Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

KAZO ΗΠΑ σε EE: Τους έσπρωξαν σε εμπάργκο πετρελαίου απο την Pωσία και τώρα αρνούνται να πουλήσουν πετρέλαιο! - «Δεν υπάρχει δυνατότητα για διάσωση της Ευρώπης αυτό τον χειμώνα»

 


Προειδοποίηση-κάζο υπήρξε πριν από λίγο από τους Αμερικανούς παραγωγούς πετρελαίου και LNG οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν την δυνατότητα να «διασώσουν» ενεργειακά την Ευρώπη τον χειμώνα του 2023, αφού πρώτα έβαλαν την ΕΕ να κόψει κάθε δεσμό με τις ρωσικές πηγές, κάτι που σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες θα βρεθούν με το φάσμα της καταστροφής.

Μάλιστα, προαναγγέλλουν ότι μία μεγάλη μείωση των ρωσικών εξαγωγών θα μπορούσε να οδηγήσει το πετρέλαιο και πάλι πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι (δηλαδή όσοι έχουν πετρέλαιο να πουλήσουν αν και θα είναι λιγότερο σε ποσότητα θα γεμίζουν τα ταμεία τους).

Αυτό ανέφεραν οι FT σε πρωτοσέλιδο άρθρο τους, σχετικά με την απόφαση της Ενωμένης Ευρώπης να αναστείλει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τα τέλη του 2022!

«Η παραγωγή μας είναι αυτή που είναι» , «δεν υπάρχουν περιθώρια για αύξησή της, ούτε αναφορικά με το πετρέλαιο, ούτε και με το φυσικό αέριο», είπαν στους FT εκπρόσωποι της ενεργειακής βιομηχανίας των ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει δυνατότητα για διάσωση της Ευρώπης, ούτε στον έναν τομέα, ούτε στον άλλον».

 


Δεν τα έλεγαν έτσι πριν λίγο καιρό όμως όταν όλοι, και της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη συμπεριλαμβανομένης μιλούσαν για το “σωτήριο” και πανάκριβο αμερικανικό LNG.

Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δεσμευθεί ότι θα βοηθούσε την Ευρώπη στον ενεργειακό τομέα προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει τις μειώσεις στην παροχή λόγω των αποτελεσμάτων των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση και οδήγησε σε ρωσικά ενεργειακά αντίποινα.

Ωστόσο ο “πλανητάρχης” δεν μπόρεσε να πείσει ούτε τους Σαουδάραβες, που αρνήθηκαν να αυξήσουν την παραγωγή τους, ούτε καν τους… Αμερικανούς παραγωγούςπου θεωρούν ότι η τιμή του πετρελαίου πρέπει να πάει πάνω από τα 120 δολάρια αν βαρέλι προκειμένου να είναι συμφέρουσα για τους ίδιους η αύξηση της παραγωγής (ευτυχώς σέβονται τους συμμάχους και ότι ο στόχος τους ήταν η τιμωρία της Ρωσίας).

Σημειώνεται ότι η βιομηχανία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ σημείωσε υπερκέρδη τον τελευταίο χρόνο, «σβήνοντας» τις ζημιές που είχε προκαλέσει στον κλάδο η πανδημία και τα lockdowns, ρίχνοντας την άνοιξη του 2020 τις τιμές του πετρελαίου σε αρνητικά επίπεδα.

Ωστόσο, το επίπεδο της παραγωγής δεν έχει ακόμα ανακάμψει – πριν από την πανδημία, οι ΗΠΑ αντλούσαν 13 εκατομμύρια βαρέλια αργού κάθε ημέρα, ενώ σήμερα αντλούν 12 εκατομμύρια βαρέλια καθημερινά.

Όπως σημειώνουν μάλιστα οι FT, τις τελευταίες εβδομάδες έχει μειωθεί ο συνολικός αριθμός των ενεργών πηγαδιών άντλησης, όπως και η παραγωγικότητά τους, γιατί μάλλον πάνω από όλα το δολάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις