Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Xαμός με τις Xρυσές λίρες – Tι συνέβη με την τιμή τους


 Χρυσές λίρες: Σε υψηλό 14ετίας εκτοξεύτηκε η τιμή για τη χρυσή λίρα. Πόσα αποφέρει η ρευστοποίησή της. Πού οφείλεται η ραγδαία άνοδος.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι σε ανοδικά επίπεδα και το αμερικανικό δολάριο να υποχωρεί έναντι του ευρώ. Την ίδια ώρα, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κινείται ανοδικά.

Υπενθυμίζεται πως η ΤτΕ κρατάει προμήθεια 5‰ με ελάχιστο τα τρία ευρώ.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά…

Τρομερό «ράλι» για τις χρυσές λίρες – Σπάνε όλα τα ρεκόρ

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο «σπάει» η τιμή της χρυσής λίρας που καταγράφει υψηλό 14ετίας, αποφέροντας – σε περίπτωση ρευστοποίησης – σημαντικά κέρδη στους κατόχους της.

Το πολύτιμο μέταλλο ανέκαθεν θεωρείτο «καταφύγιο» για τους επενδυτές ενάντια στους γεωπολιτικούς κινδύνους, γεγονός που ανεβάζει τη ζήτηση και άρα, την τιμή του. Με τον μεν, πληθωρισμό, λοιπόν, να συνεχίζει την ξέφρενη πορεία του ως απόρροια και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και το δε, αμερικανικό δολάριο να υποχωρεί έναντι του ευρώ, η τιμή του χρυσού έκλεισε την περασμένη Δευτέρα στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Αυγούστου.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια παραδόσεως Δεκεμβρίου του χρυσού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διαμορφώθηκαν στα 1.740,6 δολάρια/ουγγιά, καταγράφοντας κέρδη 0,7% ή 12 δολαρίων/ουγγιά.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), μία χρυσή λίρα πωλείται σήμερα έναντι 386,06 ευρώ όταν το 2009 «έπιανε» μόλις 158,08 ευρώ, τιμή σχεδόν διπλάσια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν κάποιος αποφάσιζε να ρευστοποιήσει, για παράδειγμα, 50 λίρες θα είχε λαμβάνειν πάνω από 19.000 ευρώ, ενώ πριν από μία 14ετία το αντίστοιχο ποσό θα περιοριζόταν σε 7.904 ευρώ. Η αμέσως επόμενη υψηλή τιμή καταγράφηκε το 2020 (373,87 ευρώ), γεγονός που συνδέεται με το ξέσπασμα της πανδημίας και τις αναταραχές που αυτή προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία.

Χρυσές λίρες: Κέρδος και για την κεντρική Τράπεζα

Εξίσου κερδισμένη, ωστόσο, βγαίνει και η κεντρική τράπεζα, αφού η τιμή που πουλά σε ιδιώτες έχει εκτοξευτεί κατά σχεδόν 150% σε σχέση με το 2009 (465,29 ευρώ/τεμάχιο σήμερα έναντι 186,95/τεμάχιο τότε), κάτι που δικαιολογεί και το διαχρονικό υποτονικό ενδιαφέρον από πλευράς των επενδυτών (σ.σ. το α’ εξάμηνο του 2022, οπότε και είναι διαθέσιμα τα στοιχεία, η ΤτΕ πούλησε 5.988 τεμάχια, με τους Έλληνες να προχωρούν στη ρευστοποίηση 32.086 λιρών).

Υπενθυμίζεται πως η ΤτΕ κρατάει προμήθεια 5‰ με ελάχιστο τα τρία ευρώ. Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ποσού της προμήθειας, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Σε περίπτωση συναλλαγής έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένης της προμήθειας με τραπεζική επιταγή, το ποσό της επιταγής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.500 ευρώ (το υπόλοιπο καταβάλλεται τοις μετρητοίς). Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και η πληρωμή πραγματοποιείται μόνο με τραπεζική επιταγή εις διαταγήν του πελάτη.

Τρέλα για τη χρυσή λίρα στη Νέα Ζίχνη Σερρών

Ο Κωνσταντίνος Αβράμης, είναι χρυσοθήρας και μαζί με έναν συνεργάτη του έχουν ζητήσει άδεια για να σκάψουν σε μια περιοχή κοντά στο χωριό Σκοπιά Σερρών για να βρουν θαμμένες λίρες.

Σύμφωνα με τον κο Αβράμη δεν είναι η πρώτη φορά που θα σκάψουν στο συγκεκριμένο σημείο. Πριν μερικά χρόνια μαζί με μια ομάδα χρυσοθήρων με την μέθοδο της ραβδοσκόπησης και την χρήση κάμερας εντόπισαν χρυσές λίρες αλλά μια σειρά λαθών τους εμπόδισε να της ανασύρουν από το σημείο.

Η διαδικασία άδειας για έρευνα και εκσκαφή είναι αρκετά χρονοβόρα και κοστοβόρα. «Ο Δήμος Νέας Ζίχνης Σερρών μας ζήτησε 20.000 ευρώ εγγύηση για την έρευνα, είναι πάρα πολλά τα χρήματα. Εμείς θα ανοίξουμε με γεώτρηση 2 τρύπες διαμέτρου 25 εκατοστών και 15 μέτρα βάθους και θα βάλουμε μέσα κάμερα. Αν εντοπίσουμε κάτι θα φέρουμε μεγαλύτερο γεωτρύπανο. Δεν πρόκειται να κάνουμε ζημιά. Θα κάνουμε αποκατάσταση της περιοχής» υποστηρίζει ο κος Αβράμης στο Μεσημεριανό Μαγκαζίνο του Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Ο δήμαρχος Νέας Ζίχνης Σερρών, Παντελής Μπόζης υπογραμμίζει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα αποφασιστεί η αδειοδότηση της έρευνας, «αρκεί να υπάρχουν οι εγγυήσεις που ζητήσαμε».

Μασκοφόροι ληστές έδεσαν επιχειρηματία και του πήραν 100.000 ευρώ και χρυσές λίρες

Στιγμές τρόμου έζησε τα ξημερώματα της Τρίτης επιχειρηματίας στον Ασπρόπυργο όταν στο σπίτι του μπήκαν τέσσερις μασκοφόροι οι οποίοι αφού τον ακινητοποίησαν, τον έδεσαν, πήραν χρήματα και χρυσές λίρες από το χρηματοκιβώτιό του και τελικά διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ όλα συνέβησαν στις 4 τα ξημερώματα της Τρίτης όταν οι τέσσερις ληστές μπήκαν στο ισόγειο σπίτι του 27χρονου επιχειρηματία.

Αφού τον ακινητοποίησαν, στη συνέχεια τον έδεσαν με tire up και τον υποχρέωσαν να τους παραδώσει τα κλειδιά από το χρηματοκιβώτιό του. Από αυτό οι τέσσερις ληστές πήραν 100.000 ευρώ και 30 χρυσές λίρες.

Στη συνέχεια οι ληστές πήραν το πολυτελές αυτοκίνητο του νεαρού επιχειρηματία και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση με το όχημα διαφυγής τους να εντοπίζεται αργότερα καμένο στο Μενίδι.

Ο νεαρός επιχειρηματίας κατάφερε να λυθεί από τα δεσμά του στις 5 τα ξημερώματα της Τρίτης οπότε και ενημέρωσε την ΕΛΑΣ για τη ληστεία σε βάρος του με τους αστυνομικούς να διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό των ληστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις