Ξαφνικά μάθατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη, ενώ το λέμε 4 μήνες τώρα πως υπάρχει αισχροκέρδεια, με πρωταγωνιστή τη ΔΕΗ. Μελετήστε τα. Αλλά δεν θα μας πει πόσα είναι τα υπερκέρδη ο ισολογισμός των εταιριών, αλλά η ΡΑΕ».

Πληροφορίες αναφέρουν πως το Μαξίμου έχει αναλυτικά στοιχεία από τη ΡΑΕ κάτι που και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Δεν είναι σοβαρότητα πρωθυπουργού να λέει μετά από οκτώ έξι μήνες λεηλασίας ότι “έκανα αίτημα στη ΡΑΕ”. Σας τα έχει δώσει τα στοιχεία».

1,4 δισ. τα υπερκέρδη 
Καθώς οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος έχουν φτάσει πλέον και στο τελευταίο σπίτι της επικράτειας, τα περιθώρια επικοινωνιακών ελιγμών στενεύουν με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει κάνει ήδη του υπολογισμούς αναφέροντας πως: με 49 ευρώ το κέρδος, το συνολικό υπερκέρδος των ηλεκτροπαραγωγών με μονάδες φυσικού αερίου, στο οκτάμηνο, ξεπέρασε το 1,7 δις. Αν αφαιρέσουμε εκπτώσεις, προκύπτει 1,4 δισ..

«Όταν εσείς λέγατε ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη, άλλες κυβερνήσεις όπως ο Μακρόν, έβαζε έλεγχο πλαφόν στην χονδρική τιμή κάθε μέρα και πλαφόν και στην τιμή του καταναλωτή, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για τους πολίτες» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πράγματι επτά χώρες αποφάσισαν να φορολογήσουν/περιορίσουν τα λεγόμενα «ουρανοκατέβατα» κέρδη, ενώ στην Ελλάδα, μέχρι και πριν από λίγες μέρες, η κυβέρνηση διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι τέτοια υπερκέρδη δεν υπάρχουν.



«Είναι μια δύσκολη τεχνικά άσκηση, καθώς η τοπική αγορά συνδέεται με την παγκόσμια. Ένα όμως είναι σίγουρο. Εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες. Οι υπερβάσεις θα επιστραφούν στην κοινωνία» είπε με τη σειρά του ο πρωθυπουργός αφού πρώτα διέρρευσε στο Bloomberg η είδηση πως οι ηγέτες της Ε.Ε. θα δώσουν πιθανότατα το πράσινο φως σε πρόταση της Επιτροπής να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής προσωρινού φόρου στα έκτακτα κέρδη ορισμένων ενεργειακών εταιρειών που συνδέονται με την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η κοροϊδία και τα ψέματα Μητσοτάκη δεν έχουν προηγούμενο. Μέχρι χθες έλεγαν πως δεν υπάρχουν υπερκέρδη, σήμερα μετά την πίεση του κ. Τσίπρα με στοιχεία για τα υπερκέρδη 1,4 δις. ευρώ και την προτροπή πλέον και της Κομισιόν, θυμήθηκε φορολόγησή τους με 90% κάποια στιγμή στο μέλλον, γιατί δήθεν περιμένει στοιχεία από τη ΡΑΕ.

Για κακή του τύχη, η Καθημερινή σήμερα αποκαλύπτει ότι τα στοιχεία που δήθεν περιμένει τα λαμβάνει κάθε μέρα από τη ΡΑΕ τόσο το Υπουργείο όσο και το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο φεσώνει τους πολίτες, αλλά τους δουλεύει και από πάνω» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος. 

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις