Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Πολεμικά πλοία του Pωσικού Nαυτικού έφτασαν KONTA στη Στοκχόλμη


 Η συμμετοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην BALTOPS 22 αντιμετωπίζεται αρνητικά από τη Μόσχα.

Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε μια ναυτική άσκηση σχεδόν δύο εβδομάδων στη Βαλτική Θάλασσα με περισσότερους από 7.000 ναυτικούς, αεροπόρους και πεζοναύτες από 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένων δύο που φιλοδοξούν να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Την ίδια στιγμή, δύο πολεμικά πλοία του Ρωσικού Ναυτικού επιχειρούσαν κοντά στη Στοκχόλμη σήμερα, από ότι φαίνεται σε μια προσπάθεια να επισκιάσουν την άσκηση και να παρακολουθήσουν τη ΝΑΤΟϊκή δραστηριότητα, αλλά και ως επίδειξη ισχύος.

Η ετήσια ναυτική άσκηση BALTOPS, που ξεκίνησε το 1972, δεν πραγματοποιείται ως απάντηση σε καμία συγκεκριμένη απειλή. Ωστόσο, η στρατιωτική συμμαχία είπε ότι «με τη συμμετοχή τόσο της Σουηδίας όσο και της Φινλανδίας, το ΝΑΤΟ εκμεταλλεύεται την ευκαιρία σε έναν απρόβλεπτο κόσμο για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα και τη δύναμή του από κοινού με δύο σκανδιναβικές υποψήφιες χώρες».

Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν και οι δύο μακρά ιστορία στρατιωτικής ουδετερότητας προτού οι κυβερνήσεις τους αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο, άμεσο αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Τα τελευταία χρόνια, η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη να μην ενταχθούν στη δυτική στρατιωτική συμμαχία και προειδοποίησε για αντίποινα εάν το κάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις