Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόταση Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης και φόρο στα Yπερκέρδη

 Το προσχέδιο των προτάσεων για την ενεργειακή κρίση προβλέπει φόρο στα κέρδη σε βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα αλλά και στα διυλιστήρια. Υποχρεωτική η μείωση της κατανάλωσης σε ώρες αιχμής. Απαιτείται έγκριση των κρατών-μελών.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτείνει έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και μια εισφορά για τη

διοχέτευση των υπερβολικών κερδών των ενεργειακών εταιρειών στους καταναλωτές, ενεργοποιώντας πρωτοφανή εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, πρόκειται να προτείνει τα μέτρα αυτή την εβδομάδα, αλλά για να ισχύσουν, θα πρέπει να εγκριθούν από τα κράτη-μέλη. Μια συνάντηση των υπουργών Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε βαθιές διαφωνίες στο μπλοκ και δεν είναι σαφές πόσο από το σχέδιο της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα «επιβιώσει» στις διαπραγματεύσεις, σημειώνει το Bloomberg.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να δαμάσουν τις αυξανόμενες τιμές και επίσης να περιορίσουν τη ζήτηση καθώς η Ρωσία συμπιέζει τις προμήθειες, προκαλώντας τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και δεκαετίες.

Η Επιτροπή θα προτείνει στα 27 κράτη-μέλη του μπλοκ να επιβάλουν μια «έκτακτη και προσωρινή» συνεισφορά (εισφορά αλληλεγγύης) σε βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και στα διυλιστήρια, με βάση τα φορολογητέα πλεονάσματα κερδών που πραγματοποιήθηκαν το οικονομικό έτος 2022, σύμφωνα με προσχέδιο κανονισμού που διάβασε το πρακτορείο.

«Η εισφορά αλληλεγγύης δικαιολογείται από το γεγονός ότι αυτές οι εταιρείες πραγματοποιούν μη προβλεπόμενα πλεονάσματα κερδών τα οποία οφείλονται στις απρόσμενες καταστάσεις», σημειώνει το έγγραφο. «Αυτά τα κέρδη δεν είναι σε συμφωνία με τα κανονικά κέρδη που αυτές οι οντότητες θα μπορούσαν να περιμένουν υπό κανονικές συνθήκες», συμπληρώνει.

Θα προτείνει επίσης δύο στόχους για τη μείωση της ζήτησης ενέργειας: έναν στόχο μείωσης της συνολικής κατανάλωσης και έναν υποχρεωτικό στόχο για μείωση της ζήτησης κατά επιλεγμένες ώρες αιχμής.

Η πρόταση θα περιορίσει επίσης τα υπερβολικά έσοδα των εταιρειών που παράγουν ενέργεια από άλλες πηγές εκτός του φυσικού αερίου, μέσω ενός ορίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τεχνολογίες όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο λιγνίτης ή η πυρηνική ενέργεια.

Το προσχέδιο των προτάσεων πρέπει να εγκριθεί από τους επιτρόπους της ΕΕ την Τρίτη, προτού η Φον ντερ Λάιεν αποκαλύψει τις λεπτομέρειες στην ετήσια ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 14 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις