Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Τουρκία: Διπλό «Pάπισμα» Mακρόν σε Ερντογάν στη σκιά των προκλήσεων από την Άγκυρα


 Οι πολεμικές ιαχές Ερντογάν αλλά και αρκετών τούρκων αξιωματούχων που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, έχουν σημάνει συναγερμό στην Αθήνα

Νέο «χαστούκι» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σκιά των εμπρηστικών δηλώσεων που κάνει τις τελευταίες ημέρες τούρκος πρόεδρος,  έριξε ο γάλλος πρόεδρος  Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Παρίσι.

Οι πολεμικές ιαχές Ερντογάν αλλά και αρκετών τούρκων αξιωματούχων που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, έχουν σημάνει συναγερμό στην Αθήνα, η οποία με όπλο τη συμμαχίες και το διεθνές δίκαιο, διεθνοποιεί τις τουρκικές προκλήσεις.

Ο γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια τη χθεσινών δηλώσεων, έβαλε «φρένο» στα τουρκικά νταηλίκια στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα και στον Ερντογάν.

Στο πλευρό της Ελλάδας ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν, έστειλε σαφές και ηχηρό μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα σημειώνοντας αρχικά ότι «στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας» ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για «ταραγμένη κατάσταση» στην Ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύοντας πως «η στρατηγική σχέση Αθήνας – Παρισιού δεν θα επιτρέψει να γίνει καμιά αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο». 

«Ξέρουμε καλά από γειτονικές απειλές»

Παίρνοντας τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και με φόντο τους καθημερινούς πλέον τουρκικούς λεονταρισμούς, υπογράμμισε πως «η πατρίδα μου ξέρει καλά από γειτονικές απειλές».

Και πρόσθεσε με νόημα, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα: «Όσοι λένε ότι θα έρθουν νύχτα στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του».

Δείτε τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών

Εκτός ελέγχου η Τουρκία με νέες προκλήσεις

Η Τουρκία από την πλευρά της παρά το γεγονός ότι τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ της έχουν «τραβήξει το αυτί» για τις εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, συνεχίζει στην τακτική των προκλήσεων.

Την αρχή έκανε χθες, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε νέο παραλήρημα ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει «φαγούρα» ενώ απείλησε λέγοντας:

«Αν και λέμε ότι θα πρέπει τα δικαιώματα των γειτόνων θα πρέπει να γίνονται σεβαστά και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, οι Έλληνες συνεχίζουν να ξύνονται. Αν ξεκινήσετε μια περιπέτεια για λογαριασμό άλλων, θα υποστείτε τις συνέπειες σήμερα όπως και στο παρελθόν. Αυτή είναι μια προειδοποίηση στην Αθήνα» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ, συνέχισε στους ίδιους προκλητικούς τόνους αναφέροντας τα εξής: «Πριν από 951 χρόνια με την μάχη του Ματζικέρτ κάναμε πατρίδα μας την Ανατολία. Αυτό είναι το πνεύμα που 100 χρόνια προστάτεψε την πατρίδα, το ίδιο πνεύμα ισχύει και σήμερα. Γι’ αυτό μαζέψτε τα μυαλά σας και συνέλθετε. Απευθυνόμαστε κυρίως στην Ελλάδα. Μη γίνεστε όργανα άλλων, μη συνεχίζετε τις προκλήσεις. Γιατί η φιλία της Τουρκίας είναι καλή αλλά η εχθρότητα της είναι τεράστια».

Παραλήρημα Τσελίκ

Την σκυτάλη στις προκλήσεις από τον Τσαβούσογλου, πήρε λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ.

«Ο Μητσοτάκης σήμερα απειλεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας όπως απειλεί και την ύπαρξη και τα νόμιμα δικαιώματα της ΤΔΒΚ , και βρίσκεται πίσω από την επιθετικότητα αλλά και τις παρενοχλήσεις απέναντι στη Γαλάζια Πατρίδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τσελίκ χαρακτήρισε μάλιστα το δρόμο της Ελλάδας «αδιέξοδο» και επιχείρησε να εμφανίσει για άλλη μία φορά την Τουρκία ως τον παράγοντα που σέβεται τη νομιμότητα. Ισχυρίστηκε δε ότι «τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν στο τραπέζι του διαλόγου». Κάλεσε δε την Ελλάδα να μην «απομακρυνθεί από τη νομιμότητα και να γίνει ένα κράτος – ληστής, λόγω της εσωτερικής κρίσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις