Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρώτα υπουργεία της δεξιάς κυβέρνησης – Σ.Μπερλουσκόνι πρόεδρος της Γερουσίας – Σαλβίνι στο Εσωτερικών Οι υποψήφιοι για την θέση του YΠΕΞ και του YΠΟΙΚ


 Η Δεξιά κατήγαγε θριαμβευτική νίκη στην Ιταλία και η Τζόρζια Μελόνι ως νέα πρωθυπουργός (και πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός) της Ιταλίας συνθέτει το νέο κυβερνητικό σχήμα στο οποίο θα παίξουν σχεδόν ισότιμο ρόλο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Ματέο Σαλβίνι.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προορίζεται για πρόεδρος της Γερουσίας και ο Ματέο Σαλβίνι θα αναλάβει αυτό που ξέρει καλύτερα και στο οποίο αρίστευσε στο παρελθόν, το υπουργείο Εσωτερικών και την προστασία της χώρας από την παράνομη μετανάστευση.

Το ποσοστό της Λέγκα (8,9%) στις βουλευτικές εκλογές κρίνεται ιδιαίτερα χαμηλό και είναι το τίμημα που πλήρωσε ο Μ.Σαλβίνι για την στήριξη της κυβέρνησης Ντράγκι μέχρι να την αποσύρει.

Ένα από τα νευραλγικά χαρτοφυλάκια, αυτό του υπουργείου Εξωτερικών, θα μπορούσε να παραμείνει στα χέρια του νυν υπουργού Οικονομικών, Ντανιέλε Φράνκο. Υπό την ηγεσία του, η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 6,6% το 2021 και τα επίπεδα του ελλείμματος διατηρήθηκαν υπό έλεγχο.

Σε ότι αφορά του υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το «Politico», η Μελόνι θα στηρίξει τον Τζούλιο Τρεμόντι, ο οποίος είναι στέλεχος το οποίο ανήκει στην μπερλουσκονική πτέρυγα.

Υπήρχε η πιθανότητα της επιλογής του 63χρονου Φάμπιο Πανέτα, μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ωστόσο, ο Πανέτα μάλλον θα διεκδικήσει το κορυφαίο αξίωμα στην Τράπεζα της Ιταλίας καθώς λήγει η θητεία του Ignazio Visco τον Οκτώβριο του 2023.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στο υπουργείο Οικονομικών παίζει και το όνομα του 68χρονου Domenico Siniscalco.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών έχει κάποιες ελπίδες.

Ωστόσο, αυτό που λαμβάνει σοβαρά υπόψη της η Μελόνι είναι ότι, οι μισοί από τους ψηφοφόρους του κόμματός της, είναι πρώην ψηφοφόροι της Λέγκα του Σαλβίνι.

Ο πιο πιθανός υποψήφιος για την θέση του ΥΠΟΙΚ, είναι ο Τζούλιο Τρεμόντι, πρώην υπουργός Οικονομικών στις περισσότερες από τις κυβερνήσεις του Μπερλουσκόνι.

Ο Τρεμόντι είναι, μεταξύ άλλων, ένθερμος υπερασπιστής των πολιτικών της ελεύθερης αγοράς.

 


Ο Μπερλουσκόνι στην προεδρία της Γερουσίας;

Την ίδια ώρα, πολλά ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι, ο 85χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επί τρεις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας, θέλει να κατακτήσει το δεύτερο υψηλότερο αξίωμα στη χώρα: την προεδρία της Γερουσίας.

Η Τζόρτζια Μελόνι φέρεται να έχει συμφωνήσει στην επιθυμία αυτή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον οποίο έχει προσωπική σχέση καθώς ήταν υπουργός κυβέρνησής του το 2008. Ήταν υπουργός Νεολαίας και ήταν μάλιστα η νεότερη υπουργός στην ιστορία της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Μετά την μη επιτυχημένη προσπάθειά του να αναλάβει την προεδρία της Ιταλίας τον περασμένο Ιανουάριο, ο Μπερλουσκόνι στρέφεται στην προεδρία της Γερουσίας: Ένα αξίωμα που θα του προσέδιδε το κύρος με το οποίο θα έκλεινε την πολιτική του καριέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις