Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Έκλεισε το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά - Νέες κινητοποιήσεις εργαζομένων της Cosco


 Χριστίνα Παπασταθοπούλου

Σε θέσεις μάχης μπαίνουν οι εργάτες στις προβλήτες της Cosco στο Λιμάνι του Πειραιά, κηρύσσοντας στάση εργασίας με προοπτική 24ωρης απεργίας για την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματός τους για ΣΣΕ.

Η γενική συνέλευση των εργαζομένων στις προβλήτες της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, απέρριψε τελικά τη σημερινή πρόταση της εργοδοσίας Dport για ΣΣΕ και ομόφωνα ελήφθη η απόφαση για στάση εργασίας μέχρι τις 12 το βράδυ της Δευτέρας (18/04) και στη συνέχεια μέχρι την Τρίτη (19/04) στις 12 το βράδυ 24ωρη απεργία.

Το σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ υποστηρίζει ότι η οικονομική πρόταση της Dport είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα και η οποία απερρίφθη ομόφωνα από τη γενική συνέλευση, και ότι το μόνο που έχει αλλάξει, είναι η γραμματοσειρά.

Η πρόταση της ΕΝΕΔΕΠ  ήταν και είναι ότι η εργοδοσία πρέπει να δεσμευτεί για τα ελάχιστα, «τα οποία ζητάμε ως εργαζόμενοι μετά από 12 χρόνια, επειδή μέσα από τον κόπο μας φέραμε το λιμάνι του Πειραιά να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας να διεκδικούμε και να απαιτούμε να πληρωνόμαστε με τις νόμιμες προσαυξήσεις για την νυχτερινή εργασία, την Σαββατιάτικη και Κυριακάτικη εργασία και τις αργίες και αυτά να αποτυπώνονται στη ΣΣΕ».

Η ΕΝΕΔΕΠ ζητά η εργοδοσία να δείξει υπεύθυνη στάση και να τους αποστείλει γραπτή δέσμευση που να περιλαμβάνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της να ικανοποιήσει τα δίκαια και αυτονόητα αιτήματα που διεκδικούν εδώ και μια 10ετία. «Να ανοίξουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους για να αντιληφθούν την τεράστια δυσαρέσκεια και οργή εξαιτίας της αδικίας και της εκμετάλλευσης που βιώνουμε. Οι μισθοί των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ είναι τουλάχιστον 25% χαμηλότεροι από τους συναδέλφους στον ΟΛΠ, την ίδια στιγμή που με την λειτουργική ενοποίηση όλων των προβλητών κάνουμε την ίδια ακριβώς δουλειά με αποτέλεσμα εργαζόμενοι με την ίδια ειδικότητα και το ίδιο αντικείμενο εργασίας να διαχωρίζονται και η πλειοψηφία να είναι εργαζόμενοι Β’ κατηγορίας» αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Τέλος κάνουν γνωστό ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω, και προειδοποιούν «μην διανοηθούν να πατήσουν το πόδι τους στο λιμάνι δυνάμεις καταστολής και μην περάσει από το μυαλό κανενός να απειληθεί η σωματική ακεραιότητα εργαζομένου γιατί το λιμάνι θα γίνει Κούγκι».

Η εργοδοσία κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία ζητά να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και τα οποία εκδικάζονται τώρα στο πρωτοδικείο του Πειραιά.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις