Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

P-3B Orion: Το 2023 ξεκινά η παράδοση των αναβαθμισμένων αεροσκαφών ναυτικής επιτήρησης


 Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης με θέμα την αναβάθμιση των πέντε (5) αεροσκαφών ναυτικής επιτήρησης τύπου P-3B Orion του Πολεμικού Ναυτικού».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε αρχικά ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού εξελίσσεται, συναρτήσει των επικαιροποιημένων χρόνων παραδόσεων που εξαρτώνται άμεσα από την αποδοτικότητα των εμπλεκόμενων εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών, λαμβανομένης υπόψη της σημαντικής εγχώριας βιομηχανικής συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα, και χωρίς να υφίστανται επί του παρόντος τεχνικά προβλήματα στην υλοποίηση της αναβάθμισης των αεροσκαφών τύπου P-3B Orion.

Η υφιστάμενη διολίσθηση του χρονοδιαγράμματος του προγράμματος, εκτός των απρόσμενων επιπτώσεων εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης σε συνδυασμό με τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων λόγω διεκδικήσεων, οφείλεται και στην έλλειψη έμπειρου τεχνικού προσωπικού στην ΕΑΒ, το οποίο το τελευταίο διάστημα μειώθηκε περαιτέρω λόγω μετακινήσεων του σε έτερα προγράμματα εντός της ΕΑΒ, όπως το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών τύπου F-16.

P-3 Orion

Πότε θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί η παράδοση των P-3B Orion

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα παράδοσης των αεροσκαφών, όπως αυτό πρόσφατα διαμορφώθηκε εκ νέου εξαιτίας των παραπάνω λόγων αλλά και της μειωμένης στελέχωσης της ΕΑΒ, η έναρξη παραλαβών των ΕΜΖ αεροσκαφών είναι προγραμματισμένη εντός του 2023 και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός δύο έως τριών ετών.

Επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι, η ανάπτυξη του λογισμικού ΜΙΜS καθώς και ο εργαστηριακός έλεγχος μέσω προσομοίωσης έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς εντός χρονοδιαγράμματος. Το εν λόγω λογισμικό προβλέπεται να εγκατασταθεί και να ενεργοποιηθεί επί των αεροσκαφών σύμφωνα με προγραμματισμό των εργασιών αναβάθμισης, προκειμένου να αποτελέσει αντικείμενο παραλαβής κατά την παράδοση των αεροσκαφών με βάση με το προαναφερθέν χρονοδιάγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΘΑ αποτελεί τον αντισυμβαλλόμενο με την ΕΑΒ ΑΕ, σε προγράμματα που εξελίσσονται για ιπτάμενα μέσα του, και έχει την αξίωση της πιστής εφαρμογής των συμπεφωνημένων με την εταιρεία. Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι τα συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών, ως εποπτεύον την ΕΑΒ ΑΕ, και το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις