Τρίτη 19 Απριλίου 2022

«Εγκεφαλικό» από το λογαριασμό της ΔΕΗ – Πόσα χρήματα πλήρωσε πολίτης


ΔΕΗ: Υπέρογκο ποσό πλήρωσε σε λογαριασμό της ΔΕΗ πολίτης της χώρας μας. Δείτε πόσο ήταν το ποσό που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Πολύ υψηλά είναι τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες για τη ΔΕΗ.

Δύο τέτοιες περιπτώσεις έγιναν γνωστές σήμερα. Δυο γυναίκες κατήγγειλαν ότι καλούνται να πληρώσουν από σχεδόν 2.000 ευρώ.

Δείτε αναλυτικά τις ιστορίες…

ΔΕΗ: Δύο περιπτώσεις που έφτασε 4ψήφια… λυπητερή

«Μου ήρθε ο λογαριασμός 1.953 ευρώ και πλήρωνα, 70 ευρώ έως 150 ευρώ. Μου ήρθε τώρα στην εκκαθάριση, πήγα στην εταιρεία αλλά και δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα, καμία εξυπηρέτηση», ανέφερε η κ. Μαρία, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

«Δεν μπορώ να κάνω τίποτα, παίρνω σύνταξη χηρείας 62 ευρώ, έχω ένα μικρό σπίτι με 2 δωμάτια. Δεν έχω air condition, μαγειρεύω ακόμα και στο τζάκι. Έκανα παράπονα, ήρθαν και το μέτρησαν, αλλά μου είπαν «τα έχετε κάψει», συμπλήρωσε.

Η κ. Ειρήνη παρέθεσε, επίσης, το πρόβλημά της.

«Ο λογαριασμός μου ήρθε 1.773 ευρώ, ενώ η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1.286,09 ευρώ. Μου ερχόταν γύρω στα 600 ευρώ όλον τον χειμώνα. Έχω άτομο με ειδικές ανάγκες στο σπίτι και κάποια πράγματα είναι απαραίτητα. Είμαστε σε πανικό οικογενειακώς», τόνισε αγανακτισμένη η κ. Ειρήνη.

ΔΕΗ: Αυτή η κατηγορία γλιτώνει τις αυξήσεις

Καμία επιβάρυνση από τις ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας για τους 500.000 πελάτες της ΔΕΗ που «κλείδωσαν» σταθερά τιμολόγια με τα προϊόντα ΔΕΗ myHome Online, ΔΕΗ myHome Enter και ΔΕΗ myHome Enter+.

Αυτό τονίζει η επιχείρηση σε ανακοίνωσή της αναφορικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σημαντικές αυξήσεις στα εν λόγω προϊόντα.

Δείτε την ανακοίνωση…

«Οι νέοι τιμοκατάλογοι των συγκεκριμένων προϊόντων αφορούν όσους τα επιλέξουν από τις 11.04.2022 και η τιμή που θα ‘’κλειδώσουν’’ θα παραμείνει σταθερή μέχρι το τέλος της σύμβασης», αναφέρει η ΔΕΗ.

«Κατά συνέπεια, κανένας πελάτης της ΔΕΗ που έχει ήδη επιλέξει τα προϊόντα σταθερού τιμολογίου δεν έχει δει, ούτε θα δει αύξηση στον λογαριασμό του σε όλη τη διάρκεια της σύμβασης».

Παράλληλα, η ΔΕΗ υπενθυμίζει ότι με τις πολιτικές εκπτώσεων που εφαρμόζει, σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις της Πολιτείας, έχει απορροφήσει το 75% των επιβαρύνσεων του κόστους ενέργειας για το 76% των πελατών της με κυμαινόμενα τιμολόγια και το 50% των επιβαρύνσεων για τους υπόλοιπους πελάτες της, που δεν καλύπτονται από την κρατική επιδότηση.

ΔΕΗ: Στα ύψη το ρεύμα στην Ελλάδα

Στα ύψη έχει φτάσει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους Έλληνες, ωστόσο, να καλούνται να βάλουν πολύ πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη συγκριτικά με τους πολίτες άλλων χωρών της Ευρώπης.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται σήμερα, Τρίτη (12/4) από τα επίσημα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες με το ακριβότερο ρεύμα και συγκεκριμένα βρίσκεται στην τρίτη θέση της κατάταξης, σε απόσταση αναπνοής από τη δεύτερη Μάλτα.

Οι χώρες με το ακριβότερο ρεύμα

Στην 1η θέση στις χώρες με το ακριβότερο ρεύμα βρίσκεται η Ιταλία, στη 2η η Μάλτα, στην 3η η Ελλάδα, στην 4η η Γαλλία και στην 5η η… Ελβετία.

Στον αντίποδα, οι χώρες με το φθηνότερο ρεύμα είναι η Πολωνία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φιλανδία.

Για την ιστορία, η Τουρκία που βρίσκεται εδώ και καιρό στη δίνη του πληθωρισμού διαθέτει φθηνότερο ρεύμα κι από τις… φθηνότερες χώρες της Ευρώπης στην ηλεκτρική ενέργεια.

Τι γίνεται με τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Τεράστιες είναι οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος τους τελευταίους μήνες.

Σημαντικό ρόλο στις συγκεκριμένες αυξήσεις φαίνεται να παίζει η ρήτρα αναπροσαρμογής για την οποία πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν.

Ειδικότερα, από τις 5 Αυγούστου 2021 η ΔΕΗ έχει εισάγει έναν νέο τρόπο τιμολόγησης για το ρεύμα που καταναλώνεται από νοικοκυριά αλλά και επαγγελματίες στη χαμηλή τάση.

Η ΔΕΗ αντικατέστησε τη ρήτρα CO2 που ίσχυε μέχρι τώρα για τα τιμολόγια ρεύματος χαμηλής τάσης με την Ρήτρα Αναπροσαρμογής που εξαρτάται από την τιμή που έχει η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι λειτουργεί η Ρήτρα Αναπροσαρμογής

Η ρήτρα αναπροσαρμογής λειτουργεί με τους παρακάτω τρόπους:

Συνδέοντας τα τιμολόγια της ΔΕΗ με την εξέλιξη της αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Αντικαθιστώντας τον αντίστοιχο μηχανισμό που ίσχυε και βασίζονταν στη ρήτρα CO2 δηλαδή στη διακύμανση των τιμών με βάση τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Παρά το ότι υπάρχει απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που ξεκαθαρίζει το πλαίσιο δραστηριοποίησης των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, το τοπίο παραμένει θολό, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, Νίκος Τσεμπερλίδης.

Στο παρελθόν οι εταιρείες-πάροχοι για να μπουν στην αγορά έκαναν προτάσεις ελκυστικές για να προσελκύσουν πελάτες χωρίς να διασφαλίζουν ότι μπορούν να τους δίνουν την υποσχόμενη ηλεκτρική ενέργεια στην προδιαγεγραμμένη τιμή.

Τώρα που αυξήθηκε κατά πολύ η τιμή του ρεύματος, προσπαθούν να αλλάξουν, και μάλιστα κρυφά, τους όρους στα συμβόλαια με ρήτρα σταθερής τιμής του ρεύματος. Πώς το κάνουν; Με μια ειδοποίηση στα ψιλά γράμματα μέσα στον λογαριασμό του ρεύματος, εκεί που δεν τα διαβάζει κανένας, τους ενημερώνουν ότι ένας όρος του συμβολαίου πολύ σημαντικός όπως είναι η τιμή, αλλάζει μονομερώς. Αυτό δεν το πήραν είδηση οι καταναλωτές παρά μόνον αργά, όταν τους ήρθε ο αυξημένος λογαριασμός. Αφού όμως αυτές κάνουν αυτό και ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να σπάσει το συμβόλαιο με τον πάροχο.

Ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να μην πληρώσει την αυξημένη τιμή, να καταγγείλει την εταιρεία που το έκανε και να κάνει σύμβαση με μια άλλη εταιρία.

Επίσης η ΡΑΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Είναι εποπτεύουσα Αρχή, μπορεί να επιβάλει διοικητικές κυρώσεις και εάν οι εταιρίες δεν επανορθώσουν να τις αποβάλει από την αγορά. Έχουμε αποφάσεις του Συνηγόρου του Καταναλωτή που δικαίωσαν τους καταναλωτές και οι εταιρίες-πάροχοι πήραν πίσω αυτές τις αποφάσεις. Έχουμε την απόφαση της ΡΑΕ του 2021, που είναι ευρωπαϊκή νομοθεσία και έπρεπε να έχει εφαρμοστεί. Κανείς δεν θα χάσει τα λεφτά του, αντίθετα με αυτές τις ενέργειες αυτές οι επιχειρήσεις θα οδηγηθούν εκτός αγοράς, είπε. Επίσης, στους καταναλωτές που έχουν το Κοινωνικό Τιμολόγιο, τους επέβαλαν ρήτρα αναπροσαρμογής χωρίς να δικαιούνται οι εταιρίες να κάνουν κάτι τέτοιο. Η ΡΑΕ πρέπει να είναι πιο αποφασιστική κι εμείς οι καταναλωτές να μην το αφήσουμε να περάσει, έχουμε συνείδηση και φωνή, κατέληξε ο κ. Τσεμπερλίδης.

«Έχουμε δώσει ξεκάθαρη εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να παρακολουθεί την εμπορική πρακτική των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, εάν περνούν τις επιδοτήσεις και για το κατά πόσο υπάρχουν υπερκέρδη αυτών των επιχειρήσεων, ώστε αυτά να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών» επισήμανε στην ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

Δεν κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα αν δεν πληρωθεί η «ρήτρα αναπροσαρμογής»

Σε μία απόφαση – σταθμό προχώρησε το Ειρηνοδικείο Αθηνών, το οποίο με προσωρινή διαταγή βάζει φρένο στο ενδεχόμενο να κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα εάν δεν εξοφληθεί και η «ρήτρα αναπροσαρμογής», η νομιμότητα της οποίας αμφισβητείται.

Στο δικαστήριο προσέφυγε επιχειρηματίας, για να εμποδίσει τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στην επιχείρησή του, καθώς δεν πλήρωσε το υπέρογκο ποσό της «ρήτρας αναπροσαρμογής», που συμπεριελήφθη στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Σύμφωνα με το dikastikoreportaz.gr, ξενοδοχειακή επιχείρηση στην Αλεξανδρούπολη είχε συνάψει τον Απρίλιο του 2021 σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με ιδιώτη πάροχο στην οποία είχε ρητά συμφωνηθεί σταθερή τιμολόγηση.

Αιφνιδίως τον Οκτώβριο 2021 ο πάροχος επικοινώνησε με τον επιχειρηματία και ζήτησε να τροποποιηθεί το συμφωνηθέν πρόγραμμα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ν΄ αντικατασταθεί η σταθερή χρέωση κατανάλωσης με κυμαινόμενο μοντέλο τιμολόγησης , την οποία η επιχείρηση αρνήθηκε.

Τον Δεκέμβριο του 2021 στον λογαριασμό χρονικής περιόδου από 01-12-2021 έως 31-12-2021 χρεώθηκε χρηματικό ποσό 4.197,73€ μονομερούς από τον πάροχο με την ένδειξη «ρήτρα αναπροσαρμογής».

Παρά τις αντιδράσεις της επιχείρησης, προφορικές και έγγραφες, ο πάροχος αντί να προβεί στην αποχρέωση του ως άνω χρηματικού ποσού 4.197,73, στον λογαριασμό που ακολούθησε για την χρονική περίοδο από 1-1-2022 έως 31-01- 2022 εκ νέου εφάρμοσε ρήτρα αναπροσαρμογής με αποτέλεσμα να υπολογίσει και να χρεώσει χρηματικό ποσό 3.902,78€.

Η επιχείρηση υπέβαλε τεκμηριωμένες έγγραφες αντιρρήσεις, οι οποίες απορρίφθηκαν από τον πάροχο, με αποτέλεσμα ν’ αναγκαστεί να απευθυνθεί σε νέο πάροχο καταβάλλοντας μόνο το ποσό του λογαριασμού χωρίς όμως να αποπληρώσει τις χρεώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Στο μεταξύ έλαβε νέο λογαριασμό για χρονική περίοδο 9 ημερών, δηλαδή για τον εναπομείναντα χρόνο μέχρι την αλλαγή παρόχου, με χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής 539,74 €. Για την μετάβαση στο νέο πάροχο η επιχείρηση έπρεπε, είτε ν΄ αποπληρώσει ολοσχερώς τις χρεώσεις αυτές, είτε να τις διακανονίσει. Κατόπιν τούτου διακανονίστηκε μεν το ποσό των χρεώσεων της αναπροσαρμογής, ωστόσο η επιχείρηση αμφισβητώντας την νομιμότητα του ποσού της αναπροσαρμογής αλλά και λόγω του ότι επρόκειτο για αιφνιδιαστική δαπάνη δεν μπορούσε οικονομικά ν΄ ανταποκριθεί στο διακανονισμό.

Άσκησε αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα.

Ζήτησε επιπλέον την έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε να μην επιτραπεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης , διότι τούτο θα δημιουργούσε σοβαρότατα προβλήματα στην λειτουργία της, η οποία έγινε δεκτή από τον δικαστή και διατάχθηκε ο πάροχος να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια και εντολή για απενεργοποίηση της παροχής και διακοπή της ηλεκτροδότησης του ξενοδοχείου .

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις