Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ τωv δύο υπoψηφίων σήμερα στην Βραζιλία: Στο στατιστικό λάθος η διαφορά Μπολσονάρου-Λούλα


 Εκλογικό θρίλερ προμηνύεται στη Βραζιλία, αφού δημοσκόπηση λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες δίνει οριακό προβάδισμα (στο όριο του στατιστικού σφάλματος) στον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο ντα Σίλβα έναντι του νυν αρχηγού του κράτους, του δεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ειδικότερα σε δημοσκόπηση της MDA για λογαριασμό της συνομοσπονδίας εργαζομένων στις μεταφορές (CNT), o Λούλα εξασφαλίζει το 51,1% των προθέσεων ψήφου έναντι 48,9% του Μπολσονάρου.

Τα ποσοστά της δημοσκόπησης της MDA στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών αποδείχθηκαν πλησιέστερα στην ετυμηγορία της κάλπης, καθώς οι περισσότερες εταιρείες υποτιμούσαν τον Μπολσονάρου και προεξοφλούσαν θρίαμβο του Λούλα.

Η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων δείχνει ότι ο Λούλα είναι φαβορί – όχι όμως ακλόνητο – για τον προεδρικό θώκο της Βραζιλίας και μπορεί να ολοκληρώσει έτσι μια θεαματική επιστροφή στο πολιτικό προσκήνιο μετά την αποφυλάκισή του με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, αφού νωρίτερα είχε καταδικαστεί για διαφθορά.

Ωστόσο, ο Μπολσονάρου διέψευσε τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 2ας Οκτωβρίου και πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως η ετυμηγορία της κάλπης δεν μπορεί να προεξοφληθεί.


Σε δημοσκόπηση της AtlasIntel, ο Λούλα εξακολουθεί πάντως να διατηρεί προβάδισμα έξι μονάδων! Οι αναλυτές της AtlasIntel το αποδίδουν στην υποστήριξη των οπαδών της κεντρώας γερουσιαστού Σιμόνι Τέμπετ, η οποία κατέλαβε την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο Μπολσονάρου ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στην πολιτεία Μίνας Ζεράις, όπου αποθεώθηκε από μοτοσικλετιστές. Ο Λούλα μίλησε σε οπαδούς του σε κεντρική λεωφόρο του Σάο Πάολο, αφού νωρίτερα είπε σε ξένους δημοσιογράφους πως ο αντίπαλός του δεν είναι ικανός να κυβερνήσει.

Σε τηλεμαχία τους την Παρασκευή οι δύο «μονομάχοι» αντάλλαξαν κατηγορίες και αρνήθηκαν επανειλημμένως να απαντήσουν ο ένας στις ερωτήσεις του άλλου.

Ο Μπολσονάρου ξεκίνησε το ντιμπέιτ διαψεύδοντας δημοσιεύματα ότι ενδέχεται να αποσυνδέσει τον κατώτατο μισθό από τον πληθωρισμό, προαναγγέλλοντας αντίθετα πως σκοπεύει να τον αυξήσει στα 1.400 ρεάις (περίπου 260 ευρώ) εφόσον επανεκλεγεί.

Στη διάρκεια αυτού του ντιμπέιτ που κράτησε περισσότερο από δύο ώρες και μεταδόθηκε από το TV Globo καθήλωσε την χώρα.


“Λούλα, πάψε να λες ψέματα, γύρνα σπίτι σου”, είπε ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, 67 ετών, που έφθασε να πει ότι ο αντίπαλός του πρέπει να “πάει να του εξορκίσουν τα πονηρά πνεύματα ώστε να σταματήσει να λέει ψέματα”.

Ο αριστερός πρώην πρόεδρος, που έγινε 77 ετών την Πέμπτη του απάνητσε: “αυτός ο τύπος είναι ο μεγαλύτερος ψεύτης στην ιστορία της Βραζιλίας”, είπε, χαρακτηρίζοντας στη συνέχεια τον αντίπαλό του “ανισόρροπο”.

Ακόμη και προβλήματα… στύσης απασχόλησαν την τηλεοπτική αναμέτρηση. “Παίρνεις Βιάγκρα;” ρώτησε ο Μπολσονάρου τον Λούλα, ο οποίος τον είχε καλέσει να λογοδοτήσει για την αμφιλεγόμενη αγορά 35.000 τέτοιων σκευασμάτων για τον στρατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις