Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Υπ. Εργασίας: TA METPA στήριξης σε συνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες - Τι αλλαγές θα δουν στο εισόδημά τους [Αναλυτικά παραδείγματα]

 


Υπ. Εργασίας: Μεγάλο μέρος των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) πρόκειται να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τους εποπτευόμενους φορείς.

Από αυτά, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ξεχωρίζουν τα μέτρα στήριξης συνολικού ύψους άνω του 1,3 δισ. ευρώ που αφορούν την πλειονότητα των 2,4 εκατομμυρίων συνταξιούχων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ιδιαίτερα σημαντικά όμως είναι και άλλα μέτρα, όπως π.χ. η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ του πρώην Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, μέτρα που θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος, που θα αναρτηθεί σύντομα για δημόσια διαβούλευση.

Ωστόσο, επειδή έχει υποβληθεί σειρά ερωτημάτων για τα μέτρα αυτά, το υπουργείο διευκρινίζει με παραδείγματα τα ακόλουθα:

«1) Αυξήσεις άνω του 6% στις κύριες συντάξεις

Από 1/1/2023, αυξάνονται οι κύριες συντάξεις για πάνω από τα 2/3 των συνταξιούχων (περίπου 1,6 εκατομμύρια), με το συνολικό δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται τουλάχιστον στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση αναμένεται να ξεπεράσει το 6% και προκύπτει με βάση ειδικό συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του 2022. Ακριβής εικόνα για το τελικό ύψος των αυξήσεων θα υπάρχει στις αρχές του 2023.

Το υπόλοιπο 1/3 των συνταξιούχων (περίπου 800.000), που θα δουν είτε λογιστικές αυξήσεις, λόγω προσωπικής διαφοράς είτε οριακές αυξήσεις, θα ωφεληθούν στη πλειονότητά τους από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (αναλύεται παρακάτω).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Παράδειγμα 1: Συνταξιούχος χωρίς προσωπική διαφορά που σήμερα λαμβάνει 750 ευρώ στην τσέπη τον μήνα, από 1/1/2023 και με αύξηση της τάξεως του 6%, η σύνταξή του αυξάνεται κατά 45 ευρώ τον μήνα, φτάνοντας στα 795 ευρώ. Ετήσιο όφελος 540 ευρώ.

– Σε περίπτωση που η αύξηση ανέλθει στο 6,5%, η σύνταξή του αυξάνεται 49 ευρώ τον μήνα, φτάνοντας στα 799 ευρώ. Ετήσιο όφελος 588 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις