Σάββατο 7 Μαΐου 2022

«Kαρατομήσεις» στην ΕΛ.ΑΣ: Το παρασκήνιο πίσω από τις αποφάσεις του νέου αρχηγού


 Παναγιώτης Σπυρόπουλος

Εκπληξη για την αστυνομία της ημέρας, χαρά για τη… νύχτα, αποτελούν για αστυνομικούς κύκλους οι έκτακτες μετακινήσεις τριών εκ των αξιωματικών που ασχολούνταν με τη δίωξη και έρευνα, πρωταγωνιστών στις παράνομες δραστηριότητες του πολυδαίδαλου οργανωμένου εγκλήματος.
Ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Σκούμας, αποφάσισε την απομάκρυνση του διοικητή του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής Κωνσταντίνου Χασιώτη, του υποδιοικητή της ίδιας υπηρεσίας Θεόδωρου Θεοδώρου, και του διοικητή του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών Νικόλαου Νταβαρίνου, για υπηρεσιακούς λόγους, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή.
Ο Κωνσταντίνος Χασιώτης με 19 χρόνια υπηρεσίας στο συγκεκριμένο τμήμα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, όπως και ο υποδιοικητής Θεόδωρος Θεοδώρου, μετακινούνται στον κλάδο εκπαίδευσης και στη δημόσια ασφάλεια του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ο Νίκος Νταβαρίνος με 16 χρόνια υπηρεσίας, μετακινείται στη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής. Σύμφωνα με κύκλους του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. έχουν βρεθεί ήδη οι αντικαταστάτες τους. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως μετακινήσεις αξιωματικών θα γίνουν και από τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης.

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της αστυνομικής ηγεσίας θέλουν οι συγκεκριμένες μετακινήσεις να αποτελούν προϊόν δυσαρέσκειας για την αδυναμία των συγκεκριμένων υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, να εξιχνιάσουν κάποια από τα 23 συμβόλαια θανάτου ή τα 8 αποτυχημένα, που έχουν εκτελεστεί ανάμεσα σε πρωταγωνιστικά μέλη της greek mafia, την τελευταία πενταετία. Από αυτά τα συμβόλαια θανάτου έχει εξιχνιαστεί μόλις ένα, αυτό του Γιάννη Μακρή, στο Πανόραμα Βούλας το 2018. Πρέπει να σημειωθεί ότι διεθνώς, τα συμβόλαια θανάτου που υπογράφονται και εκτελούνται από το οργανωμένο έγκλημα, έχουν μέσο όρο εξιχνίασης το 2%.

 
Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχαν ζητήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αύξηση των επιδόσεων αυτών των τμημάτων της Ασφάλειας, στην εξιχνίαση ανθρωποκτονιών, όπως αυτής του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, και υποθέσεων που σχετίζονται με την ελληνική μαφία. Δεν είναι τυχαίο πως μετά τη δολοφονία του «Θείου Τζο», Γιάννη Σκαφτούρου, ο νέος διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ζήτησε και πήρε από τους χειριστές της υπόθεσης το φάκελο της έρευνας, δίνοντας ένα «δείγμα» για το τι θα ακολουθούσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο συγκεκριμένα τμήματα της Ασφάλειας έχουν ασχοληθεί με πολύ σημαντικές υποθέσεις πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος. Το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών έχει εξιχνιάσει σημαντικές υποθέσεις εκβιαστικών ομάδων που σχετίζονται με δραστηριότητες της greek mafia, και το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής με εξιχνιάσεις απαγωγών και στυγερών εγκλημάτων, όπως τη δολοφονία της Κάρολαϊν Κράουτς από τον σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, μέσα στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά, αλλά και την υπόθεση- θρίλερ με τα νεκρά παιδιά στην Πάτρα.

Η απόφαση της πολιτικής και αστυνομικής ηγεσίας για τις μετακινήσεις των συγκεκριμένων αξιωματικών και κυρίως η αιτιολογία των… υπηρεσιακών λόγων, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο αστυνομικό προσωπικό, που βλέπει ως άδικο τον τρόπο αξιολόγησης τριών αποτελεσματικών, έμπειρων αξιωματικών και την τελική «επιβράβευσή» τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις