Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Πρωθυπουργός Bρετανίας Λιζ Tρας «Θα πατούσα το κουμπί για τα πυρηνικά χωρίς δεύτερη σκέψη» – «Oλα τα πιόνια στη θέση τους»

 Όλοι οι «κατάλληλοι» ‘άνθρωποι βρίσκονται στις θέσεις τους -όλως τυχαίως- για ένα πυρηνικό αφανισμό του ανθρωπίνου γένους.

Από τη μια πλευρά ένας Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος συχνά πυκνά δεν έχει ιδέα που βρίσκεται και τι κάνει από την άλλη μια Βρετανίδα πρωθυπουργός

η οποία δηλώνει ότι θα πατούσε το κουμπί με τα πυρηνικά χωρίς δεύτερη σκέψη, ακόμη και αν αυτό σήμαινε τον παγκόσμιο αφανισμό.

Το παραπάνω είχε δηλώσει στις 24 Αυγούστου όταν ακόμη ήταν υποψήφια για την θεση στην πρωθυπουργία.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό καθήκον του πρωθυπουργού και είμαι έτοιμη να το κάνω», είχε πει η Τρας κατά τη διάρκεια συνάντησης μελών του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ στις 24 Αυγούστου όταν ρωτήθηκε πώς θα αισθανόταν εάν πατου΄σε «το κουμπί» και εξαπέλυε «παγκόσμιο αφανισμό».

Δεν ανέφερε καν την πιθανότητα να αναζητηθεί πρώτα μια διπλωματική λύση για να αποφευχθεί μια πυρηνική αντιπαράθεση.

Η κορυφαία Βρετανίδα πρωθυπουργός χωρίς καμιά έκφραση δήλωσε σταθερά ότι θα διέταζε την εκτόξευση πυρηνικών όπλων ως απάντηση στον οικοδεσπότη της εκδήλωσης, Τζον Πιενάρ, ο οποίος είπε ότι θα ένιωθε « σωματικά άρρωστος» σε μια τέτοια προοπτική.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που απαρτιζόταν από μέλη του κόμματος των Τόρις στο NEC στο Μπέρμιγχαμ, ο Πιενάρ ρώτησε την Τραζ:

«Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα συμβεί όταν και εάν γίνετε πρωθυπουργός, είναι ότι θα μπείτε  σε ένα  δωμάτιο, ένα πολύ ιδιωτικό δωμάτιο στο Νούμερο 10, και θα στρωθούν μπροστά σας  αυτά που ονομάζονται κωδικοί  τελευταίας ανάγκης.

Οι εντολές σας στον καπετάνιο του υποβρυχίου με τους πυραύλους Trident θα είναι εάν εξαπολυθούν πυρηνικά όπλα.

Αυτό θα σήμαινε παγκόσμια εξόντωση. Δεν θα σας ρωτήσω αν θα πατούσατε το κουμπί, θα πείτε ναι, αλλά αντιμετωπίζοντας αυτό το καθήκον, εγώ προσωπικά θα ένιωθα σωματικά άρρωστος», είπε ο Πιενάρ.

Στη συνέχεια ρώτησε: «Πώς σας κάνει να νιώθετε  αυτή η σκέψη;».

Ο Τραζ απάντησε ανέκφραστη λέγοντας:

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό καθήκον του πρωθυπουργού και είμαι έτοιμη να το κάνω», επαναλαμβάνοντας, «Είμαι έτοιμη να το κάνω».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις