Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Προσπάθεια από Αρχή ΠΠΔ να πληρώσουν οι ένοχοι των υποκλοπών: Mπλόκο στις εταιρίες κινητής στην καταστροφή αρχείων

 


Την μη καταστροφή δεδομένων που αφορούν την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, ζητά από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με παρέμβασή της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, δίνοντας νέα διάσταση στο σκάνδαλο των υποκλοπών αν και η εντολή αυτή άργησε 40 ημέρες.

Ο πρόεδρος της Αρχής Κωνσταντίνος Μενουδάκος ζητά από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να παγώσουν για έναν χρόνο την καταστροφή δεδομένων που αφορούν την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη με το λογισμικό Predator.

Για την ακρίβεια, ο πρόεδρος της Αρχής, με απόφασή του «διατάζει» τις εταιρείες Wind, Vodafone και Cosmote να αναστείλουν την καταστροφή των δεδομένων, έως την ολοκλήρωση της έρευνας από την Αρχή και την έκδοσή νέας απόφασης.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οφείλουν να διατηρούν για χρονικό διάστημα 12 μηνών τα αρχεία τους και αυτά αργότερα καταστρέφονται με αυτοματοποιημένη διαδικασία.

Η Αρχή επικαλέιται  το άρθρο 15 παρ. 4 περ. γ’ και 8 του ν. 4624/19 σε συνδυασμό με το άρθρο 58 παρ. 2 στ’ ΓΚΠΔ που της εξασφαλίσει «την αρμοδιότητα να εκδώσει αυτεπαγγέλτως προσωρινή διαταγή για άμεσο ολικό ή μερικό, προσωρινό περιορισμό της επεξεργασίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε γραπτό μήνυμα στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, λίγο διάστημα δηλαδή πριν την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών, στη συσκευή του το οποίο τον καλούσε να πατήσει ένα συγκεκριμένο σύνδεσμο, ο οποίος σύμφωνα με έκθεση του Citizens Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο χρησιμοποιείται ως δόλωμα για την εγκατάστασή του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator στο κινητό του στόχου.

 


Το μήνυμα έγγραφε επακριβώς: «Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε.» και ακολουθούσε ο σύνδεσμος, ο οποίος ήταν παραποίηση ιστοσελίδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων:

Ανακοίνωση της Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Ανακοίνωση της Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Ανακοίνωση της Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις