Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Tο 'Nταηλίκια γιοκ' και ο ο τουρκικός σχεδιασμός που περιλαμβάνει θερμό επεισόδιο και κλιμάκωσή του σε εμπόλεμη σύρραξη


 Παναγιώτης Νάστος

Ανάλυση για το περιστατικό με το Λιμενικό

Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι γεγονός ότι διανύουν μια από τις χειρότερες στιγμές των τελευταίων χρόνων, με τον Ερντογάν να έχει διακόψει οποιαδήποτε επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και να απειλεί φραστικά με κατάληψη των νησιών μας στο Αιγαίο, ενώ παράλληλα η Τουρκική αεροπορία προβαίνει καθημερινά σε πολλαπλές παραβιάσεις του ΕΕΧ και υπερπτήσεις σε νησιά μας στο Αρχιπέλαγος. 

Παράλληλα η Τουρκία προβαίνει βάσει σχεδίου όπως θα δούμε σε πρόκληση προβοκατόρικων ενεργειών, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δήθεν αυτή είναι που προκαλεί και όχι η ίδια.

Nέα ακραία τουρκική  προβοκάτσια που επιχειρούν να στήσουν εκ νέου τα τουρκικά ΜΜΕ, μεταδίδοντας ότι σκάφος του ελληνικού Λιμενικού σώματος άνοιξε πυρ εναντίον αλιευτικού σκάφους με σημαία Κομορών, ανοιχτά της Τενέδου.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, όταν άνοιξε πυρ το ελληνικό σκάφος, τότε επενέβησαν δύο σκάφη του τουρκικού Λιμενικού και το ανάγκασαν να αποχωρήσει.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, στο αλιευτικό σκάφος επέβαιναν 18 μέλη πληρώματος, στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί, και τρεις Τούρκους πολίτες.

Σύμφωνα με πηγές, σήμερα το πρωί, πλοίο με σημαία Κομόρες, που κινείτο στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Λέσβου, με κατεύθυνση τα τουρκικά παράλια, δεν σταμάτησε σε κλήσεις του ελληνικού Λιμενικού, αλλά ούτε και στις ηχητικές προειδοποιήσεις από τα μεγάφωνα, συνεχίζοντας την πορεία του.

Τότε, οι άνδρες του Λιμενικού έριξαν προειδοποιητικές βολές στον αέρα.

Το σκάφος, το οποίο αρμοδίως χαρακτηρίζεται αδιευκρίνιστο, καθώς είναι τόσο παλιό «σκαρί», που δεν έχει γίνει αντιληπτό τι είναι, συνέχισε την πορεία του. Τότε, οι ελληνικές αρχές ενημερωσαν τις τουρκικές ότι κατευθύνεται προς τα παράλιά τους, για να ελέγξουν το... μυστηριώδες πλοίο.

Σε νεότερο άρθρο μας αναφερθήκαμε στην απάντηση του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος μας,  σύμφωνα με το οποίο ,το πλοίο «ANATOΛΙΑΝ» σημαίας Κομορών, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά του νησιού της Μυτιλήνης, να κινείται ύποπτα εντός εθνικών χωρικών υδάτων έχοντας πορεία βόρεια του νησιού.

Επιβεβαιώνει δε πως πράγματι υπήρξε επεισόδιο με το πλοίο με σημαία Κομόρες εντός εθνικών χωρικών υδάτων και όχι στα διεθνή ύδατα όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, αναφέροντας:

"Ο πλοίαρχος του εν λόγω πλοίου, αφού ενημερώθηκε από το πλήρωμα του σκάφους του λιμενικού να σταματήσει την πορεία του προκειμένου να του διενεργηθεί έλεγχος, δεν συμμορφώθηκε, κινούμενος παράλληλα προς τα τουρκικά παράλια. Ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, χωρίς ωστόσο το ανωτέρω πλοίο να σταματήσει, εισερχόμενο σε τουρκικά χωρικά ύδατα και κινούμενο προς τα τουρκικά παράλια''.  

Επιβεβαιώνει επίσης πως ρίφθησαν προειδοποιητικές βολές από το ελληνικό περιπολικό σκάφος αλλά αφενός έγιναν σε ασφαλή τομέα και αφετέρου όχι αναίτια.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Άγκυρας, τις οποίες επικαλούνται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέλαβε δράση αμέσως σε Άγκυρα και Αθήνα.

Αναφέρουν ότι έγινε διαμαρτυρία για το περιστατικό, επισημάνθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης και ζητήθηκε άμεση έρευνα και εξηγήσεις. Οι τουρκικές πηγές το αποκαλούν «περιστατικό που έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο».

Οι ενέργειες του σκάφους του Λιμενικού 

Καταρχήν να αποσαφηνίσουμε ότι οι ενέργειες του σκάφους του Λιμενικού Σώματος είναι οι απολύτως προβλεπόμενες, νόμιμες και ενδεδειγμένες. 

Πάντα όταν ένα σκάφος κινείται εντός ΕΧΥ (Εθνικών χωρικών υδάτων) μας, υπόκειται στη δικαιοδοσία ελέγχου του Λιμενικού μας Σώματος. 

Αν αυτό το σκάφος αγνοήσει τις ηχητικές προσλήσεις από το σκάφος του Λιμενικού μας  να σταματήσει την κίνηση-πορεία του προκειμένου να ελεγχθεί, τότε η διαδικασία περιλαμβάνει τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή περιοχή έτσι ώστε αφενός να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των επιβαινόντων, αφετέρου να υπακούσει και να σταματήσει. 

Αν αυτό δεν σταματήσει για να ελεγχθεί και εισέλθει σε Χωρικά ύδατα γειτονικού κράτους, εν προκειμένω της Τουρκίας, τότε το Λιμενικό μας ενημερώνει για το θέμα το τουρκικό Λιμενικό. 

Όλα τα παραπάνω έγιναν, όπως ακριβώς προβλέπεται. 

Γιατί οι Τούρκοι επιχειρούν να δώσουν άλλη χροιά στο συμβάν τότε; Πού το πάνε τελικά;

Το οργανωμένο τουρκικό σχέδιο συκοφάντησης της Ελλάδας

Η Τουρκία είναι μια χώρα που ιστορικά έχει μεγάλη παράδοση και εφευρετικότητα στη δημιουργία προβοκατότικων ενεργειών, οι οποίες στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν ως επίφαση για ενέργειες σε βάρος του Ελληνισμού

Μία από τις κορυφαίες τέτοιες ενέργειες ήταν τα "Σεπτεμβριανά του 1955", όπου έμεινε στην ιστορία το οργανωμένο πογκρόμ της νύχτας της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, εξ ου και η ονομασία, που συνέβη στη Κωνσταντινούπολη, όταν καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος προκάλεσε βίαια επεισόδια κατά των περιουσιών των Ελλήνων ομογενών και των Αρμένιων, πλην όμως Τούρκων υπηκόων, καθώς και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, λεηλατώντας και πυρπολώντας ελληνικά καταστήματα, σπίτια, σχολεία και βεβηλώνοντας εκκλησίες ακόμα και νεκροταφεία δημιουργώντας τρομοκρατία και ανασφάλεια για τις υφιστάμενες μειονότητες.

Αφορμή έδωσε μια βομβιστική επίθεση στο πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη, που όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια ήταν σκηνοθετημένη προβοκάτσια από την ίδια την τουρκική κυβέρνηση, με εκτελεστές τον θυρωρό του Προξενείου που τοποθέτησε την βόμβα και τον φοιτητή Οκτάυ Εγκίν που μετέφερε την βόμβα στην Θεσσαλονίκη 

Τα «Σεπτεμβριανά» αποτέλεσαν ένα μέρος ενός μακρύ καταλόγου διώξεων κατά αλλοθρήσκων μειονοτήτων, οι οποίοι ξεκίνησαν περίπου στα τέλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εντάθηκαν από την εποχή των Νεοτούρκων και ύστερα.

Φαίνεται ότι η παράδοση συνεχίζεται από τουρκικής πλευράς και τώρα, αφού τον τελευταίο μήνα είχαμε το στήσιμο "προβοκατόρικων θεμάτων" από την Τουρκία σε βάρος μας,  με τα τουρκικά  F-16  στο Αιγαίο και το υποτιθέμενο κλείδωμα τους μια φορά από μαχητικά μας F-16  και  μια από τους S-300 μας  , το δήθεν θέμα τους μετανάστες σε νησίδα του Έβρου  και τώρα με το αλιευτικό σκάφος στη Λέσβο.

Μιλάμε Οργανωμένο τουρκικό σχέδιο προβοκατόρικων ενεργειών πρόκλησης σε βάρος της Ελλάδας σε τρία επίπεδα αέρα-ξηρά -θάλασσα.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η Τουρκία έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, με τις Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές να διεξάγονται τον Ιούνιο του 2023,  και με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν χαμηλά ποσοστά στο ΑΚΡ του  Ερντογάν και ακόμη χαμηλότερα του αναμενομένου στον  κυβερνητικό του εταίρο, γκρίζο λύκο Μπαχτσελί ηγέτη του κόμματος MHP.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους της πτώσης της δημοτικότητας του κυβερνητικού διδύμου, είναι η κάκιστη πορεία της τουρκικής οικονομίας με τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει στο 81%.

Σε αυτό το θέμα φαίνεται ότι ο Ερντογάν πως δεν μπορεί να βρεί λύση.

Έτσι για να αναστρέψει το βαρύ πολιτικό κλίμα ο Τούρκος Πρόεδρος παίζει το χαρτί του Εθνικισμού σε βάρος της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα προτεραιοτήτων για τους Τούρκους ψηφοφόρους.

Αυτά ωστόσο είναι η μία πτυχή της έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας

Η άλλη και πολύ ποιό επικίνδυνη είναι ότι ο Ερντογάν θέλει όντως να επιτεθεί σε βάρος της Ελλάδας τους επόμενους μήνες και για αυτό στήνει όλο αυτό το οργανωμένο σχέδιο προβοκατόρικων ενεργειών σε βάρος της χώρας μας.

Θέλει να εμφανίσει την Ελλάδα στη Διεθνή κοινή γνώμη αλλά και στο εσωτερικό της χώρας του, ως την αποκλειστικά υπεύθυνη για το κακό κλίμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και ως εκείνη που επιτίθεται στην υποτίθεται "αμυνόμενη" Τουρκία.

Με αυτόν τον τρόπο και με τη συνδρομή των ελεγχόμενων από τον ίδιο ΜΜΕ, υποβάλλει τους Τούρκους πολίτες καθημερινά  σε "πλύση εγκεφάλου" αναφορικά με τους "εχθρούς της πατρίδας τους μισητούς Έλληνες", προκειμένου να εξάρει το Εθνικιστικό τους συναίσθημα.

Αναφορικά δε με την Διεθνή κοινή γνώμη, επιχειρεί συκοφαντώντας την Ελλάδα, να μειώσει τη σημασία και το ρόλο της σε κράτη και Διεθνείς Οργανισμούς όπως ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΟΗΕ , προκαλώντας κόπωση ενασχόλησης αυτών με τα Ελληνοτουρκικά και δείχνοντας τελικά σε όλους ότι μια Ελληνοτουρκική στρατιωτική σύρραξη είναι αναπόφευκτη, αφού υποτίθεται πως η υπομονή της "αμυνόμενης" Τουρκίας, έναντι της υποτίθεται "επιθετικής" Ελλάδας, έχει εξαντληθεί.

Στη συνέχεια  των παραπάνω ο τουρκικός σχεδιασμός περιλαμβάνει θερμό επεισόδιο και κλιμάκωσή του σε εμπόλεμη σύρραξη με την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις