Κυριακή 24 Απριλίου 2022

E.MAKPON: Ο πρώην τραπεζίτης του Ρότσιλιντ που έβριζε τους ανεμβολίαστους – Τι κοινά έχει με τον Κ.Μητσοτάκη

 


Σήμερα Κυριακή 24 Απριλίου, οι Γάλλοι πολίτες, καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών για να ψηφίσουν είτε τον Εμάνουελ Μακρόν, είτε την Μαρίν Λεπέν. 

Σύσσωμος ο συστημικός Τύπος της Γαλλίας έχει δώσει μια επιλογή στους πολίτες: Να ψηφίσουν τον Ε.Μακρόν γιατί η Μ.Λεπέν… «είναι λαϊκίστρια».

Ένα δίλημμα που μας θυμίζει το δημοψήφισμα του 2015, αλλά και τις εποχές των πρώτων Μνημονίων, όταν και τα συστημικά ΜΜΕ μας καλούσαν να μην ψηφίσουμε το «όχι» στην Ευρώπη κτλ.

Πρόκειται για ένα δίλημμα που έχει επαναφέρει στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το alter ego του Ε.Μακρόν, ο οποίος μιλά συνεχώς για «λαϊκισμό».

Και ενώ ο Μακρόν ανέβηκε στην εξουσία με σημαία του να νικήσει τον λαϊκισμό, μετατρέπεται ο ίδιος σε λαϊκιστή, «πουλώντας» τώρα συνεργασίες σε όλους, για να νικήσει στον β’ γύρο.

Στην πραγματικότητα βέβαια ο «λαϊκισμός», όπως τον αποκαλούν, είναι η λαϊκή οργή, η οποία υπάρχει εκτός από την Ελλάδα και στην Γαλλία.

Άλλωστε ο Ε.Μακρόν και ο Κ.Μητσοτάκης πήραν περίπου τα ίδια μέτρα για τον Covid-19, εφάρμοσαν τα υγειονομικά πάσα, υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για υγειονομικούς και σκληρά lockdown.

Ο Κ.Μητσοτάκης δήλωνε διαρκώς μέχρι και πρόσφατα ότι πρόκειται για «πανδημία των ανεμβολίαστων», ένα fake new που συνετρίβη από την ίδια την πραγματικότητα. Ο Μακρόν τον Ιανουάριο έκανε μια προσβλητική δήλωση που προκάλεσε σάλο: «Τους ανεμβολίαστους θέλω πολύ να τούς τσαντίσω. Αυτή είναι η στρατηγική». Τέτοιες δηλώσεις δεν έκανε ο ίδιος ο Μητσοτάκης, αλλά άμεσοι συνεργάτες του, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης με το περιφρονητικό «μην σώσουν κι εμβολιαστούν». Αν και ο Κ.Μητσοτάκης είχε μιλήσει για «ψεκασμένους». 

Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξαν πολλές φορές που πρώτα ο Μακρόν ανακοίνωνε lockdown ή ότι θα κάνει διάγγελμα και έπειτα από λίγες ώρες ή μέρες έπραττε το ίδιο και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Όπως στο δεύτερο καθολικό lockdown, όταν ο Μητσοτάκης ακολούθησε άμεσα τον Γάλλο πρόεδρο.

Μάλιστα ο Κ.Μητσοτάκης είχε αντιγράψει και τη δήλωση του Ε.Μακρόν για «πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό». 

Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου του Έλληνα πρωθυπουργού έχουν συμβεί και διάφορα τραγελαφικά. Για παράδειγμα, στις 11 Ιουλίου η γαλλική Προεδρία γνωστοποίησε ότι την επόμενη μέρα θα κάνει διάγγελμα ο Μακρόν για να ανακοινώσει ότι οι υγειονομικοί θα πρέπει να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση έως τις 15 Σεπτεμβρίου ή θα πρέπει να παραιτηθούν από τις δουλειές τους.

Αν και δεν ήταν στα πλάνα του Μαξίμου ένα διάγγελμα στις 12 Ιουλίου, η προαναγγελία του Μακρόν κινητοποίησε τον Έλληνα πρωθυπουργό να προλάβει να ανακοινώσει κι αυτός το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς. Ετσι, το διάγγελμα Μητσοτάκη έγινε δύο ώρες… νωρίτερα από αυτό του Μακρόν.

Τι είχε πει στην Αθήνα το 2017

Στην Αθήνα την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: «Θα είμαι απόλυτα αποφασισμένος και δεν θα υποχωρήσω τίποτα, ούτε στους τεμπέληδες, ούτε στους κυνικούς, ούτε στους ακραίους».

Στο τέλος του ταξιδιού του στην Ελλάδα μίλησε σε ομιλία του για την εσωτερική πολιτική της Γαλλίας. «Η Γαλλία δεν είναι μια χώρα που μεταρρυθμίζει τον εαυτό της. (…) Δεν θα δώσω τίποτα, ούτε στους τεμπέληδες, ούτε στους κυνικούς, ούτε στους ακραίους», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους. Λέξεις που πυροδοτούν χιονοστιβάδα αντιδράσεων.

«Ηλίθιοι, κυνικοί, τεμπέληδες, όλοι στους δρόμους στις 12 και 23 Σεπτεμβρίου!» έγραψε ο Jean-Luc Mélenchon στο Twitter τότε. «Σίγουρα στον Μακρόν η προσβολή του λαού είναι δεύτερη φύση», σχολίασε ο Florian Philippot στο ίδιο κοινωνικό δίκτυο. Πολλές οι αντιδράσεις για μια σκόπιμη στρατηγική του Εμανουέλ Μακρόν. Αντιμέτωπος με τη διαμάχη, το Elysée διευκρινίζει ότι ο πρόεδρος στόχευε στην ομιλία του σε όλους τους συντηρητισμούς που εμπόδισαν τη Γαλλία να μεταρρυθμιστεί.

Τα έργα του Ε.Μακρόν

Επί πέντε χρόνια, ο Μακρόν προσπάθησε, εις βάρος των φορολογουμένων, να οικοδομήσει ένα παράλληλο σύστημα που περιθωριοποιεί τους ενδιάμεσους φορείς, όπως το κοινοβούλιο, τους δημάρχους και τις περιφέρειες.

Στο όνομα της «αποτελεσματικότητας», ο Μακρόν προσπάθησε να δημιουργήσει μια ιδιωτική πολιτοφυλακή που λειτουργεί γύρω από την οργάνωση ασφαλείας της προεδρίας της Δημοκρατίας (υπόθεση Benalla)- επίσης στο όνομα της αποτελεσματικότητας, ζήτησε από εταιρείες συμβούλων (όπως η McKinsey- Boston Consulting Group, Accenture), στη θέση των μεγάλων κρατικών θεσμών και υπουργείων, να διαμορφώσουν πολιτικές για το περιβάλλον, την υγεία, την ασφάλεια, την εργασία και τη συνταξιοδότηση.

Η κρίση του Covid-19 ήταν το αποκορύφωμα αυτής της λειτουργίας του «κράτους χωρίς κράτος». Αν και η Γαλλία είναι μια από τις πιο οργανωμένες χώρες όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη, ο Μακρόν επέλεξε να διαχειριστεί την πανδημία απευθείας με την εταιρεία McKinsey.

«[Για τη διαχείριση αυτής της κρίσης (του covid), η πολιτική εξουσία, κυρίως λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στους θεσμούς της Δημοκρατίας, προτίμησε να αγνοήσει τους υπάρχοντες μηχανισμούς και αρμοδιότητες και να αναθέσει στρατηγικές αποστολές σε εταιρείες συμβούλων», εξηγεί ο François Alla, καθηγητής δημόσιας υγείας και αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Επιδημιολογίας και Ανάπτυξης.

Η Barbara Stiegler, αναπληρώτρια καθηγήτρια πολιτικής φιλοσοφίας και διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος Soin, éthique et santé (“Φροντίδα, ηθική και υγεία”) στο Πανεπιστήμιο Montaigne του Μπορντό, δήλωσε επίσης:

«[Η] προσφυγή στις συμβουλές προδίδει τη βαθιά δυσπιστία αυτών των νέων ηγετών, οι οποίοι προέρχονται από τον κόσμο των επιχειρήσεων, απέναντι στο κράτος και την ακαδημαϊκή γνώση. Κλειδώνοντας τον εαυτό του στο Συμβούλιο Άμυνας, ο Μακρόν επέλεξε να αποφασίσει, τόσο χωρίς το κράτος όσο και χωρίς τους ερευνητές, όλες τις μεγάλες κατευθύνσεις της υγειονομικής κρίσης.

Η δυσπιστία του Μακρόν προς το κράτος φαίνεται επίσης να συνδυάζεται με μια δυσπιστία προς τον γαλλικό λαό. Ο Μακρόν είναι ένας άνθρωπος που έχει προσβάλει τακτικά τους Γάλλους. Πριν γίνει πρόεδρος, ενώ ήταν ακόμη υπουργός Οικονομίας, ο Μακρόν αποκάλεσε τις εργαζόμενες στο σφαγείο Gad στο Finistère “αγράμματες”».

Επιπλέον:

Στο Lunel, στις 27 Μαΐου 2016, στην περιφέρεια Hérault, προσέβαλε δύο απεργούς εργάτες, λέγοντας: «Ο καλύτερος τρόπος για να αντέξεις οικονομικά ένα κοστούμι είναι να δουλεύεις».

Στο Hénin Beaumont (Βόρεια), το 2017, υποτιμούσε τους ανθρώπους της εργατικής τάξης, λέγοντας: «σε αυτή τη λεκάνη εξόρυξης (…) υπάρχει πολύ κάπνισμα και αλκοολισμός».

Το 2017, στην Αθήνα, ο Μακρόν έκρινε ότι «η Γαλλία δεν είναι μια χώρα που μεταρρυθμίζεται μόνη της».

Στη Δανία, επέκρινε τους Γάλλους, αυτούς τους «Γαλάτες που είναι ανθεκτικοί στην αλλαγή…».

Η δυσπιστία και η περιφρόνηση πυροδότησαν το κίνημα διαμαρτυρίας των Gilets Jaunes (“Κίτρινα Γιλέκα”) το 2019, όταν η αύξηση των τιμών των καυσίμων προκάλεσε πολύμηνες διαδηλώσεις της εργατικής τάξης της Γαλλίας – αυτών που η παγκοσμιοποίηση έχει υποβιβάσει στα περίχωρα των μεγάλων πόλεων και που χρειάζονται τα αυτοκίνητά τους για να πάνε στη δουλειά τους. Αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας, περιφρονημένο και παρεξηγημένο, καταστέλλεται από την αστυνομία με ακραία βία.

Ο Μακρόν δεν περιφρόνησε, ωστόσο, τους πάντες. Έδωσε τη μεγαλύτερη προσοχή στο Ισλάμ και στη μουσουλμανική μετανάστευση. Κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του, η μετανάστευση από την Αφρική, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία δεν θεωρήθηκε κίνδυνος, αλλά «ευκαιρία» για τη Γαλλία. Το Seine-Saint-Denis, η πλησιέστερη περιοχή στο Παρίσι και πιθανώς και η πιο εξισλαμισμένη στη Γαλλία, δεν θεωρείται από τον Μακρόν ως νευραλγικό κέντρο για τη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών. Ο Μακρόν “συνέκρινε το Seine-Saint-Denis με τη Silicon Valley.

Κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του Μακρόν, δύο εκατομμύρια περισσότεροι μουσουλμάνοι μετανάστες εγκαταστάθηκαν στη Γαλλία και η χώρα βίωσε μια μόνιμη συζήτηση σχετικά με το Ισλάμ και τις γυναίκες με χιτζάμπ και νιχάμπ.

Κατά την ίδια πενταετία, η ανασφάλεια επηρέασε όλα τα στρώματα της χώρας: στη Γαλλία, κάθε 44 δευτερόλεπτα συμβαίνει μια επίθεση και η αστυνομία έρχεται αντιμέτωπη με μια άρνηση συμμόρφωσης κάθε 30 λεπτά. Στη Γαλλία, η πολιτική αριστερά και τα μέσα ενημέρωσης διεξάγουν πόλεμο κατά της αστυνομίας, ενώ στα προάστια οι περιπολίες της αστυνομίας δέχονται καθημερινά βίαιες επιθέσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, οι επιθέσεις κατά αστυνομικών αυξήθηκαν κατά 40% μεταξύ 2009 και 2019, από 26.721 σε 37.431. Το 2020, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε στο κοινό ότι “περισσότερες από 20 επιθέσεις σε αστυνομικούς την ημέρα” καταγράφονται στη Γαλλία.

Επί Μακρόν, το εθνικό χρέος αυξήθηκε από το 100% του ΑΕΠ στο 113% του ΑΕΠ.

Το βιογραφικό του Ε.Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι 44 ετών, απόφοιτος της γαλλικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Επιθεωρητής οικονομικών στο Δημόσιο και υπήρξε φίλα προσκείμενος στον Σοσιαλιστή πολιτικό Ζαν Πιερ Σεβενεμάν. Επί Σαρκοζί, υπήρξε εισηγητής μιας έκθεσης για την «απελευθέρωση της ανάπτυξης», ενώ στη συνέχεια άφησε το Δημόσιο και υπήρξε επενδυτικός σύμβουλος στην τράπεζα Rothschild & Co.

Το 2012 έγινε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστή Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και το 2014 διορίστηκε υπουργός Οικονομίας. Στη συνέχεια ίδρυσε το δικό του κίνημα, το «En Marche!» και εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2017.

Προτείνει:

-Αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65

-Αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών,

-Αύξηση του μπόνους αγοραστικής δύναμης έως 6.000 ευρώ

-Καθιέρωση αναλογικής για τις βουλευτικές εκλογές

-Αυστηρότερη πρόσβαση σε άδειες διαμονής

-Μειώσεις στον φόρο κληρονομιάς

-Κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών

-Κατάργηση του τέλους άδειας οπτικοακουστικών μέσων

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις