Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Επίδομα καυσίμων: Ανοίγει η πλατφόρμα - Πώς θα το πάρετε με τρία βήματα


Επίδομα καυσίμων: Την επέκταση και διεύρυνση του επιδόματος καυσίμων που θα δοθεί τις επόμενες μέρες και μέτρα για την ανακοπή των ανατιμήσεων στις αυξήσεις του φυσικού αερίου, αν δεν ληφθούν σχετικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα συνεχιστεί και τον Μάιο. Ενδεικτικά ανέφερε ότι η επιδότηση καυσίμων θα πρέπει να επεκταθεί και να διευρυνθεί το επόμενο διάστημα, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν και πιο μακροπρόθεσμα μέτρα.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι κυρίως την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει καταβολή στο πορτοφόλι του πολίτη βοήθειας από την πολιτεία άνω των 500 εκατ. ευρώ. «Αναφέρομαι στην επιταγή ακρίβειας των 200 ευρώ, στους αγρότες και κτηνοτρόφους που θα πάρουν περίπου 47 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 2% του τζίρου του 2021, στους οδηγούς ταξί και στην επιδότηση των καυσίμων που θα δοθεί μέσω της πλατφόρμας που θα ανοίξει τις επόμενες μέρες. Και αφήνω στην άκρη τα 640 εκατ. ευρώ επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος», είπε.

Σε ερώτηση αν εξετάζεται αλλαγή της μεθόδου, με απευθείας καταβολή μετρητών στους πολίτες ή επιβολή πλαφόν στην τιμή της χονδρικής ενέργειας στο ρεύμα, απάντησε ότι «εξετάζονται τα πάντα και θα συζητηθούν σε κεντρικό επίπεδο από τον πρωθυπουργό». Μάλιστα, τόνισε ότι οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν, θα εξαρτηθούν από τις αντοχές του προϋπολογισμού, τις ανάγκες και τι πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα.

«Χρειαζόμαστε πολεμοφόδια για να διατηρήσουμε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα μεταφορικά και το επόμενο εξάμηνο, που είναι 250 εκατ. ευρώ», είπε ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει ότι «χρειάζονται και πολεμοφόδια για το 2023, για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες και τη μονιμοποίηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%. Είναι τα δύο μέτρα που δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα και το κόστος τους ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ».

Για Ευρώπη

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή στάση στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Μαΐου στην οποία, όπως είπε, η Ελλάδα προσέρχεται με συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάσχεση της ακρίβειας στα ενεργειακά προϊόντα, αλλά και τη δημιουργία ενός πλέγματος μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Σε ό,τι αφορά στη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίστηκε μάλλον αρνητικός με το μέτρο, καθώς το ΥΠΟΙΚ έχει ποσοτικοποιήσει το κόστος αλλά υπάρχουν προτεραιότητες, για το τι μπορεί να υλοποιηθεί. «Θέλουμε η μείωση να φτάσει στο πορτοφόλι του πολίτη και δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα χαθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα», είπε ο υπουργός.

Επίδομα καυσίμων: Πώς θα κάνουμε την αίτηση στο gov.gr για την επιδότηση στα καύσιμα σε 3 βήματα

1o βήμα: Υποβολή αίτησης.

Oι πολίτες θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα βρίσκεται στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr, χρησιμοποιώντας μόνο τους κωδικούς τους στο TAXISnet και θα δηλώνουν το όχημα για το οποίο αιτούνται την επιδότηση. Σημειώνεται ότι για το εν λόγω όχημα ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης (leasing). Επιπλέον, κάθε όχημα θα πρέπει να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, ενώ ο δικαιούχος μπορεί να δηλώνει ένα μόνο όχημα, με την προϋπόθεση βέβαια το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και ασφαλισμένο. Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει, σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr, το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης. Η επιδότηση θα δίδεται για ένα όχημα ανά οικογένεια. Έτσι, αν το νοικοκυριό έχει δύο αυτοκίνητα (ένα στο όνομα του συζύγου και ένα στο όνομα της συζύγου) θα εκδίδεται από μία κάρτα στο όνομα και των δύο (κάνοντας αίτηση με τους κωδικούς Taxis). Μέσω της πλατφόρμας θα ελέγχεται αν πληροί ο ενδιαφερόμενος το εισοδηματικό κριτήριο και αν υπάρχει ιδιοκτησία αυτοκινήτου. Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί αρχές Απριλίου.

2ο βήμα: Έκδοση freedom pass.

Στη συνέχεια, οι πολίτες θα καταχωρίζουν και θα επιβεβαιώνουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου, τη διεύθυνση e-mail τους και το IBAN, και αφού γίνει η διασταύρωση των στοιχείων τους, θα λαμβάνουν SMS και e-mail για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της.

Κατώτατος μισθός: Πού έχει «κλειδώσει» η αύξησή του

Όπως συνέβη και στην πανδημία, οι δικαιούχοι της ενίσχυσης θα έχουν το δικαίωμα να εξαργυρώσουν το ποσό της επιδότησης στα πρατήρια οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν μέχρι τον Ιούνιο. Το ποσό θα εμφανιστεί στην εφαρμογή του κινητού τηλεφώνου και η εξαργύρωση θα μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε καύσιμο στο πρατήριο. Άρα, λαμβάνουν χρήματα και αυτοί που χρησιμοποιούν πετρέλαιο και αυτοί που καταναλώνουν βενζίνη ή υγραέριο. Το ποσό που θα πιστώνεται στην κάρτα θα εξαρτάται από το όχημα και τον τόπο διαμονής:


· 30 € ΓΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ


· 35 € ΓΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ ΣΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ


· 40 € ΓΙΑ ΙΧ


· 50 € ΓΙΑ ΙΧ ΣΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ


3ο βήμα: Κατάθεση των χρημάτων στον λογαριασμό

Όσοι δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή κινητού τηλεφώνου, θα μπορούν να ζητήσουν τα χρήματα να κατατεθούν στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις