Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Γ.N. XAPAPI: Βαδίζουμε σε μια κοινωνία «άχρηστων ανθρώπων» οι οποίοι θα αφανιστούν (VIDEO)


 Συνεχώς ξεπηδούν βίντεο από τον από τον Ισραηλινό ιστορικό και «προφήτη» του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, Γιουβάλ Νόα Χαράρι, ο οποίος αυτή την φορά, σε μια ακόμα συνέντευξή του, εξηγεί το πώς η παρούσα Βιομηχανική Επανάσταση θα δημιουργήσει μια τάξη «Άχρηστων Ανθρώπων».

Ο Χαράρι, είναι Ισραηλινός ιστορικός και καθηγητής του τμήματος ιστορίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου (2014) και Homo Deus: Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος (2016), τα οποία σημείωσαν διεθνή εκδοτική επιτυχία σε πολλές γλώσσες. Στα γραπτά του εξετάζει το ζήτημα της ελεύθερης θέλησης, της συνείδησης και της νοημοσύνης.

Οι πρώτες δημοσιεύσεις που είχε κάνει αφορούσαν αυτό που περιγράφει ως γνωσιακή επανάσταση, η οποία εμφανίστηκε στο ανθρώπινο είδος πριν από περίπου 50.000 έτη, όταν οι Χόμο Σάπιενς αντικατέστησαν τους Νεάντερταλ, ανέπτυξαν ικανότητα λόγου και οργανωμένες κοινωνίες, και εξελίχθηκαν σε θηρευτές στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, στηριζόμενοι παράλληλα στην εξάπλωσή τους αυτήν από την αγροτική παραγωγή της νεολιθικής επανάστασης, και πιο πρόσφατα από την επιστημονική μεθοδολογία και σκέψη, που επέτρεψαν στον άνθρωπο να μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό κύριος του περιβάλλοντός του.

Στα γραπτά του εξετάζει τις συνέπειες ενός μελλοντικού βιοτεχνολογικού κόσμου, όπου οι διαθέτοντες αίσθηση οργανισμοί αντικαθίστανται από τα δικά τους τεχνολογικά δημιουργήματα, και καταλήγει πως ο Χόμο Σάπιενς θα εξαφανιστεί σε περίπου έναν αιώνα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαράρι τόνισε για το μέλλον που έρχεται:

«Αυτό για το οποίο μιλάμε τώρα είναι κάτι σαν μια 2η Βιομηχανική Επανάσταση αλλά το προϊόν αυτή την φορά δεν θα είναι υφάσματα ή μηχανές ή οχήματα ούτε καν όπλα.

Το προϊόν αυτή τη φορά θα είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι. Ουσιαστικά, μαθαίνουμε να παράγουμε σώματα και μυαλά. Τα σώματα και τα μυαλά θα είναι, πιστεύω, τα 2 κύρια προϊόντα του νέου κύματος όλων αυτών των αλλαγών.

Και αν αυτή τη φορά, αν δεν αποτελέσεις τμήμα της επανάστασης αρκετά γρήγορα, τότε πιθανότατα θα αφανιστείς. Όταν γνωρίζεις πως να παράγεις σώματα και εγκεφάλους και μυαλά, τότε τα φτηνά εργατικά χέρια στην Αφρική ή στη Νότια Ασία ή οπουδήποτε, απλώς δεν θα έχουν καμία αξία….

Και πάλι, πιστεύω, ότι το μεγαλύτερο ερώτημα ίσως στα οικονομικά και στην πολιτική των προσεχών δεκαετιών θα είναι τι να κάνεις μ’ όλους εκείνους τους άχρηστους ανθρώπους»!

Δείτε το βίντεο:


Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις