Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Ο αρχιεπίσκοπος KPHTHΣ γονάτισε στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη - Η συμβολική κίνηση με την αφορμή τη συμπλήρωση 65 χρόνων από τον θάνατό του


 Τρισάγιο στη μνήμη του Νίκου Καζαντζάκη, με την αφορμή τη συμπλήρωση 65 χρόνων από τον θάνατό του,  τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο την Τετάρτη στο Μαρτινέγκο, όπου βρίσκεται ο τάφος του. 

Σε μια κίνηση έντονου συμβολισμού, καθώς ο μεγάος συγγραφέας είχε υπονομευθεί, λοιδωρηθεί και απειληθεί με αφορισμό από την εκκλησία, ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης γονάτισε μπροστά στον τάφο, προκαλώντας όχι μόνο έκπληξη, αλλά και συγκίνηση στους παριστάμενους.


Υπενθυμίζεται πως η Εκκλησία της Ελλαδας επιχείρησε, τη δεκαετία του '50, να αφορίσει τον συγγραφέα του Μεγάλου Πειρασμού, κάτι που δεν τελεσφόρησε λόγω των έντονων αντιδράσεων. 

 


«Μου δώσατε μια κατάρα, Άγιοι Πατέρες, σας δίνω μια ευχή: Σας εύχομαι να ‘ναι η συνείδησή σας τόσο καθαρή όσο η δική μου και να ’στε τόσο ηθικοί και θρήσκοι όσο είμαι εγώ» είχε απαντήσει ο ίδιος στην εκκλησία. 

Παρότι απέφυγε τον αφορισμό, το στίγμα τού βλάσφημου και ιερόσυλου τον συνόδευσε ως το τέλος. Καθώς απαγορεύτηκε από την Εκκλησία να ταφεί σε νεκροταφείο, η ταφή του έγινε στην Τάπια Μαρτινέγκο, πάνω στα βενετσιάνικα τείχη του Ηρακλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις