Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Tο KEIMENO της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης: Η Άγκυρα μπορεί να «εργαστεί» εντός… της ελληνικής υφαλοκρηπίδας! - Η Αθήνα πρέπει να αντιδράσει... χθες

 


Η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» δημοσιοποίησε το πλήρες κείμενο του μνημονίου συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης αναδημοσιεύοντας το από τον ιστότοπο Libya Review και σε αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα πως «η τουρκική TPAO μπορεί να εργαστεί σε περιοχές όπου εξορύσσεται σήμερα πετρέλαιο στη Λιβύη, καθώς και σε νέες περιοχές στη Λιβύη στη στεριά και στη θάλασσα» άρα στις περιοχές που προβλέπει το περιβόητο τουρκολιβυκό μνημόνιο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας!

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Οpen στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, «το μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη από τον Φατίχ Ντονμέζ και τον υπουργό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν, προβλέπει ότι η Εθνική Εταιρία Πετρελαίου της Λιβύης θα συνάψει συμφωνίες με την Turkish Petroleum Corporation (TPAO) για έρευνα, εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου στο λιβυκό έδαφος και τα λιβυκά ύδατα.

Το μνημόνιο προβλέπει ότι η TPAO μπορεί να εργαστεί σε περιοχές όπου εξορύσσεται σήμερα πετρέλαιο στη Λιβύη, καθώς και να διεξάγει δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου σε νέες περιοχές στη Λιβύη στη στεριά και στη θάλασσα».

Αυτό σημαίνει ότι με βάση το γνωστό τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε να μην αντιδράσει και να μην πρωτοκολληθεί από τον ΟΗΕ ως διεθνή συμφωνία, η Τουρκία παίρνει από μόνη της το δικαίωμα να κάνει έρευνες όπου θεωρεί ότι η Λιβύη έχει ΑΟΖ.

Και θεωρεί ότι η Λιβύη, έχει ΑΟΖ νότια της Κρήτης αρπάζοντας ελληνική υφαλοκρηπίδα όπως θεωρεί επίσης και ότι η τουρκική ΑΟΖ φτάνει έξω από την Κρήτη στα ανατολικά του νησιού αρπάζοντας επίσης ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στα κείμενα του νέου τουρκολιβυκού μνημονίου αναφέρεται επίσης ότι «το μνημόνιο ορίζει ότι η TPAO και η Εθνική Εταιρία Πετρελαίου της Λιβύης μπορούν να συνάψουν συνεργασίες για την παραγωγή πετρελαίου» και ότι «τα ερευνητικά πλοία και τα γεωτρύπανα της TPAO μπορούν να δραστηριοποιούνται στη Λιβύη».

Με λίγα λόγια τα τουρκικά γεωτρύπανα θα χρησιμοποιούν την Λιβύη ως βάση τους και από κοινού με τους Λίβυους, τουλάχιστον τους δυτικούς Λίβυους που όμως είναι αυτοί τους οποίους ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα μπορούν συνεργατικά να προχωρήσουν σε έρευνες και γεωτρήσεις σε ελληνική υφαλοκρηπίδα!

Σε ότι αφορά την ίδια την Λιβύη με βάση το μνημόνιο πρόκειται για κανονική παραχώρηση όλων των δικαιωμάτων για έρευνα αλλά και για παραγωγή πετρελαίου από τη Λιβύη στην Τουρκία.

Αν τελικά ισχύσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τότε η Τουρκία γίνεται αυτομάτως πετρελαιοπαραγωγός χώρα χωρίς να έχει δικό της πετρέλαιο

Και επειδή εν χορώ όλα τα ελληνικά ΜΜΕ προσδοκούν ότι η τουρκική δυτικού τύπου αντιπολίτευση θα είναι «καλή» για την Ελλάδα, να πούμε ότι ακόκα και ο Αχμέτ Νταβούτογλου και άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα, παραδέχονται ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι σωστή πολιτική απόφαση: «Είναι μια σωστή πολιτική. Άλλο η ανατολική Μεσόγειος και άλλο το Αιγαίο. Ημουν ο υπουργός που εξέφρασα για πρώτη φορά την ιδέα ενός διαδρόμου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και υπέγραψα την πρώτη συμφωνία».

Υπάρχει κανείς λογικός άνθρωπος στην Ελλάδα που πιστεύει ότι αν αλλάξει η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία αυτό θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας;

Αν ναι, που το στηρίζουν αυτό;

Να πούμε ότι ναι μεν το τουρκολιβυκό μνημόνιο καταδικάζεται από Γαλλία και Γερμανία «ως μη έχον νομική ισχύ» αλλά όταν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να προκαλέσουν επεισόδιο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα κανείς από αυτούς δεν θα σπεύσει να τους πετάξει έξω από αυτήν…

Τι μπορεί να γίνει άμεσα από την ελληνική πλευρά;

– Άμεση άρση της αναγνώρισης του καθεστώτος της Τρίπολης ως νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης. Αυτομάτως τουλάχιστον σε  ότι αφορά η Ελλάδα καθίστανται ανενεργές οι συμβάσεις που έχει υπογράψει με την Τουρκία.

– Πίεση στις χώρες της ΕΕ να άρουν και αυτές την αναγνώριση της Τρίπολης ως νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης

– Αναγνώριση της κυβέρνησης της Βεγγάζης ως νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης.

– Δημιουργία κύριου Ναυστάθμου στην Κρήτη. Είναι αδιανόητο με τόσους κινδύνους και τέτοιας έκτασης γεωπολιτικές-γεωστρατηγικές ανατροπές να μην υπάρχει δεύτερος κύριος Ναύσταθμος για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

– Αγορά τουλάχιστον 24 μαχητικών UAV και των ανάλογων όπλων αλλά και μεταφορά τεχνογνωσίας για κατασκευή τους και στην Ελλάδα. Δυστυχώς έτσι όπως τα κατάφεραν όλοι οι κυβερνώντες, η χώρα πρέπει να αναζητήσει μαχητικά UAV από το εξωτερικό και όχι να τα κατασκευάσει η ίδια. Καλώς ή καλώς το Ισραήλ είναι μονόδρομος αν θεωρήσουμε πως η πληροφορία περί αποδοχής πώλησης οπλισμένων UAV στην Ελλάδα από το Τελ-Αβίβ, ευσταθεί.

– Μεταφορά στην Καλαμάτα στο αεροδρόμιο της 120ΠΕ ή η μετατροπή τη 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα ως Πτέρυγα Μαχητικών για προσβολές Εδάφους και Επιφανείας. Ο τουρκικός στόλος στο Λιβυκό πέλαγος  και οι τουρκικές βάσεις στην Λιβύη δεν πρέπει να νιώθουν ασφαλείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις