Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Προσοχή με τηλεφωνική απάτη: Σας καλούν και προσποιούνται τους αστυνομικούς – Mην δίνετε τα στοιχεία σας Οδηγίες από την ΕΛΑΣ


 Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Αστυνομία για μεγάλη απάτη μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, κατά τις οποίες οι δράστες προσποιούνται αστυνομικές Αρχές με σκοπό να αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, οικονομικά στοιχεία ή στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. «οι τηλεφωνικές κλήσεις πραγματοποιούνται από σταθερά ή κινητά τηλέφωνα με χρήση ηχογραφημένου μηνύματος στην αγγλική ή την ελληνική γλώσσα. Οι δράστες στις κλήσεις αυτές, προσποιούμενοι αστυνομικές Αρχές, προτρέπουν τους πολίτες να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να ενημερωθούν για ποινικές εκκρεμότητες που δήθεν εκκρεμούν σε βάρος τους».

 


Κατόπιν των ανωτέρω η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστά στους πολίτες:

  • να είναι προσεκτικοί με τέτοιου είδους τηλεφωνικές κλήσεις,
  • να κρατούν τον αριθμό τηλεφώνου από τον οποίο τους έχουν καλέσει,
  • να μην καλούν πίσω έναν αριθμό που τους γνωστοποιήθηκε μέσω φωνητικού μηνύματος,
  • να είναι επιφυλακτικοί – να μην συζητάνε με οποιονδήποτε τους καλεί και ζητάει ευαίσθητες πληροφορίες,
  • να μην αποκαλύπτουν τους κωδικούς της ηλεκτρονικής τραπεζικής, τα στοιχεία της κάρτας τους ή άλλα ευαίσθητα στοιχεία µέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνου.
  • να μην δίνουν, σε καμία περίπτωση, τον κωδικό “PIN” της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή τον κωδικό πρόσβασης του τραπεζικού τους λογαριασμού μέσω e-banking.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις