Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Oι κόρες του Πούτιν στο στόχαστρο των νέων κυρώσεων της EE

 



Τον Χέρμαν Γκρεφ, πρώην υπουργό και νυν πρόεδρο και CEO της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, καθώς και τον μεγιστάνα του αλουμινίου Όλεγκ Ντερίπασκα πρόκειται μεταξύ άλλων να προσθέσει στη νέα λίστα κυρώσεων η ΕΕ, επιδιώκοντας να σφίξει περαιτέρω τον κλοιό γύρω από τις ρωσικές επιχειρήσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που επικαλούνται οι Financial Times, θα προστεθούν στη λίστα επίσης ο Αλεξάντερ Σούλγκιν, επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Ozon που εισήχθη στο Nasdaq το 2020, ο Μπορίς Ρότενμπεργκ, από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Σαΐντ Κερίμοφ, ο οποίος ελέγχει το χρυσωρυχείο Polyus, το μεγαλύτερο της Ρωσίας.

Τέλος, αναμένεται να προστεθούν και οι κόρες του προέδρου Εκατερίνα Τιχόνοβα και Μαρία Βοροντσόβα, καθώς σύμφωνα με το προσχέδιο επωφελούνται από τη ρωσική κυβέρνηση.

Οι κυρώσεις συζητούνται από τους πρεσβευτές των κρατών μελών στις Βρυξέλλες, προτού εγκριθούν επίσημα από την ΕΕ. Θα αφορούν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Για τις κυρώσεις σε Γκρεφ και Σούλγκιν, αναφέρει η ΕΕ, αφορμή αποτέλεσε η συμμετοχή τους σε συνάντηση με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή, όπου σε τηλεοπτική μετάδοση ο πρόεδρος εξηγούσε σε κορυφαίους επιχειρηματίες γιατί ήταν απαραίτητη η επίθεση στην Ουκρανία.

Η ΕΕ δεν αναμένεται να πλήξει τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου. Ωστόσο, στον νέο κατάλογο περιλαμβάνεται και το όνομα του Βλαντιμίρ Μπογκντάνοφ, γενικού διευθυντή της Surgutneftegas, του τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου της Ρωσίας, που αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της παραγωγής αργού της χώρας.

Ο Ντερίπασκα κατέχει μερίδια ιδιοκτησίας σε σειρά από εταιρείες όπλων που η ΕΕ ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν στην εισβολή στην Ουκρανία. Τέλος, ο Ρότενμπεργκ, Φινλανδός πολίτης, έχει δημιουργήσει την περιουσία του χάρη σε συμβόλαια με εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που ελέγχονται από το κράτος, ενώ διατηρεί στενούς δεσμούς τους με τον Πούτιν. Στη λίστα θα προστεθεί και ο ανιψιός του Ιγκόρ. Ο αδερφός του, Αρκάντι, τελεί ήδη υπό καθεστώς κυρώσεων.

Το προτεινόμενο πέμπτο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας στοχεύει κυρίως τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα και τον τραπεζικό τομέα της χώρας, ενώ αναμένεται να περιλαμβάνει απαγορεύσεις εξαγωγών αξίας 10 δισ. ευρώ σε τομείς όπως η κβαντική τεχνολογία και οι προηγμένοι ημιαγωγοί και απαγορεύσεις αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε εισαγωγές ξυλείας, τσιμέντου, θαλασσινών και οινοπνευματωδών ποτών.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις