Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Στη φυλακή η σπείρα με τους κλεμμένους καταλύτες – Tι κατέθεσε η Πηγή Δεβετζή που έπεσε θύμα


 Στη φυλακή οδηγήθηκαν δύο από τους πέντε κατηγορουμένους για τη σπείρα που «θέριζε» καταλύτες αυτοκινήτων στα νότια προάστια με θύματα ιδιοκτήτες ακριβών αυτοκινήτων.

Μάλιστα, ανάμεσα στα θύματα ήταν η πασίγνωστη ολυμπιονίκης Πηγή Δεβετζή, ένας γνωστός δικηγόρος, που συμμετέχει ως υπερασπιστής κατηγορουμένου σε μεγάλη δίκη που διεξάγεται αυτήν την περίοδο, αλλά και ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον εστιατορικό χώρο με τεράστια επιτυχία, αφού βρίσκεται πίσω από πολύ γνωστά εστιατόρια της Αθήνας.

ΠαλλάδιοΑξιοσημείωτο είναι πως η ραγδαία αύξηση που έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια οι κλοπές καταλυτών ανά τον κόσμο έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της τιμής ενός μετάλλου, όχι ιδιαίτερα γνωστού, του παλλάδιου. Η τιμή του, δε, τους τελευταίους μήνες έχει ανέβει κατακόρυφα στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, ξεπερνώντας ακόμη και την τιμή του χρυσού! Μάλιστα, ο ένας εκ των κατηγορουμένων μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής με την ονομασία «Naim», που είχε εγκατεστημένη στο κινητό του τηλέφωνο, ενημερωνόταν καθημερινά για την αξία πώλησης καταλυτών, η οποία διαμορφωνόταν σύμφωνα με τη διεθνή διακύμανση των τιμών μετάλλων του καταλύτη, έτσι ώστε από την πώληση του αφαιρεθέντος καταλύτη να επιτύχει το μέγιστο δυνατό κέρδος.

Τον περασμένο Απρίλιο είχαν συλληφθεί τέσσερις άνδρες από τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ένα αυτοκίνητο και υποδύονταν τους πλανόδιους παλιατζήδες. Tα μέλη της συμμορίας μετέβαιναν πρώτες πρωινές ώρες από την περιοχή του Ζεφυρίου, όπου διέμεναν, στα νότια προάστια προς αναζήτηση πολυτελών οχημάτων, κατά κύριο λόγο τύπου τζιπ με ιδιαίτερη αδυναμία στα Land Rover και τα Lexus. Το καμουφλαρισμένο αμάξι τους ήταν πάντοτε φορτωμένο με πλήθος αντικειμένων, ανάμεσα στα οποία έκρυβαν και τα εργαλεία της δουλειάς.

Στόχος ήταν τα πολυτελή οχήματα, κατά κύριο λόγο τύπου τζιπ, με ιδιαίτερη αδυναμία στα Land Rover και τα Lexus.

Μόλις εντόπιζαν το αμάξι-στόχο δρούσαν απολύτως οργανωμένα και κάποιοι εξ αυτών άρχιζαν να προσεγγίζουν περιμετρικά τον χώρο πεζή. Κύκλωναν τον στόχο και ένα μέλος τους έφτανε με έρπινγκ κάτω από το πολυτελές αυτοκίνητο, όπου, χρησιμοποιώντας ειδικό φορητό ηλεκτρικό κοπτικό εργαλείο, έκοβε και αφαιρούσε τον καταλύτη και ύστερα τον απέκρυπτε μέσα στο πλήθος των αντικειμένων στο «επιχειρησιακό» αυτοκίνητο. Στη συνέχεια οι καταλύτες παραδίδονταν σε μέλος που ήταν επιφορτισμένο με την περαιτέρω διάθεση σε εταιρίες ανακύκλωσης μετάλλων-καταλυτών, αποκομίζοντας περίπου 350 ευρώ ανά καταλύτη. Η σπείρα κατάφερε να αφαιρέσει συνολικά 45 καταλύτες, αποκομίζοντας περισσότερα από 15.000 ευρώ.

Πέντε άτομα

Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθισαν πέντε άτομα, που βρέθηκαν αντιμέτωπα με τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης στην πλημμεληματική της μορφή, της κλοπής και της διακεκριμένης κλοπής. Η απόφαση του δικαστηρίου τούς απάλλαξε από την κατηγορία της συμμορίας γιατί απορροφήθηκε από κακούργημα διακεκριμένης κλοπής και οι τρεις εξ αυτών καταδικάστηκαν σε κάθειρξη έξι ετών, με τους δύο να οδηγούνται στη φυλακή και τον τρίτο να παίρνει αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Σημειώνεται ότι ο φερόμενος ως κλεπταποδόχος απαλλάχθηκε από την κατηγορία γιατί δεν αποδείχθηκε ότι συμμετείχε και στις κλοπές.

Ενας εκ των κατηγορουμένων ενημερωνόταν καθημερινά για την αξία πώλησης καταλυτών, μέσω της εφαρμογής «Naim» που είχε στο κινητό του.

Θύμα της σπείρας έπεσε και η σπουδαία αθλήτρια του τριπλούν, η Πηγή Δεβετζή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ολυμπιονίκης είχε σταθμευμένο το όχημά της στον Αλιμο, όπου οι δράστες απέσπασαν «χειρουργικά» τον καταλύτη, τον οποίο στη συνέχεια πούλησαν έναντι 350-400 ευρώ. «Διαπίστωσα ότι το αμάξι μου δεν έπαιρνε μπροστά. Δεν ήξερα τι είχε συμβεί και στο συνεργείο μού εξήγησαν ότι είχε αφαιρεθεί ο καταλύτης. Εγώ δεν είδα ποτέ τους δράστες», φέρεται να είχε καταθέσει στην Αστυνομία. Η ίδια εμφανίστηκε αρκετές φορές στο δικαστήριο, όμως, εξαιτίας των αρκετών διακοπών και αναβολών της δίκης, δεν ήταν σε θέση να παραστεί όταν κλήθηκε να καταθέσει.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις